Boligreportage

Moderne kube med stoflighed

Mantraet for ejerne var at bygge innovativt og moderne og frem for alt skabe hyggelige leverum i deres nye, store hus. Med hjælp fra arkitekt Rasmus Bak, naturmaterialer og rum i rummet er visionen lykkedes.

Jeanett og Esben, et yngre par fra Århus, købte for fire år siden en kuperet dobbelt parcelhusgrund tæt på strand, skov og naturfredede områder. Målet var at få bygget deres drømmehus. Den eneste hage var bare, at Esben drømte om en stram, moderne villa, mens Jeanett forestillede sig en patriciervilla med bløde linjer og et ordentlig skud hygge. 

– Jeg gentog igen og igen, at selv om vi havde tænkt os at bygge stort, så ville jeg have et hyggeligt hjem, så vi ikke kom til at føle, at vi boede i en virksomhed, fortæller Jeanett og tilføjer, at kompromiset blev, at parret fik bygget et hus, der udefra måske ligner en supermoderne kube, men som indeni og på facaden er domineret af naturmaterialer som træ og sten, der giver et organisk, stofligt udtryk.

– Og så er materialerne jo anvendt i en planløsning, der både er praktisk, smuk og lægger op til intimitet og hygge, fortæller Jeanett.

Der er fx visuel og auditiv sammenhæng mellem en del af stueetagen og første sal, fordi førstesalens stue ligger tilbagetrukket i forhold til spiseafdelingen lige under, så der er åbent mellem de to etager.

FAKTA OM HUSET

Arkitekt: Rasmus Bak.

Størrelse: 376 m².

Type: To planer.

Proces: Esben og Jeanett gav et oplæg til arkitekt Rasmus Bak fra Baks Arkitekter, der herefter tegnede villaen. Parret hyrede en entreprenør til at styre selve byggeriet.

Materialer udvendigt: Facaden er muret op i håndstrøgne tegl fra Petersen Tegl. Vindues- og dørrammer samt garageporte i egetræ.

Materialer indvendigt: Gulve i stueplan i poleret beton, gulve på første sal i egetræ, naturskifer på badeværelserne. Herudover bl.a. Stonepanel sten fra Kongebro på badeværelsesvæggen.

Byggepris: 7 mio. kr. inkl. arkitekthonorar.

Arkitekttegnede huse er ikke kun for direktører. Mursten koster det samme, uanset hvordan man stabler dem, men der er stor forskel på de rum og den livskvalitet, du får, når du bygger noget nyt

Velkomne benspænd

Jeanett og Esben vidste fra begyndelsen, at de bedst kunne få alle deres drømme, krav og visioner omkring huset opfyldt, hvis de hyrede en arkitekt.

– Arkitekttegnede huse er ikke kun for direktører. Mursten koster det samme, uanset hvordan man stabler dem, men der er stor forskel på de rum og den livskvalitet, du får, når du bygger noget nyt. Og hvem kunne bedre sikre os gode, gennemtænkte rammer end en professionel?, siger Esben og understreger med resultatet in mente, at han ikke ville drømme om at spare penge på arkitektposten.

Valget faldt på Baks Arkitekter, som er kendt for at arbejde med stemning og stoflighed i arkitekturen. Ud fra parrets eget oplæg og en grundig besigtigelse af grunden gik de i gang med at tegne det 376 kvadratmeter store hus.
Det faktum, at grunden er meget kuperet, så arkitekten kun som et positivt benspænd, der var spændende at spille op ad.

– Det er altid rart, når naturen, udsigten eller naboens hus giver dig nogle udfordringer, som du skal løse og inkorporere i udformningen. Her betød den kuperede grund, at villaen kunne få hele tre etager, uden at bygningen ville syne bombastisk, fordi baghaven er i niveau med stueetagen og forhaven i niveau med kælderetagen, siger Rasmus Bak.

Solid belysningsplan

Jeanett og Esben sværger på indretningssiden til kontraster. De rene, arkitektoniske linier, stuetagens rå betongulve og minimalistiske køkken er blødt op med møbler og vinduesrammer i egetræ, ligesom især førstesalen og facaden byder på skifer og andre natursten med bløde konturer og changerende nuancer.

– Vi har flere gange oplevet, at fremmede har ringet på døren og spurgt til nogle af de materialer, som vi har brugt på facaden. Og gæsters generelle reaktion, når de kommer indenfor, er, at de synes, at her er super hyggeligt, så vi har til fulde fået det hus, vi hver for sig og til sidst sammen drømte om, siger Jeanett.

Udover at tænke i kontraster har parret i fællesskab med arkitekten arbejdet med lyssætningen af huset. Samtlige lys ude og inde kan vippes og drejes, dæmpes eller lyse for fuldt blus.

– Lys giver varme, højner evnen til at kunne koncentrere sig og kaster skygger, der giver liv i indretningen. For os er et fedt rum ikke rigtigt godt, før det også er oplyst på en måde, hvor det ikke bare handler om at kunne se, men hvor rumlige oplevelser bliver understreget optimalt, slutter Jeanett.

Arkitektens opskrift på arkitektur

  1. Tag udgangspunkt i grunden. Et hus kan ikke tegnes, før der er taget bestik af grunden. Mulige hældninger, beplantning, udsigten, nabobygningerne etc. Alt har indflydelse på, hvordan dit hus kommer til at se ud. Tænk også haveanlæg og udvendig belysningsplan ind i projektet.
  2. Brug personlige referencer. Esben og Jeanett er glade for at rejse og holder meget af storbyferie med hoteller og wellness. Den glæde genfinder de hver dag, når de fra deres soveværelse kan træde ud på en tagterrasse med en vild udsigt eller går ind på deres badeværelse, der er indrettet som en luksuriøs spaafdeling.
    1. Byg med lys. Få lavet en belysningsplan, der viser, hvordan lyset kan lede dig ind til huset og videre rundt i boligen. Lys fremhæver en stemning. Lys i hjørner får rum til at syne større. Lys placeret på den rigtige måde, gør, at du ikke vil tænke over lyset
    2. Skab rum i rummet. Store, nye huse kan nemt komme til at føles som upersonlige gallerier. Vejen til intimitet og hygge kommer i form af at lave rum i rummet.

    Se mere på <link http: baksarkitekter.dk external-link-new-window external link in new>baksarkitekter.dk

    Rasmus Bak

    Rasmus Bak