Bolig til seniorlivet

Hvordan vil du gerne bo, når seniorlivet banker på? Ligesom at dit behov ændrer sig, når børn kommer til, så ændrer det sig igen, når de er fløjet fra reden og din bolig skal tilpasses den tredje alder. Her på siden kan du få inspiration til, hvordan du kan fremtidssikre din bolig til livets tredje fase.

Bliv klogere på boligen til seniorlivet her

Boligen til seniorårene skal helst være let at holde, komme rundt i og gøre ren og så skal den inspirere til at nyde livet. Skal du passe haven, når pensionisttilværelsen banker på? Eller måske har du en hobby, der skal gøres plads til? Der kan være flere hensyn at tænke på, når du indretter dig til seniorlivet, som kan sikre en glad og ulykkesfri seniortilværelse.

De fleste vil gerne blive boende i deres bolig så længe, som muligt selvom seniorlivet banker på og med de rette forberedelser, kan du tilpasse din bolig eller planlægge dit nybyggeri, så det kan tjene dig i mange år fremadrettet. Du kan f.eks. overveje:

 • Vedligeholdelsesfrie materialer ude såvel som inde
 • God belysning, som gør det nemt at få overblik inde og ude
 • Fornuftig indretning af rum såsom badeværelse, køkken og soveværelse
 • Skridsikre materialer
 • Niveaufri overgang mellem rum  
 • Niveaufri overgang mellem inde og ude
 • At sikre din have er fremkommelig, hvis du skulle få problemer med og gå eller få brug for kørestol
 • Etablering af elevator eller andre hjælpemidler
 • Handicaphjælpemidler
 • Sikring af trapper – f.eks. med støttende gelænder
 • Tilkørsel og parkering af bil
 • Adgang til huset

Skal du bygge nyt er det værd at overveje, om du skal bygge i et eller to plan, og om du kan klare dig med mindre plads, så boligen bliver nemmere at vedligeholde.

Vigtigst af alt er at hjemmet skal bygges af lyst, for nu er der ikke længere hjemmeboende børn, men kun dine egne og måske din partners drømme at tage hensyn til.

Du kan også læse mere om ’Hjem til den tredje alder’ på Videncentret Bolius’ hjemmeside her og teste om din bolig passer til dit seniorliv. 


Er børnene flyttet? Det kan du bruge de ekstra kvadratmeter til

Når børnene flytter hjemmefra, har du pludselig masser af plads. Men ofte den forkerte plads og et hjem, hvor planløsningen ikke rigtig giver mening mere. To arkitekter kommer her med deres bedste råd til, hvad du kan gøre med de ekstra kvadratmeter.


10 råd til en bedre bolig til seniorårene

Når børnene er flyttet hjemmefra, skal du begynde at tænke over, om du skal blive boende, bygge om eller flytte til noget helt nyt. Arkitekt Søren Yde giver dig sine bedste råd til boligen til den tredje alder.


Reportage: Kreativitet og genfødte kvadratmeter i herskabslejligheden

Med stor opfindsomhed og en mere nutidig planløsning har arkitekt Julie Trier Brøgger opdateret Helen Hilario Jønssons stemningsfyldte herskabslejlighed. Ombygningen har givet plads til en drøm af et køkken, kastet lys i alle hjørner og sat liv til kvadratmeter, der nærmest var døde, efter børnene var flyttet hjemmefra. 


Reportage: Arkitekttegnet træhus giver seniorlivet ro og naturoplevelser

Natur, fred og ingen ubrugte kvadratmeter med tomme børneværelser. Pensionistparret Anni og Max Øhrberg nyder livet i deres nybyggede træhus, der passer præcis til deres liv og behov lige nu.


Dyrk dine passioner i hobbyrummet

Står der et rum ledigt efter at børnene er flyttet hjemmefra, eller bygger du nyt, hvor du prioriterer at kunne dyrke din passion? Skab et hobbyrum, hvor du kan dyrke dine fritidsaktiviteter. Måske du endelig kan lave et værksted til dine mountainbikes, få ro til at strikke eller opbevaringsplads til din store vinsamling. Uanset hvad vil hobbyrummet fungere som et pusterum i hverdagen.


Reportage: Moderne funkis med fjordudsigt

Et pensionistpar fik deres arkitektdatter til at tegne et moderne, praktisk og energirigtigt hus, som allerede er blevet belønnet med en arkitekturpris.


Reportage: Maritim livsnyderbolig ved Lillebælt

Villa P hedder huset, hvis bærende konstruktion er formet som bogstavet og dermed lader halvdelen af boligen være gennemsigtig, så den betagende udsigt over vandet er intakt fra ankomstsiden af bygningen.