Kontakt Arkitekten
Morten Dalsgaard

Bliv ringet op gratis af Morten Dalsgaard

1960’er-typehuset fik øjnene op for udsigten

Det var det allerførste hus, de kiggede på – og i sidste ende det, de efter lang tids søgen endte med at købe. Lone og Lars totalforvandlede et ældre typehus til en åben og imødekommende villa, der inviterer skovbrynet helt indenfor.

Tekst: Christina B. Kjeldsen
Foto: Christina Kayser Onsgaard

60’er-huset var inden ombygningen “lukket” i midten, mens den nye planløsning giver familien ét stort rum, hvor dagslyset kommer ind fra begge sider, og familien kan nyde udsigten til skovbrynet fra køkkenet. Det nye gulv i massive egestave fra Junckers giver en fin og hyggelig glød mod de hvide vægge og det hvide køkken, ligesom det viderefører stilen fra husets barndom. Køkken fra Hanstholm Køkkener, armaturer fra Hansgrohe. Sorte væglamper fra La Lampe Gras, hvide loftslamper, ‘Toldbod’ fra Louis Poulsen. Plakat fra Dansk Plakatkunst.

Lone og Lars’ hus er et af kvarterets ældste, og alle vejens øvrige huse er skudt op omkring det siden de byggelystne 1960’ere. Det er et hus, som alle i nabolaget kan huske. Alle har spadseret forbi engang, kendt beboerne eller har måske endda haft sine børn i børnehaven, som lå i husets ene del på et tidspunkt. Huset var også det første hus, Lone og Lars kiggede på i deres boligjagt, og det var i sidste ende dét, de endte med at købe og transformere fuldstændigt.

Vi havde selv en finger med i alle materialevalg, og havde både en byggeteknisk rådgiver og arkitekten som styrede processen for os.

Fakta om huset

Familien fik: Total­re­nover­ing af type­hus fra 1964 med nyere første­sal. I alt 293 m² plus 160 m² kælder. Om­byg­ningen om­fattede en facade­re­nover­ing, ud­skift­ning af tag samt ind­vendig moder­ni­sering med nyt ind­gangs­parti og trappe til første­salen, stort åbent køkken-al­rum-stue med ud­gang til den nye træ­terrasse, samt for­ældre­af­del­ing med sove­vær­else, bad og walk-in-closet. Der er lagt nye gulve i hele huset, også på første­salen, hvor parrets voksne datter har fået in­stal­leret sit eget lille køkken.

Pro­cessen: Arkitekt Morten Dals­gaard fra m4 Arki­tekter har stået for skitser, pro­jekt­ering samt løb­ende til­syn med byggeriet, der er udført som en hoved­entre­prise af Tømrer­firmaet Paul­sen.

Materialer ud­vendigt: Husets op­rinde­lige træ­værk er ud­skiftet med grå fiber­cement­plader, og mur­værket er pudset op med hvid mørtel. Nye døre.

Materialer ind­vendigt: Silde­bens­parket i olieret eg, gulv­varme, nye el­in­stalla­tioner, køkken­elementer fra Hanst­holm og HTH.

Arki­tekt­rådgivning: 190.000 kr.

Bygge­pris: 3,2 mio. kr. heraf 60.000 kr. til in­geniør­råd­giv­ning.

Den åbne planløsning med enkelte skillevægge skaber små rum i rummet, og funktionerne bliver tydelige. Alle idéerne fungerer også i praksis, og familien nyder at kunne være sammen, men samtidigt trække sig tilbage til fx den lille kontorplads bag køkkenvæggen, hvor Lars sidder og arbejder. Sofabord og stole er alle købt på Lauritz med nye hynder fra Hyndeskrædderen, arbejdsbord fra Woodliving, blå ‘værkstedslamper’ fra Made by Hand.
60’er-husets tidstypiske arkitektur med udhæng, saddeltag og variation af murede og lette partier i facaden er bevaret, men opdateret med filset murværk og fibercementplader og vinduer i samme antracitgrå farve, der giver en fin kontrast mod det hvide filsede murværk.

– Vi kiggede efter et hus med ‘wow-faktor’, fx noget natur, man kunne blive begejstret for. Vi kunne med det samme se potentialet i det og den store grund, og at det kunne blive rigtig godt – men vi syntes samtidigt, at huset var alt for stort, og at opgaven med at gøre det til “vores hjem” var for omfattende. Så vi ledte videre et halvt års tid, men hver gang vi var ude og se på noget, endte det med, at vi kiggede på hinanden og sagde: ‘Det slår ikke det første hus!’, fortæller Lone.

Køkkenet står som en åben kube i opholdsrummet, og skillevæggene bliver brugt aktivt i indretningen af det åbne rum. Fx er der blevet plads til en lille kontorplads bag køkkenvæggen, hvor man kan sidde i fred, men stadig være en del af livet i huset. Køkken fra Hanstholm Køkkener.

Faktisk havde mægleren mere eller mindre givet op, da Lone og Lars pludseligt meldte ud, at nu ville de gerne se huset igen. Med på råd havde de arkitekt Morten Dalsgaard fra m4 Arkitekter for at være sikre på, at de kunne skabe det hjem, de ønskede.

Sådan så 60’er-huset ud før ombygningen.
Viktualierummet ved siden af køkkenet er en genistreg og et must, når man som familien her ønskede sig en luftig og funktionel køkkenløsning, der ikke roder i det åbne opholdsrum. Derfor er alle viktualier, køkkenmaskiner mm. gemt af vejen her, men stadig nemme at komme til. Reolerne er ‘Tubo’ fra SuperSellers.dk

– Vi havde et indledende møde med arkitekten, hvor han også kom og så vores gamle hus. Han skulle få et indtryk af vores stil, og hvad vi kunne li’. Vi talte om vores planer om et stort åbent opholdsrum og nogle mere private afdelinger til både os selv og vores datter, og vi viste ham en skitse, vi selv havde lavet. Morten greb vores idéer og tanker og flyttede et par streger. Han gjorde idéerne mere skarpe – og sagde nej de rigtige steder, fortæller Lars.

Efter arkitektmødet fik Lone og Lars forhandlet prisen på huset og skrev under. To måneder efter overtagelsen i december flyttede familien ind på førstesalen, og den gennemgribende renovering af underetagen gik i gang.

Den lille arbejdsstation bag køkkenvæggen udgør et lille rum i rummet. Den er indrettet med et fint arbejdsbord fra Woodliving, stole fra Eames og blå ‘værkstedslamper’ fra Made by Hand. Den store plakat bagved er af Finn Nygaard Postershop.

– Vi havde selv en finger med i alle materialevalg, og havde både en byggeteknisk rådgiver og arkitekten som styrede processen for os. Her holdt i en periode otte håndværkerbiler hver morgen, og man følte virkeligt, der skete noget hver eneste dag. Indimellem gik det også meget stærkt for os, selv om vi på mange måder nok er blevet båret på hænder og fødder igennem projektet, fortæller Lone.

Og så er der lyset, som vi får en masse af – også fra nord. Jeg kan ikke lade være med at føle, at vi er så utroligt heldige, hver gang jeg kigger ud ad vinduerne.

Inden ombygningen havde huset en spindeltrappe af metal i midten. Den nye brede trappe, hvor både trinnene og den runde håndliste er af egetræ, møder øjet når man kommer ind i huset. Et ovenlysvindue ved trappen giver et fint dagslys både til trappen og entréen.

Først på sommeren stod huset helt færdigt. Stilheden og støvet efter håndværkerne havde lagt sig, og familien kunne gå en sommer i møde med udsigt til den smukke skovhave. Lone og Lars i deres rummelige afdeling i stueetagen, deres 18-årige datter i sin “lejlighed” på førstesalen.

Lone og Lars holder af stilen fra husets barndom, hvor gedigne materialer og et enkelt, funktionelt design er i fokus. Sofaen (Erik Ole Jørgensen) har familien haft i mere end 20 år. Sofabordet er et loppefund, og stolene, som er købt på Lauritz, har fået nye hynder fra Hyndeskrædderen. Væglampen er fra Lampe Gras. Plakaten med fisken er fra Dansk Plakatkunst, mens værkerne ved siden af er litografier af hhv. Vita Lenerte (til venstre) og Villy Daugaard Pedersen (til højre).

– Idéerne fungerer bedre, end vi havde forestillet os. Haven og alt det grønne føles meget tæt på os til alle sider, og det er fantastisk at træde direkte fra stuen ud på træterrassen med strømpefødder, fortæller Lars.

Til venstre ses passagen bag om køkkenet til arbejdsstationen. Det lille rullebord i metal hedder ‘Tubo’ og kommer fra SuperSellers.dk. På billedet til højre ses en lille kontorplads i soveværelset. Bordet er et loppefund. Stolen er fra Ilva. Pendlen er et fund fra kælderen. Cirkel Kaffe-plakaten er fra Posterland.dk, og den sorte kurv fra Ikea. De store gulvfliser fortsætter fra entréen og videre ind i forældreafdelingens soveværelse og bad – selvfølgelig med varme under.

Stilmæssigt fortæller huset på stilfærdig vis sin egen historie. På facaden er de oprindelige idéer bevaret, omend moderniseret, mens materialerne indenfor matcher et hus med 50 år på bagen.

Spisepladsen er lige ved køkkenet men samtidigt en del af opholdsstuen, og derfor sidder familien til bords med bogreolen, hvor alle titlerne er sorteret i farveorden. Bord fra Woodliving.dk, stole fra Eames, sorte ‘værkstedslamper’ fra Made by Hand.
Forældrebadeværelset ligger i forbindelse med soveværelset og er indrettet enkelt i hvidt og glas med de samme store grå fliser som i bl.a. entréen. Ved at holde sig til de samme materialer hele huset igennem bliver der skabt ro og sammenhæng.

– Her er ikke for mange krummelurer og det hele er nok også en lille smule tidløst. Vi har fået lagt et sildebensgulv af olieret egetræ i en del af huset, der giver noget varme og glød mod de hvide vægge. Og så er der lyset, som vi får en masse af – også fra nord. Jeg kan ikke lade være med at føle, at vi er så utroligt heldige, hver gang jeg kigger ud ad vinduerne, siger Lone.

Arkitektens tricks til typehuset

  • Re­spekt for hus­typen. 60’er-huset er en hus­form, som de fleste kender med gule sten og lette partier af træ. Stilen og ud­trykket er be­varet, men materialerne er ud­skiftet med nogle mere moderne: en hvid­pudset facade og be­klæd­ning af fiber­cement­plader.
  • Dags­lys på tværs. Den store ud­fordring var at få dags­lyset til at vandre på tværs af huset, da mange af de tekniske in­stalla­tioner til fx køkken og bad ligger i midten af huset. Vi har løst det ved at skabe et åbent køkken, der er af­grænset af nogle mindre skille­vægge, som man kan møblere om­kring. Det skaber små rum i rummet, men øde­lægger ikke åben­heden.

Hvilke greb har været af­gørende inden­for?

  • Sammen­hæng i materialer. Grebet har været at gennem­føre materialerne, så der bliver skabt en sammen­hæng i­gennem hele huset. Gulvene er delt i­mellem det varme silde­bens­gulv i op­holds­delen og de store klinker, der ligger i de mere funk­tionelle rum, hvor man kommer ind. Den nye trappe samler de to etager med ege­træs­trin og hånd­listen af ege­træ. Så snart du kommer ind ad døren, kan du orientere dig.

Kilde: Arkitekt MAA Morten Dals­gaard, m4 Arki­tekter.

Til venstre ses nedgangen til husets rummelige kælder. Kælderen er et on-going opfrisknings-projekt, men familien er rigtigt glade for de 160 m², som hovedsageligt bruges til opbevaring. Til højre har vi huset set fra den store skovhave, som var det, Lone og Lars faldt for i første omgang. Udefra ligner huset bestemt ikke sig selv – og så alligevel. Arkitekt Morten Dalsgaard fra m4 Arkitekter har bevaret hovedparten af 60’er-husets oprindelige kombination af murede og lette facadepartier, men opdateret det materialemæssigt til et mere moderne udtryk. Murstenene er filset hvide, mens træværket er erstattet med antracitgråt fibercement. Hoveddøren og samtlige vinduer er skiftet ud (Velfac), ligesom der er blevet åbnet mere op mod udsigten.
Træbeklædningerne ved de nye vinduespartier samt i gavlene er erstattet med plader af antracitgråt fibercement (Equitone Tectiva), der opdaterer husets udtryk og, modsat træet, ikke kræver vedligeholdelse.