Boligreportage

En sengeplads i køkkenalrummet

Hvad gør man, når man mangler et ekstra børneværelse, men hverken må bygge til eller har lyst til at flytte? Denne udfordring tog arkitekt Line Frier op, og resultatet blev en flot alkove midt i køkkenalrummet.

Da en familie på fem fra Aarhus begyndte at mangle et ekstra børneværelse, stod de i et dilemma. Familien boede nemlig i et to-etagers bevaringsværdigt rækkehus, hvor det ikke er tilladt at bygge ud. Tankerne om at flytte til noget større begyndte at vokse, men familien var ked af at skulle flytte fra huset. Området var perfekt og fællesskabet med naboerne kunne ikke være bedre. Samtidig var familien glade for rækkehuset, der udover de manglende kvadratmeter ellers opfyldte deres behov. Derfor besluttede de sig for at se på mulighederne for at optimere de eksisterende kvadratmeter og kontaktede i den sammenhæng arkitekt Line Frier. 

- Opgaven var at finde en ekstra soveplads til forældrene i huset, så børnene kunne få førstesalens tre værelser for sig selv. Det var en spændende og udfordrende opgave, for pladsen skulle findes i de eksisterende rammer i stueetagen, fortæller Line Frier, der er indehaver af tegnestuen Frier Architecture og medlem af Danske BoligArkitekter.

Fakta om boligen

Her bor: En familie på fem

Hvor: Bevaringsværdigt rækkehus fra 1950 beliggende i en forstad til Aarhus

Problem: Forældrenes soveværelse skulle bruges til børneværelse, og familien manglede dermed en soveplads.

Løsning: En indbygget alkove i køkkenalrummet

Køkkenet som ét stort møbel

Da Line Frier mødtes med familien første gang, viste de hende inspiration, som de selv havde fundet, blandt andet senge, der kunne foldes ud fra væggen eller hejses ned fra loftet. Hun fik dog fuldstændigt frie hænder til at komme med sit eget forslag, og da hun senere vendte tilbage med en løsning, der var illustreret i en lille papfigur, havde hun ramt fuldstændig plet i forhold til familiens ønsker. 

- Jeg tegnede ét stort møbel i formspændt egetræ til hele stueetagen, hvor der blev integreret en indbygget alkove med skydedør. Møblet løber hele vejen rundt og indeholder også bogreol, tv-bænk og sidde-niche samt masser af opbevaringsplads, siger Line Frier.  
 

Farvel til det ubrugte soveværelse

Idéen til den indbyggede alkove i køkkenalrummet tager udgangspunkt i at lave et rum i rummet, som ikke kun bliver brugt, når forældrene skal sove. 

- Jeg ville gerne stille spørgsmålstegn ved de traditionelle værelser, som vi ellers ser i villaer. Normalt bliver der jo brugt 10-20 kvadratmeter på et soveværelse, hvor døren så ellers er lukket resten af dagen. Mit ønske var at lave et rum, som hele familien kunne få glæde af og bruge i løbet af dagen, for eksempel som en lille hyggelig hule for børnene, fortæller Line Frier. 
 

I dag er familien meget glade for den nye løsning. Børnene har fået førstesalen for sig selv og stueetagen er udnyttet optimalt med den nye soveplads og god opbevaring. Renoveringen har gjort, at familien fortsat kan blive boende i rækkehuset i mange år, og når børnene efterhånden flytter hjemmefra, kan den ekstra soveplads blive brugt til gæster. Mest glade er de dog for, at drømmen om tre børneværelser og en soveplads til forældrene blev indfriet uden at familien skulle flytte.