Bedre planløsning og udnyttelse af kvadratmeter

En dårlig planløsning i din bolig, der ikke udnytter kvadratmeterne optimalt, kan være årsag til stor frustration.
Måske overvejer du endda at flytte eller bygge til for at komme problemet til livs? Men en dårlig planløsninger kan også mindske værdien af din bolig.
Derfor kan det være en god idé at få en arkitekt til at kaste et blik på din boligs planløsning og se om der kan justeres på den, så du kan udnytte din boligs kvadratmeter optimalt. 

Bliv klogere på hvordan du får en bedre planløsning eller udnyttelse af kvadratmeter her

Hvad betyder planløsning?

Planløsningen er ganske enkelt sådan som rummene er udformet og placeret i din bolig. Det er den som beskriver sammenhængende mellem boligens funktioner, og afgrænser dem fra hinanden. Din planløsning er nedfældet i en plantegning. 

Dårlig planløsning vs. Optimal planløsning

En dårlig planløsning kan ikke blot føre til frustrationer i hverdagen, over at tingene ikke fungerer, men er også medvirkende til at mange vælger at flytte og starte forfra et helt andet sted. Men en forbedret planløsning, kan være en langt billigere mulighed. Med en optimal planløsning kan du blive i din bolig i mange år – især hvis du med hjælp fra en arkitekt sørger for at planløsningen er fleksibel og fremtidssikret, så den også kan rumme at jeres familieforhold ændrer sig.

Ideer til planløsning

Du kan nemt få en bedre planløsning og optimere din bolig. Overvej f.eks.:

  • At sammenlægge små værelser, så du får færre men større værelser, og lave eksempelvis et køkkenalrum.
  • At fjerne skillevægge og gøre døråbninger bredere for at skabe lange kig gennem boligen og sørg for dine rum er gennemlyste af sollys fra vinduer på begge sider
  • Placeringen af din trappe – der er meget at hente ved at sikre at din trappe spilder mindst muligt areal i din bolig.

Hvordan ændrer man planløsning?

Det kan være forholdsvis nemt at få en ny planløsning, hvis du kun vil flytte skillevægge og sammenlægge rum. Hvis du derimod ønsker at ændre i de bærende konstruktioner – f.eks. nedrive en bærende væg eller hvis du vil flytte placeringen af et køkken eller bad for at forbedre boligens funktionalitet, så skal du være opmærksom på, om du overholder lovgivningen og du skal huske at ansøge om byggetilladelse, hvis der er behov for det.

Pladsmangel

En dårlig planløsning kan føre til fornemmelsen af at der er pladsmangel i din bolig. Men måske kan der findes potentiale i også at indtænke området omkring din bolig, så det bliver en mere integreret del af din boligs opholdsareal. F.eks. kan du sætte store glaspartier op, så du skaber bedre sammenhæng mellem inde og ude og får lavet naturlige overgange til haven. En terrasse, som både har læ og sol kan næsten fungere som en forlængelse af stuen. Overvej et orangeri eller en havestue for at få flere m². 

Du kan også lege med tricket ”Compression and release”, hvor man ved at skabe små lavloftede og mørke rum, der leder ud til store lyse og højloftede rum, skaber fornemmelsen af at komme ud i det fri og dermed mere plads. 

Du kan f.eks. skabe effekten ved at lave en indbygget reol rundt om en døråbning. Det giver samtidigt en masse opbevaringsplads. 

Indretning på få kvadratmeter - bo småt og smart

Det er blevet moderne at bo på færre kvadratmeter end vi var vant til før i tiden. Hvad enten man vælger at blive boende i en lille lejlighed i byen eller et mindre hus, så er der fornuft i at indrette sig på færre kvadratmeter. De mindre boliger, spilder færre ressourcer, har som regel lavere udgifter - ikke mindst til vedligehold og kan gøre oplevelsen af relationer mellem familiens medlemmer større, idet man kommer hinanden mere ved. Men det er vigtigt at man indretter sig smart, når man bor komprimeret – for det skal være fedt at bo småt, og ikke en hæmsko. 

Udnyt kvadratmeter og kubikmeter

Når du bor småt, så er du nødt til ikke kun at tænke kvadratmeter, når du indretter dig. Skal du få fuldt udbytte af din bolig, så er du nødt til at tænke i 3D og få alle kubikmeter i spil. Udnyt f.eks. vægfladen helt op til loftet, fremfor at have lave møbler, hvor du spilder værdifuldt rum til opbevaring. Du kan også overveje om du kan skabe dobbeltrum f.eks. med en hems, som efterlader gulvplads, som ellers var gået tabt.

Pladsbesparende indretning og smarte opbevaringsløsninger

Uafhængigt af om du bor på få kvadratmeter eller har lidt mere plads til vingerne, så er det dejligt, at alle boligens kvadratmeter benyttes til et formål. Du kan med fordel overveje:

  • At indrette rum med flere funktioner – f.eks. kontor i dagligstuen, eller legehjørne til børnene i spisestuen. Du kan skabe små rum i større rum ved hjælp af reoler eller mindre skillevægge. Du kan også afgrænse arealer, eller måske et legeområde, med et tæppe eller møbler.
  • At udnytte gangarealer, så du ikke har døde kvadratmeter i din bolig. Du kan f.eks. lave et bibliotek eller en kontorplads i en gang. Og nedlæg gerne rum som ikke bruges ofte. F.eks. benyttes ofte kun en indgang til huset, men man har både en entré, forstue, gang og bryggers. Disse arealer kan få nye funktioner, og skabe mere plads i boligen.
  • Få skræddersyet multifunktionelle møbler. F.eks. en gæsteseng som kan klappes væk, en sofa som også kan rumme opbevaring eller et møbel, som kan fungere både som rumdeler og udstilling af dine yndlings pyntegenstande.

Uanset hvordan din bolig ser ud, så kan det betale sig at få en arkitekt til at kigge på planløsningen med friske øjne og få en skræddersyet den til dig og din families behov, så i udnytter kvadratmeterne bedst muligt.
Du kan finde masser gode bud på løsninger i artiklerne herunder og blive klogere på hvordan arkitekterne arbejder for at optimere dit hjem med en bedre planløsning og udnyttelse af kvadratmeter.


Reportage: Stor arkitektur i landlige rammer

70’er-huset i landbostil ligger ugenert ude på heden i Vestjylland, hvor det ikke umiddelbart gør noget væsen af sig. Indenfor venter der lækre materialer og en åben planløsning med supermøbler, der sørger for, at rodet forsvinder helt af sig selv. Planløsningen er inspireret af naturens frie plan, hvor man kan gå rundt om alting.


3 tilbygninger, 3 priser

En tilbygning kan være løsningen på dine pladsproblemer, men prisen varierer meget efter, hvordan du prioriterer. Vil du have lækre materialer og mange kvadratmeter? Eller kan du klare dig med enkle løsninger og et mere simpelt design? Se med her, hvor vi har samlet tre forskellige tilbygninger fra arkitekterne, der matcher tre forskellige familiers behov og byggebudget.


5 overraskende løsninger på pladsproblemer

Ikke alle huse er lige nemme at bygge til, og nogle gange må arkitekten tænke ud af boksen, når boligen skal udvides med ekstra kvadratmeter. Kig med her og se, hvordan arkitekterne løste pladsproblemerne i fem udfordrende huse.


Er børnene flyttet? Det kan du bruge de ekstra kvadratmeter til

Når børnene flytter hjemmefra, har du pludselig masser af plads. Men ofte den forkerte plads og et hjem, hvor planløsningen ikke rigtig giver mening mere. To arkitekter kommer her med deres bedste råd til, hvad du kan gøre med de ekstra kvadratmeter.


Reportage: Arkitekten tryllede: Fra 3 til 5 værelser

Familien i denne lejlighed ville gerne have flere værelser, så alle 3 børn kunne få deres eget. Men de havde svært ved at se, hvordan det skulle kunne lade sig gøre. Med hjælp fra en arkitekt fik familien skabt en lys og kreativ planløsning med plads til alle.


Skal du flytte eller bygge dig til mere plads?

Når boligen er blevet for lille og børnene klumper sig sammen på alt for små værelser, er det  fristende at vende ryggen til det hele og starte forfra et nyt og større sted. Men i nogle tilfælde kan det bedre betale sig at bygge om eller til end at flytte i noget nyt. Få eksperternes bedste råd her.


Reportage: Lille tilbygning med stor effekt

Selvom man har mange kvadratmeter at boltre sig på, er det ikke altid, at man kan få sin bolig til at fungere. Det var lige nøjagtig problemet for Lone og Rune. Deres 80’er-hus bestod af to fløje - som slet ikke hængte sammen. Men med en lille tilbygning og en større ombygning fik de generobret hele huset.


Reportage: 1960’er parcel blev til lyst drømmehjem

Snævre børneværelser, pistolgang og gule mursten hørte det gamle parcelhus til, der i dag bader i lys, luft og højt til loftet på den gamle skovmatrikel. Se her, hvordan familien Falk forvandlede deres trætte parcelhus.


Reportage: Vokseværk i lejligheden

Da familien begyndte at vokse, fik Roland Schlosser og Alexandra Faleberg mulighed for at lade deres lejlighed vokse med. Med hjælp fra arkitekt Stig Ørum Christensen lagde de to lejligheder sammen til én. Nu har de masser af lys, et samlende køkkenalrum og plads til familien på fem.


Få plads til det hele

De fleste kender problemet: Alt for mange ting og alt for lidt plads. Men løsningen er nær. Se med her og bliv inspireret til, hvordan du kan komme af med dit rod og få plads til det hele på en både funktionel og æstetisk måde.


Reportage: Fra mørk københavnerlejlighed til lys og åben bolig

Med idéer om praktiske opbevaringsløsninger, fokus på lysindfald og ikke mindst en smart glasvæg, der binder entré og køkken perfekt sammen, fandt Susanne Jensen og hendes familie den ideelle samarbejdspartner i arkitekt Julie Trier Brøgger. Hun har været den kreative drivkraft bag en gennemgribende renovering af familiens klassiske københavnerlejlighed.


Arkitektens 10 råd til en fremtidssikker planløsning

Du kan blive skilt, pludselig vente et ekstra barn og drømme om at starte egen virksomhed derhjemme. Skal du bygge nyt hus eller ombygge din eksisterende bolig, bør du derfor ikke bare tænke på dine nuværende behov, men også gøre boligen klar til fremtiden og endda til fremtidige ejere. Arkitekt Tom Mose Petersen giver dig sine bedste råd til en fremtidssikker planløsning i din bolig.


Reportage: Ombygning ajourførte parcelhuset

Med store skydedøre i glas, en tilbygning og en ændret planløsning fik familien et helt nyt hus, der alligevel har bevaret arkitekturen og de oprindelige detaljer fra 1959.


Reportage: Operation værelser til alle

Familien Karstad har slået to mindre lejligheder sammen, og vupti – nu er der plads til alle seks i den sammenbragte familie. Kig med her, og se, hvordan de fik skabt orden og sammenhæng på alle 150 m2.


Kan din lejlighed blive større?

Ønsker du at gøre din lejlighed større? Måske du har mulighed for at lægge din lejlighed sammen med nabolejligheden eller et loftrum? Eller hvad med at koble den sammen med over- eller underboens lejlighed og skabe et lille byhus? Vi gør dig klogere på hvad der er muligt og hvad du skal være opmærksom på her. 


Kælder, tilbygning eller 1.sal?

Mangler du plads? Så går du måske med tanker om at bygge flere kvadratmeter. Skal du vælge at bygge kælder, en tilbygning eller ny 1.sal? Her får du indblik i fordele og ulemper for hver løsning.


Reportage: Kærlig forvandling af 60’er huset

Familien Solmer faldt pladask for et nedslidt 1960’er-hus i Espergærde, og selvom indretningen var dårlig og utidssvarende, er det alligevel lykkedes at forvandle huset til en lys og lækker familiebolig for fem.


Reportage: Orden i det labyrintiske hus

Det begyndte som et sommerhus i 1920. Tre generationer og adskillige om- og tilbygninger senere overtog Mette Klyhn og hendes familie det renoveringsmodne hus, der med sine 253 m² hulter-til-bulter-rum krævede et par skarpe arkitektøjne.