Bevaringsværdige boliger

Bor du i en bevaringsværdig ejendom, ikke at forveksle med en fredet ejendom, så ved du sikkert, at der gælder helt særlige regler for, hvordan du må renovere og modernisere din bolig. Vi giver dig her en introduktion til bevaringsværdige boliger og viser nogle af de bedste bevaringsprojekter frem.

Bliv klogere på bevaringsværdige boliger her

Ca. 375.000 bygninger i Danmark registreret og klassificeret efter den såkaldte

SAVE metode, der står for "Survey of Architectural Values in the Environment" eller på godt dansk Kortlægning af arkitektoniske værdier i miljøet.

For at klassificere hvor bevaringsværdig en bygning er, laves en vurdering af bygningens arkitektoniske værdi, dens kulturhistoriske værdi, den miljømæssig værdi, af bygningens originalitet og dens tilstand og giver en samlet score som danner grundlag for hvordan du må behandle bygningen under et renoveringsarbejde.  Der gælder dog ikke overordnede regler for hvad du må og ikke må afhængigt af klassificeringen, så du må have fat i din kommunes lokalplan, hvis du vil vide, hvad der specifikt gælder for din ejendom.

Men din ejendom behøver ikke at have en klassificering for at være værd at bevare i sit udtryk – måske findes der smukke elementer, som gamle dørhåndtag, en særlig trappe, vinduer eller noget helt fjerde, som er med til at understrege en stil eller et udtryk, som skaber en særlig stemning i din bolig, som ikke må forsvinde. Du kan også sagtens lege med at beholde de gamle elementer i kombination med mere moderne løsninger.

Kulturministeriet bruger en række spørgsmål, når de skal vurdere bevaringsværdien, som du sagtens kan stille dig selv, eller en arkitekt, hvis du har planer om at renovere din bolig. På den måde kan du måske få øjnene op for de elementer, der er værd at beholde eller afskaffe i lige netop din bolig – bevaringsværdig eller ej:  

  • Er bygningen et godt eksempel på periodens arkitektur eller på en særlig byggeskik?
  • Er bygningstypen eller bygningsformen sjælden?
  • Har bygningen dannet forbillede for andre bygninger?
  • Står bygningen intakt?
  • Er udskiftninger og ombygninger tilpasset bygningens udtryk?
  • Er bygningen betydningsfuld i gadebilledet eller i landskabet?

Du kan læse mere om bevaringsværdi og de forskellige klassificeringer på Kulturministeriets hjemmeside her.

Herunder kan du blive klogere på hvad du bør bevare i din bolig og hvordan. 


Reportage: Kærlighed til træ

Med stor respekt for de oprindelige detaljer har arkitekt Pernille Arends totalombygget sit arkitekttegnede hus fra 1955. Alt er blevet skilt ad og brugt på ny kombineret med nyindkøbt genbrugsinventar.


Reportage: 30er-hus med sjæl, charme og lækker terrasse

Huset fra 1935 har fået den helt store makeover. Men de nye ejere har lagt vægt på, at alt skulle ske med stor respekt for husets oprindelige kvaliteter, som der var mange af. Kig indenfor i huset der efter en omfattende modernisering og energioptimering stadig har charmen i behold.    


Huse med stråtag

Huse med stråtag er hyggelige og smukke. Ofte er det ældre landejendomme eller bindingsværkshuse fra 1700-tallet og frem til omkring 1850, der bærer det naturlige tag. Med sin fleksibilitet og naturlige evne til at patinere med ynde i vind og regn har taget da også en række fordele. Bliv inspireret af arkitekternes bedste projekter med stråtækte huse her.


10 bevaringsværdige boliger

Det kræver ekstra stor respekt og viden at renovere huse med historie. Arkitekten skal have særligt øje for, hvordan man beholder de gamle detaljer, mens man samtidigt renoverer og fornyer, hvor der er behov for det. Se 10 fine eksempler på bevaringsværdige boliger her.


Gem og smid ud - hvad er egentlig værd at bevare?

Originale detaljer giver harmoni og historie til dit hjem. Tøv derfor gerne en kende, inden du skifter gammelt ud med nyt. Læs med her og få inspiration til, hvad der er værd at passe på.


Reportage: Nyt liv på bondegården

Drømmen om at forene hverdagens høje tempo med ro og natur fik arkitekterne Kira Snowman og Uffe Topsøe-Jensen til at købe en gammel gård, som de kunne renovere fra bunden. Resultatet er et bæredygtigt hjem med kreative indfald.


9 detaljer der er bevaret

Et unikt mønster i murstensfacaden, paneler i 50'er-farve eller blåt linoleumsgulv i entréen. Der findes mange fine og originale detaljer i ældre huse, som er værd at bevare. Også selvom de ved første øjekast måske virker fremmede for dig. Men farver, materialer og detaljer er netop det, der giver ældre huse deres sjæl og charme og som mange nye huse mangler. Bliv inspireret af 10 unikke detaljer her.


Vilde forvandlinger: 3 hjem med en helt anden fortid

Ubrugte offentlige bygninger eller en gammel lade kan blive til dit drømmehjem med hjælp fra en arkitekt. Bygningernes anderledes fortid forærer din bolig personlighed og masser af gode historier og kan med de rigtige indgreb give dig et hjem med spændende og unik arkitektur. Se fire spændende forvandlinger fra arkitekterne her.


Reportage: Nænsom fornyelse af Friis & Moltke-villa

Teresa og Jens Madsen købte en 55 år gammel Friis & Moltke-villa. Se, hvordan de moderniserede og byggede til med genbrug af de gamle byggematerialer uden at ødelægge den særlige ånd i huset.


Reportage: Fra håndværkertilbud til drømmehus

Pernille og Thomas Hjort ledte efter en mindre bolig, da de ældste i børneflokken på fem var flyttet hjemmefra. Men de endte med et håndværkertilbud, der gav plads til et helt nyt familieliv med firma og udlejning af stueetagen til de voksne børn. Oplev det fantastisk velindrettede hus her.


Reportage: Respekt for ånden fra 60'erne

Troels Lorenzen fik hjælp af sin arkitektbror, da han skulle opgradere det nyindkøbte 60’er hus. En tilbygning gav plads til både et nyt bad og en strømlinet carport. Og fra stue og køkken er der nu en langt bedre sammenhæng med den dejlige terrasse og haven med de høje træer.


Reportage: Tradition og fornyelse i rækkehuset

Med sikker stilfornemmelse af både fortid og nutid har ejerne af et rækkehus på Frederiksberg og arkitekt Anders Barslund moderniseret hver kvadratmeter, så de rækker langt ind i fremtiden.


Reportage: Asymmetri i balance

Med en ny tilbygning har familien Dybbroe Tang ikke blot fået mere plads og en smuk udsigt. Deres ellers simple og traditionelle statslånshus er også blevet langt pænere og mere interessant at se på. Med hjælp fra arkitekt Tom Mose Petersen arbejder nyt og gammelt sammen på forbilledlig vis.