Badeværelse

Få rum i boligen skal kunne så meget på så få kvadratmeter som badeværelset.

Det skal både være pænt, praktisk og let at gøre rent, ligesom det skal fungere til det hurtige bad, timer med velvære og travle morgener, hvor hele familien på skift skal til. Det er derfor ekstra vigtigt, at du indretter dit badeværelse med omtanke.

Få masser af inspiration og råd fra arkitekterne til dit badeværelse her på siden.

Bliv klogere på badeværelser her

Vægge, gulve, fuger, klinker, fliser, toilet, badeværelsesmøbler, brusearmatur, håndvaskarmatur, vådrumszoner, belysning, love og regler… Der er mange ting at joinglere med, når du planlægger et nyt badeværelse!

Badeværelset er et af de dyreste rum i din bolig, og også et hvor der skal være styr på det tekniske, da der ellers kan opstå store skader på din bolig. Derfor er det vigtigt at få lagt en solid køreplan for dit projekt, inden du går i gang.

Prøv at dele projektet op i en række faser – det gør det lettere at holde overblik og træffe beslutninger på det rette tidspunkt:

PLANLÆGNING

Udseende
Hvordan skal dit badeværelse se ud? Kan du drage erfaring fra dit sidste badeværelse? Hvad fungerede godt og hvad fungerede knapt så godt? Hvad har du brug for af opbevaring? Skal du kun have brus, eller skal du have et badekar – måske med jacuzzifunktion? Skal I være flere der bruger rummet på en gang – så skal i måske have to brusere, eller en dobbeltvask.

Skal nogle af funktionerne skifte placering? Skal badeværelset flyttes eller udvides? Hvor meget kan/skal evt. genbruges fra det gamle badeværelse? Måske har du helt frie hænder, hvis du starter fra bunden i et nyt rum?

Gør dig grundige tanker om rummets funktioner, inden du begynder at drømme og messingarmaturer og marmorklinker, for det kan være afgørende for, hvad dit budgetter efterlader rum til.

Budget 
Du skal tage stilling til hvor mange penge du kan/vil bruge på projektet. Er der nok til alle 

dine ønsker?
Husk at efterlade rum til en buffer i budgettet, hvis der skulle opstå uforudsete udgifter. Du skal sikker have fat i banken i denne fase.

Rådgivning
Det kan være en rigtig god idé at du tager en arkitekt med på råd, for badeværelset er som sagt dyre kvadratmeter, og de skal derfor helst være så funktionelle og smukke som muligt. 

Arkitekten kan også hjælpe dig med love og regler, nødvendige forsikringer, indhentning af tilbud og kontakten til håndværkerne både før, under og efter arbejdet er udført.

Valg og indkøb af materialer
Alt efter hvad du har det bedst med, så kan du selv indkøbe materialer eller få håndværkeren til det. Bemærk at garantien og priser på materialerne kan afhænge af, hvem der har indkøbt dem, så rådfør dig med arkitekten, inden du shopper amok.

UDFØRELSE

Den rigtige rækkefølge
Det er vigtigt at vælge den rette rækkefølge for opgaverne, når du laver nyt badeværelse. Det er både dyrt og besværligt at lave tingene om, hvis de ikke er udført efter forskrifterne.

AFLEVERING

En grundig gennemgang af arbejdet
Når håndværkerne er færdige, så skal arbejdet gås efter. Badeværelset skal tjekkes efter for fejl og mangler – og det er både kosmetiske og byggetekniske. Det er derfor en rigtig god idé at have en erfaren rådgiver med, hvis du vil være sikker på du ikke overser fejl og mangler, som kan have store konsekvenser efterfølgende. 


Arkitektens råd til badeværelset

Arkitekt Allan Lorenzen fra Tegnestuen Lorenzen har lavet masser af smukke badeværelser i sin tid som arkitekt. Her får du hans bedste råd.


Reportage: Råt til lyst

I et boomerangformet betonhus, der ligger på en bakketop fra istiden ved Ikast viger fortiden nu pladsen for en arkitektur og indretning med internationalt format og fremsyn - ikke mindst på badeværelset hvor marmor skåret i store stykker ud af italienske klipper ligner rene kunstværker på gulve og vægge. 


Skab sammenhæng mellem bad og bolig

Et vellykket badeværelse er først og fremmest et badeværelser, der passer til boligen. Derfor begynder ethvert renoveringsprojekt med et kig på selve huset. Der er nemlig flere gode grunde til at tage byggestilen og husets oprindelige materialekarakter i øjesyn, før du køber fliser og sanitet.


Reportage: Tradition og fornyelse i rækkehuset

Med sikker stilfornemmelse af både fortid og nutid har ejerne af et rækkehus på Frederiksberg moderniseret hver kvadratmeter, så de rækker langt ind i fremtiden.  Selvom badeværelserne ser klassiske ud, og sagtens kunne være udformet i 1920'erne, så er de fuld af moderne bekvemmeligheder og elegante løsninger. 


Få den rette opbevaring på badeværelset

Indretningen på badeværelset er sjældent det, vi skænker flest tanker. Men ligesom køkkenet er badeværelset et meget funktionelt rum, du bruger flere gange om dagen. Bliv klogere på hvordan du får de rette opbevaringsmuligheder her.


Reportage: Arkitekten tryllede: Fra 3 til 5 værelser

Familien i denne lejlighed ville gerne have flere værelser, så alle 3 børn kunne få deres eget. Men de havde svært ved at se, hvordan det skulle kunne lade sig gøre. Med hjælp fra en arkitekt fik familien skabt en lys og kreativ planløsning med plads til alle. På badeværelset er der lagt et fantastisk og farverigt mosaikgulv.


Reportage: Ny funkis med sjæl som et ældre hus

Med nicher, kroge og et gennemført farve- og materialevalg er det lykkes arkitekt Jan Smidt Andreasen og hans hustru Mia Maia Smidt at give deres nybyggede funkisvilla den varme og sjæl, som et ældre hus ellers kun kan have det. I badeværelse er der leget med det grafiske udtryk og de geometriske former. 


Reportage: Bad med svungne linjer

Det gamle, slidte badeværelse fra 60’erne blev forvandlet til et smukt rum a la romersk bad med organiske former. Men for arkitekterne var det en udfordring at få alt til at lykkes i det lille rum med skråvægge.


Arkitektens bedste idéer til badeværelset

Trænger dit bad til en mindre opgradering eller skal du i gang med den helt store renovering? Så får du her en række inspirerende løsninger fra boliger, hvor arkitekten gjorde noget ekstra ud af badeværelset.    


Materialeguide til fliser og klinker

Fliser og klinker er både praktiske og smukke, og de findes i et hav af forskellige materialer. Læs med her og bliv inspireret til, hvilke der passer bedst til dig, dit badeværelse og ikke mindst dit rengøringstemperament.


10 smukke badekar med udsigt

Et badekar er perfekt til afslapning og refleksion. Og især med en smuk udsigt direkte fra kanten af badekarret kan du rigtig lade tankerne flyve. Bliv inspireret af 10 badeværelser med både badekar og udsigt.


Reportage: Sommerhus med udsigt direkte fra kanten af badekarret

Det var en mangeårig drøm, der blev til virkelighed, da Sune Dupont fik fat i en sommerhusgrund lige ud til Roskilde Fjord. Men først da han ringede til arkitekt Rasmus Skaarup gik udsigtskabalen op. I dag kan han og familien derfor nyde det blå fjordvand fra de helt rigtig rum.


Sådan indretter du et vellykket familiebad

Familiebadeværelset skal kunne lidt af det hele. Det skal være praktisk og fleksibelt indrettet, nemt at vedligeholde og gearet til både de hurtige, daglige brus og de dovne weekender med tid til familiehygge. Her er 8 praktiske tips til indretning af familiebadet.


Reportage: Arkitektens farverige 50’er-villa

Arkitekten Anders Barslund overtog arkitekten Olaf Hansens hus fra 1950, og ny magi opstod. Et pigekammer på første sal er nu ombygget til et badeværelse i flot retro-stil med valnøddetræ og terrazzo.


Bind inde og ude sammen i dit badeværelse

Hvorfor ikke nyde forbindelsen til naturen, når du er i bad? Hvis du bruger en lille smule energi kan du skabe et helle i hverdagen til afslapning og det praktiske på en og samme tid. Blive klogere på hvordan du kan inddrage naturen i dit badeværelse her. 


Indret badeværelset med omtanke for rummet

Badets indretning har stor betydning for oplevelsen af og funktionaliteten i rummet. Den bedste indretningsløsning afhænger af flere ting bl.a. rummets form og størrelse, lysindfaldet, placeringen af de faste installationer mm. Bliv klogere på, hvordan du skaber et bad med omtanke for rummet her. 


Reportage: Moderne kube med stoflighed

Parret bag denne bolig holder meget af at rejse og gerne på wellnesmåden, så der blev skruet op for spa- og kurstemningen i deres badeværelse. Indretningen er holdt enkelt, så hvert et møbel lov at træde frem. Og så er der en fantastisk udsigt fra badekarret! Se den her. 


Slip fantasien løs i badeværelset!

Badeværelser skal være funktionelle, men de behøver ikke være kedelige. Der er nemlig masser af muligheder for at lave et personligt badeværelse, der gør dig glad hver morgen. Især dit valg af fliser og sammensætningen af dem kan give spræl og stemning til dit badeværelse. De kan nemlig fås i mange (!) udgaver. Se alle de fantasifulde ideer her.


Reportage: Maison Grand Danois

Ved at rive et lille, gammelt hus ned på toppen af grunden og bygge et nyt og større i bunden blev der plads nok til familien på seks og en Grand Danois. På badeværelset, som skal huse hele familien, er husets skrå linjer blevet understreget med en rå murstensvæg.


Reportage: Tilbygning gav plads til arbejde og wellness

Der var for mørkt og for lidt plads i det arkitekttegnede hus fra 80’erne, men huset havde alligevel masser af kvaliteter. Og efter en stor renovering, der både har været en gevinst æstetisk og energimæssigt, er der blevet plads til arbejde og selvforkælelse.


Gratis badguide

Få masser af tips, råd og inspiration til dit badeværelsesprojekt ved at downloade vores guide her.


Reportage: Arkitektens kælderbad

Brunt, lavloftet og komplet umoderne. Sådan beskriver arkitekt Rasmus Skaarup sit badeværelse i kælderen, før han forvandlede det til en afslappende luksushule – der i dag også fungerer som vasketøjscentral for hele familien.


Reportage: Pladesamlingen fik plads i stuen

I en bolig hvor en enorm pladesamling har fået ekstra plads at boltre sig på, er der etableret flere retro-badeværelser, som er snedkereret og farvesat på fineste vis. Se alle badeværelserne her.


5 tips til det perfekte bad

Et bad skal kunne lidt af det hele. Det skal være praktisk og funktionelt indrettet, nemt at vedligeholde og gearet til både det hurtige, daglige brus og den langvarige selvforkælelse. Her får du gode råd og inspirerende løsninger til badets indretning og materialevalg.     


Flirt med fliser

Leg med farver, kontraster og former, når du vælger fliser til dit badeværelse. Se med her og bliv inspireret af 10 flotte løsninger med alt fra betonfliser og hjemmelavede mosaikker til fliser med kunst på og fliser lavet af lava.


Reportage: Fra værksted til wellness

Skræddersyet inventar, nænsomme overgange og velvalgte vindueskig forvandlede et tomt atelier ved Ejer Bavnehøj til en æstetisk bolig i perfekt harmoni med haven og den smukke natur.


Må du lave badeværelse i kælderen?

Mangler du et badeværelse i dit hjem, er det oplagt at lavet et i kælderen. Her kan der være plads til et stort badeværelse, som du ikke har plads til andre steder. Læs med her om reglerne for at lave badeværelse i kælderen.


Bad under åben himmel

Et brusebad i den friske luft sætter gang i dine sanser. Især i sommerhuset, hvor du bruger mange timer udenfor og har masser af tid, er en udebruser ren luksus. Bliv inspireret af arkitekternes indretning af udebrusere her.


Få et børnevenligt badeværelse

Badeværelset er ofte der, hvor der er pres på i familiehjemmet. Her får du et par tips til, hvordan du skaber et børnevenligt badeværelse.