Billedserie

Køkkentrends efter corona

Vi har været mere eller mindre isolerede i vores boliger i over et år, og mange er måske trætte af at se på det samme gamle køkken dag ud og dag ind. Men har COVID-19 egentlig haft indflydelse på vores valg af køkkener? Og hvilke trends tegner sig i de køkkener, vi bygger nu? Vi tager temperaturen på årets køkkentrends 2021 og gør dig klogere på, hvordan du kan indarbejde årets tendenser i dit køkken.

Gråt men ikke kedeligt

Grå er blevet et populært valg i køkkenet, og det er måske heller ikke uden grund. Gråtonerne er nemme at matche med farver, og fungerer flot i kombination med både lyst og mørkt træ. Med en god base er det nemt at friske køkkenet op med tilbehør, og på den måde skifte stil, som man lyster.

I dette køkken, tegnet af arkitekt Anders Barslund, får de grå fronter selskab af låger i planskåret egetræ og bordplader i naturstenen quarzit. Det skaber et let og nordisk look.

Stilsikker med sort og snedkerdetaljer

God kvalitet og snedkererede løsninger er en tendens, der tegner sig overalt i boligen - ikke mindst i køkkenet, hvor man træffer valg, der gerne skulle holde i mange år fremadrettet. 

Dette køkken med en ø i snedkereret eg er fuldstændig tilpasset boligen, som er tegnet af arkitekt Rasmus Bak.

Træet vil patinere smukt, som årene går og i kombination med bagvæggens sorte elementer og bordpladen, bliver køkkenet stilsikkert og klassisk, samtidigt med at det er helt i tråd med tidens trends.

Karakter uden greb

Det grebsløse køkken kan være både en praktisk og hygiejnisk løsning, som tiltaler mange især i disse tider. Men taler vi om et helt hvidt køkken, så kan det også hurtigt blive klinisk og karakterløst uden grebene, som også kan tilføje en stilretning og identitet.

Dette køkken, tegnet af arkitekt Anders Lind, har fået karakter og varme ved at kombinere de hvide og grebsløse fronter på overskabene med låger af træ. Selvom køkkenet er simpelt i sit udgangspunkt, så medvirker de forskellige teksturer til en mere indbydende stemning, som er i god tråd med den tendens, som man for tiden oplever i selv det mest minimalistiske boliger. 

Et selvforsynende køkken

Vi ser i højere grad at naturen flytter ind boligen. Vi har generelt et øget fokus på bæredygtighed, det at købe lokalt - og nogle drømmer måske om at blive fuldstændig selvforsynende.

Kan et køkken med tilknyttet drivhus være løsningen? Det kan lyde skørt, men ikke desto mindre, så har dette køkken, tegnet af arkitekt Kim Pretzmann Olesen, direkte adgang til eget orangeri. I køkkenet har man valgt at lægge et teglgulv, så man får en forstærket fornemmelse af at være i forbindelse med det tilstødende orangeri. 

Vi tror på, at vi vil se mange flere projekter i fremtiden, hvor en form for nyttehave eller orangeri knyttes i tæt forbindelse til køkkenet. Hvem kunne ikke også ønske sig at have alt fra krydderurter og friskhøstede grøntsager, blot få skridt fra køkkenbordet?

Usynligt emfang

Der findes mange løsninger på at undgå den traditionelle emhætte. Kigger du nærmere på løsningerne i denne billedserie, så skal du faktisk lede længe efter en. I dag gemmes emhætten ofte væk i en skabsløsning, der gør den mere eller mindre usynlig ved første øjekast. 

Emfang i bordpladen, er også en løsning der ses mere og mere. Enten som vist på billedet her, hvor den er et integreret element mellem kogepladerne eller som en feauture, der kan kører op og ned i bordpladen efter behov.

Retro og respekt

Der er mere eller mindre frit valg på alle hylder, når det kommer til stilen i et moderne køkken, og flere har da også fået øjnene op for nogle af datidens dyder indenfor køkkendesign - fx at det ofte tilføjer boligen en stærk identitet at opdatere den i overenstemmelse med den oprindelige arkitektur.

Det nye køkken, i denne bevaringsværdige bolig, er inspireret af de originale detaljer i husets interiør. Øen fungerer både som entré, rumdeler og køkken. Køkkenelementerne er nye, og for at matche resten af boligen er de "hacket" af arkitekt Rasmus Skaarup, som står bag restaureringen af boligen.

Køkkenø og spiseplads i ét

Det er ikke noget nyt, at køkkenøen ofte rummer et par siddepladser med barstole. Men det bliver mere og mere populært at splitte bordpladen i to højder og på den måde få kombineret køkkenøen med et spisebord, som arkitekt Anders Barslund har gjort her.

Fordelen ved at vælge denne løsning er, at du ikke skal ud og erhverve dig et spisebord, som passer ind i køkkenets stil. Der er i stedet truffet nogle æstetiske valg på forhånd, som sikrer sammenhæng mellem køkkenets design og spiseområdet. Man kan kalde det et slags supermøbel.

Du kan vælge at begge bordplader skal være firkantede, eller du kan kombinere geometriske og organiske former på kryds og tværs for at få et spændende udtryk. Det samme gælder for valg af materialer - du kan eksempelvis vælge en køkkenbordplade af natursten og tilføje spisebord med en bordplade af træ. 

Personligt og farverigt

Farver er en tendens, som har været for opadgåede i flere år. Men det at turde at tage personlige og måske lidt mere vovede valg i indretningen af køkkenet, er noget, der vinder mere og mere frem. 

Boligejeren bag dette køkken, som er tegnet af arkitekt Eva Kristine Brørup, har ikke været bange for at tage chancer og gøre køkkenet personligt. Her er grønne og turkisfarvede låger kombineret med en bordplade i grøn marmor, som giver rummet masser af liv.

Blå og grønne toner på skabsfronterne er et populært valg til køkkenet, men ofte er de mere afdæmpede end vist her. Den industrielle lampe over køkkenøen understreger, at der er tale om et helt unikt køkken. 

Køkkenet betragtes som et møbel

Endnu et køkken, tegnet af arkitekt Eva Kristine Brørup, illustrerer at køkkenet i stigende grad bliver integreret som et møbel i boligen.

Køkkenet skal trække en rød tråd til resten af indretningen i boligen, og møbel-looket skal samtidig skjule, at det rummer praktiske foranstaltninger som opvaskemaskine, køleskab og karklude. Den tendens har været stigende siden køkkenalrummets indtog i slutningen af 1990'erne.

De høje ben på denne køkkenø løfter elementerne fra gulvet og giver køkkenet et let og svævende udtryk. Den tynde bordplade i stål er stram og elegant, og samtidig er den både et praktisk og holdbart valg.

Natursten i lange baner

Natursten er blevet et populært valg, når det kommer til valg af bordplade i køkkenet. Stentyper som marmor, terrazzo, sandsten, granit og den supertrendy travertin eller yngre stentyper som lavasten, er i høj kurs.

Ofte er det de lyse, grå og gyldne nuancer, som anvendes, når bordpladen skal være i natursten. Men farver såsom rød, blå og grøn dukker også op, som legende alternativer til de traditionelle valg. Her har arkitekt Uffe Topsøe-Jensen valgt mørk natursten, der står flot sammen med det kobberfarvede armatur.  

Klassisk, hvidt og bæredygtigt

I de senere år har mange været hurtige til at dømme det hvide køkken ude. Men set i lyset af, at vi danskere i gennemsnit udskifter vores køkken hvert 11. år, så er der fortsat god fornuft i at vælge noget, der er klassisk og ikke så nemt går af mode. Bæredygtighed bliver aldrig umoderne, i vores optik! 

Her er en klassisk københavnerlejlighed blevet opdateret med en hvidt køkken, som passer perfekt til boligens stil. Ombygningen og køkkenet er tegnet af arkitekt Julie Trier Brøgger.

Få vores BYGGEGUIDE gratis

Modtag konkret hjælp til dit byggeprojekt med vores BYGGEGUIDE, som vi sender med, når du tilmelder dig nyhedsbrevet.

Venligst udfyld en valid e-mail

Tak. Du er tilmeldt nyhedsbrevet.