Billedserie

Arkitekternes bedste ideer til små køkkener

Det kræver lige dét ekstra at indrette et lille køkken. Se her, hvordan arkitekterne har skabt funktionelle og æstetiske rum på få m2, og få inspiration til pladsoptimering og nye løsninger i dit eget køkken.

1. Skabe fra gulv til loft

Når pladsen er trang, handler det om at udnytte den effektivt samtidig med, at der skal være albuerum, og at det skal føles rart at være i rummet. Dette køkken er indrettet i en klassisk gammel københavnerlejlighed og var oprindeligt et meget lille, aflukket rum.

Her har arkitekt Morten Lie Dalsgaard fra m4 Arkitekter integreret køkkenet med lejlighedens øvrige rum ved at fjerne en væg imellem køkken og spisestue og etablere en lille køkkenø, hvor væggen tidligere var. Når køkkenet på den måde er åbent og luftigt i den ene ende, har det givet mulighed for at udnytte hele bagvæggen til opbevaring fra gulv til loft, uden at det går ud over det rene og enkle udtryk. 

2. Køkkenet som et møbel

Nogle gange kan det være nødvendigt at lade køkkenet indgå i et andet rum for at spare plads. Her var der brug for et ekstra værelse i lejligheden, og løsningen, som familien i samråd med arkitekt Anders Lind, kom frem til, var at rykke køkkenet ind i spisestuen. 

For at få køkkenet til at blive integreret i rummet og ikke optage for meget plads er det indrettet langs den ene væg i fuld længde, hvor det med sin diskrete og lyse farveholdning danner en rolig baggrund og bærer mere præg af møbel end af køkken. Køleskab, fryser og ovn er derfor gemt væk bag panelerne.

3. Udnyttelse af hjørnerne

I et hjørne har tingene det med at hobe sig op og blive til rod, så hvorfor ikke tage konsekvensen af det og udnytte pladsen i højden? Det har arkitekt Nanna Bering gjort i køkkenet her, som hun har indrettet med skabe og overskabe, som udgør en ramme om kogepladen på køkkenets bagvæg og med nøgne vægge på vinduessiden. Et ovenlysvindue giver ekstra dagslys i det lille rum.

4. Ekstra opbevaring i køkken-ø

Dette køkken er ikke specielt lille, men er dog integreret i spisestuen, og så rummer det en god mulighed for ekstra opbevaring, nemlig i køkken-øen, som har hylder og skuffer på begge sider. En idé, som også kan bruges, hvis du f.eks. har en fritstående skabsafslutning. Kan du komme til et møbel fra flere sider, optimerer det anvendelsen af pladsen. 

Arkitekt Rikke Bjerregaard har fået køkkenet til at syne mindre ved at indramme det i sort og få den flotte murstensvæg og de varme toner fra træet i fokus. Der er mulighed for, at mange kan samles omkring køkken-øen, og der er ingen spildplads, da pladsen omkring køkken-øen samtidig er gangareal, som giver adgang til altan og øvrige rum.

5. Kreative opbevaringsløsninger

I sit eget klassiske lejlighedskøkken har arkitekt Stig Ørum Christensen gjort en dyd ud af at skabe gode opbevaringsløsninger. F.eks.har han i hjørnet tegnet et skab, som er bygget op rundt om rør og gasmåler. Da rummet er smalt har han samtidig prioriteret at lade alle moduler være op ad væggene for ikke at blokere for lyset fra vinduet og stuen. 

Emhætten er et miks af indmad fra Ikea og en smedelavet, afrundet skærm i børstet stål. Fronerne på køkkenet er af eg, og bordpladerne af jura grau blau-sten.  

6. Få men stoflige materialer

Køkkenet her er indrettet i noget så udsædvangligt som en bolig på bare 20 kvadratmeter i grundplan + en indskudt etage på 10 kvadratmeter. Den begrænsede plads har selvsagt skabt nogle begrænsninger for indretningen, og arkitekt Allan Lorenzen har arbejdet på at udnytte den gode loftshøjde og på at skabe fleksible, indbyggede møbler. 

Køkkenet er indrettet langs den ene væg i det smalle rum, og højskabene fortsætter i hele rummets længde og ud i gangen. For at skabe sammenhæng og ro i rummet med mange funktioner har arkitekten skabt enkelhed med få men stoflige og stemningsskabende naturmaterialer.

7. Enhver kvadrat- og kubikmeter i funktion

I forbindelse med renoveringen af denne lejlighed i en funkisejendom er køkkenet blevet specialdesignet, så alle kvadratmeter, nicher og indhak i det smalle rum er udnyttet optimalt. Ved at bygge køkkenet rundt om alle indhak og kanter har lejlighedens ejer fået ekstra opbevaringsplads i køkkenet, og rummet fremstår harmonisk og smukt.