Bæredygtigt byggeri

Uanset om du skal bygge nyt eller renovere en ældre bolig, er der masser af sund fornuft i at bygge efter principperne for bæredygtighed. De miljøvenlige og gennemtænkte løsninger gavner nemlig ikke kun det globale CO2-regnskab. De øger også livskvaliteten i din bolig med et sundere og bedre indeklima og lavere udgifter til drift og vedligeholdelse.

Bliv klogere på bæredygtigt byggeri her

Bæredygtigt byggeri vinder mere og mere indpas i folks bevidsthed, når der skal bygges – ikke mindst fordi byggeriet er og bliver en af de største syndere, når det gælder forværring af vores klima. Bæredygtighed handler både om at tænke over den miljøbelastning, som bygningen giver fra opførelse til nedrivning og at sikre at bygningen er god at opholde sig i.

Forskellige certificeringer såsom Svanemærkning, DGNB-certificering, Cradle-to-cradle-certificering, BREEAM og LEED har alle retningslinjer for hvordan en bygning kan opnå deres bæredygtighedscertificering. Det samme gælder hvis du går efter, at dit byggeri skal opnå eksempelvis lavenergiklasse 2020.

Men først og fremmest er god arkitektur med til at sikre, at der træffes de rigtige beslutninger om at 

nedbringe bygningens energiforbrug og nedbringe behovet for opvarmning og elektricitet, og sørge for den rette mængde ventilation. Valget af materialer spiller også en stor rolle for boligens bæredygtighed og der findes i dag en masse bæredygtige byggematerialer på markedet, som kan medvirke til at nedbringe belastningen for miljøet. Det er også værd at indtænke materialernes holdbarhed, og hvordan bygning kan og skal vedligeholdes. Sidst men ikke mindst er det også muligt at indtænke elementer som solceller, jordvarme eller regnvandsopsamling på en måde som kommer både boligejer og miljøet til gode.

Bæredygtig arkitektur skal altså sikre at boligen er funktionel, rar at være i og at den kan indrettes til at opfylde både dine behov og fremtidens.

Du kan læse mere om bæredygtigt byggeri her.


Sådan får du en bæredygtig have

Vi skal vænne os til at tænke principperne for bæredygtighed ind i alle aspekter af vores bolig - også i haven. Og som du kan se her, så behøver det ikke at gøre haven hverken kedeligere eller mere besværlig at passe. Læs med, og få inspiration til hvordan du gør haven smukkere, vildere og mere klimavenlig. 


4 arkitekters bedste råd til at bygge med genbrug

Nybyggeri og renovering af boliger er skyld i godt 20% af Danmarks samlede CO2-udledning, mens 35% af landets affald kommer fra byggeriet. Du bør derfor overveje dine muligheder for at genbruge byggematerialer, når du bygger om, til eller helt nyt. Få arkitekternes bedste råd her.


Er din bolig pæn nok til de næste generationer?

Hvorfor bliver forholdsvis nye huse revet ned, mens andre holder i langt over hundrede år? Ofte handler det om æstetik, siger to arkitekter, der derfor opfordrer dig til virkelig at gøre dig umage, når du bygger nyt, om eller til.  Bliv klogere her.


7 veje til en bæredygtig bolig

Det behøver langt fra være en uoverkommelig opgave at tænke bæredygtigt, når du bygger. Vi har fundet 7 ting - fra husets ydre til dets indre, du kan prioritere, hvis du vil bygge med lysegrøn samvittighed.


Reportage: Selvbygget er velbygget

Dette selvbyggede hus i med facader af coatede stålplader opfylder 2020-energi­krav, og har et kom­bineret jord­varme- og sol­celle­anlæg, og sol­fangere til op­varmning af vand. Se hvordan du kan lever bæredygtigt og inspirerende på en og samme tid. 


Bygger du for stort?

Vi bygger større og større. Siden 1956 er størrelsen på et nybygget parcelhus næsten fordoblet. Men har du egentlig brug for så meget plads, spørger to arkitekter, der her giver dig tips og råd til, hvordan du bygger mindre og bedre. Både for din egen, boligens og klimaets skyld. Se deres råd HER


Sænk aktivt din varmeregning med et passivhus

Spar elregningen og tag ansvar for miljøet med et tæt isoleret passivhus, der genbruger sin egen varme. Arkitekt Olav Langenkamp, der har specialiseret sig i lavenergihuse, fortæller om den energibesparende boligform.


Byg bæredygtigt i træ

Overvejer du at bygge et træhus? Ja, så er du ikke alene. Interessen for træhuse er vokset enormt de seneste år. På grund af klimaforandringerne kigger byggebranchen nemlig mod nye og mindre belastende måder at bygge på og peger især på træ som et nyttigt materiale på grund af dets CO2-lagrende evner. Men heldigvis er træhuse ikke kun klimavenlige, de er også rigtig flotte og rummer uanede arkitektoniske muligheder. Find alt om træhuse HER


Byg energirigtigt

Det er vigtig at træffe energirigtige valg, hvis du vil have en bæredygtig bolig. Det gælder alt lige fra isolering, til opvarmningsmetoder og regnvandsopsamling. Se med her om blive klogere på de energirigtige valg til din bolig.


Reportage: Moderne funkis med fjordudsigt

Et pensionistpar fik deres arkitektdatter til at tegne et moderne, praktisk og energirigtigt hus, som allerede er blevet belønnet med en arkitekturpris.


Tænk grønt, når du bygger

Det kan betale sig at tænke grønt, når du renoverer. Vi har fundet 6 steder, hvor du kan tage grønnere valg og forbedre din boligs bæredygtighed.


Reportage: Skulpturel svævebolig

Usman og Isma Syeds skulpturelle bolig har mindsket deres varmeregning med 1/3 del ved at installere solceller på taget. 


Reportage: Grunden formede huset

Udsigt til Aarhus Bugt, en V-formet byggegrund og et ungt par, der sværmer for 70’ernes arkitektur. Det er den cocktail, der har modelleret Villa V, et moderne hus, som bærer videre på gode danske byggetraditioner. Byggeriet er bl.a. isoleret, så det opfylder bygningsklasse 2020 for lavenergihuse, og har solceller på taget. 


Sådan fremtidssikrer du dit byggeri

En af de nemmeste måder at gøre dit byggeri bæredygtigt er at sørge for at det er fremtidssikret til både dig og kommende beboere. Vi giver dig her et par tips til, hvordan du fremtidssikrer din bolig.


Reportage: Arkitektens hemmelige anneks

Arkitekt Rasmus Skaarup har løst familiens pladsproblem med et anneks bygget af genbrugsmaterialer. Annekset i baghaven har ikke kun betydet, at familien nu slipper for at flytte. Det er også blevet et yndet tilflugtssted for de voksne, når de skal lade op efter en lang arbejdsdag.


Sådan bygger du med genbrugsmaterialer

Byggeriet er årsag til en kæmpemæssig udledning af CO2 på verdensplan. Men der er faktisk tiltag du kan tage for at nedbringe udledningen - ikke mindst ved at benytte dig af genbrugmaterialer. Vi fortæller her, hvad du kan genbruge, hvor du får fat i materialerne og hvad du skal være særlig opmærksom på.


Bæredygtige materialer til din bolig

Vælg materialer til din bolig med omhu, og gå efter nogle nogle, der ældes med ynde, belaster miljøet mindst mulig og er sunde for dit helbred. Danske BoligArkitekter guider dig her til gode byggematerialer.


Reportage: Det aktive passivhus

Byg tæt, byg småt, byg klogt! Byg som Sofie og Peter Thrane-Nielsen og få et passivhus, hvor varmeregnskab og vedligeholdelseskrav er noget nær nul.


Design dit hus i miljøvenlige former

Formen på dit hus bestemmer ikke blot husets udseende, den har også betydning for, hvordan dit indeklima og energiforbrug bliver. Vi giver dig her tips til, hvordan du kan bygge dit hus og få et mere bæredygtigt resultat.


Reportage: Som et skib i landskabet

Familien var strikse i deres krav til husets energiforbrug og fik allerede ved første møde med arkitekten gjort klart, at de ønskede et miljø- og energivenligt hus med jordvarmeanlæg. Anlægget krævede, at hele baghaven blev gravet op. Men til gengæld har familien fået en løsning, der holder det samlede varmebudget på under 6000 kr. om året.


Reportage: Den sorte lade i skoven

Hvordan ser en klassisk amerikansk lade ud i skandinavisk version? Familien her havde forelsket sig i en unik naturgrund med egen skov og drømte om et træhus, inspireret af de simple lader, man kender fra USA. Arkitekt Lars Bo Poulsen gav dem et hus med højt til loftet i mere end én forstand, og et bæredygtigt hus med jordvarmeanlæg, LED- og flere andre tiltag.


Byg dit hus i bæredygtige materialer

Uanset om du skal renovere en ældre bolig eller bygge nyt, er det vigtigt allerede i planlægningsprocessen at tænke de sunde og miljøvenlige materialer ind i projektet. Men det er ikke altid lige nemt at gennemskue materialernes miljøpåvirkning på den lange bane.