Thomas Hjort

Bliv ringet op gratis af Thomas Hjort

Skriv en besked herunder eller ring

Arkitekten tryllede: Fra 3 til 5 værelser

Familien i denne lejlighed ville gerne have flere værelser, så alle 3 børn kunne få deres eget. Men de havde svært ved at se, hvordan det skulle kunne lade sig gøre. Med hjælp fra en arkitekt fik familien skabt en lys og kreativ planløsning med plads til alle.

Af: Kirsten Marie Juel Jensen
Foto: Christina Kayser Onsgaard

- Vi kunne simpelthen ikke selv finde en løsning.  
Så klar i mælet er Birgitte Løkke, når hun fortæller, hvorfor hun og hendes mand Anders Dam valgte at kontakte en arkitekt for at få lavet en 3-værelses lejlighed om til en 5-værelses midt i København K mellem søerne og Botanisk Have.

Birgitte Løkke havde indrettet kontor og virksomhed i en kælderlejlighed, der lå under naboens lejlighed. Men da deres egen 3-værelseslejlighed begyndte at føles for snæver til dem og deres tre teenagedøtre, gav arkitekt Thomas Hjort fra m4 Arkitekter og medlem af Danske BoligArkitekter dem den idé, at de kunne bytte lejlighed med naboen.

For hvis de rådede over en stuelejlighed og en kælderlejlighed lige over hinanden, var der mulighed for at tænke i helt nye planløsninger.

Da arkitekt Thomas Hjort fra m3 arkitekter skulle lave den 3-værelses lejlighed om til en 5-værelses, ville han gerne flytte både køkken og badeværelse. Så de nye værelser kunne komme til at ligge ud til vinduerne ud til henholdsvis gården og gaden – for at sikre så meget lys i lejligheden som muligt.

FAKTA OM OMBYGNINGEN

Familien fik: Ombygget deres 3-værelses lejlighed i København til en 5-værelses med nedgang til 90m2 erhvervslokale i kælderen. Ombygningen gav familien en helt ny planløsning, nyt køkken og bad samt etablering af trappe til underetagen.

Byggepris: Ca. 500.000 kr. inkl. arkitekthonorar og håndværkerudgifter

Både Birgitte Løkke, Anders Dam og deres tre døtre har været klar over, at der ikke skulle for mange møbler ind i lejligheden. De møbler, familien har, har de alle valgt og sammensat ud fra et ønske om at skabe et personligt og hyggeligt hjem. Sofaen er fra IKEA, puffen er en gave fra nogle venner, og gyngestolen er et arvestykke.

- Det var naboen heldigvis med på. Med to treværelseslejligheder over hinanden, var det for eksempel pludselig nemmere at flytte rundt på rørføring og andre installationer. Arkitekten fik vendt rundt på alle tanker, fortæller hun og tilføjer:

-Han fik os til at se, at man sagtens kunne flytte både køkken og bad og dermed skabe helt nye rumløsninger og mere lysindfald, forklarer Birgitte Løkke.

Thomas Hjort tegnede forslag, og så tegnede Birgitte Løkke og hendes mand videre. De er begge landskabsarkitekter, men selv om det er udendørs arealer og ikke boliger, de er vant til at tegne, kunne de bruge deres egne evner til at sætte streger og tænke videre.

Ved at flytte køkken og bad ind på midten, kunne vi skabe værelserne ude langs med vinduerne mod gården og gaden. Og så lavede vi nogle løsninger, der også sikrede lys gennem rummene i midten.

- Det var dog helt klart arkitekten, der fik det hele til at hænge sammen. Og han lyttede meget til vores behov og forstod vores familie. Vi ville gerne have, at alle kunne have deres eget værelse at trække sig tilbage på. Men samtidig ville vi bruge mest plads på fællesarealer, fordi det er her, vi bruger mest tid, siger Birgitte Løkke.

Hvor hun og hendes mand var ude i alle mulige krummelure-løsninger med en hems hen over trappen til den nederste lejlighed, kunne de godt se, at Thomas Hjort var mere på rette spor, når han holdt fast i, at de havde brug for regulære rum.

Hele familien elsker Tintin, og derfor er væggen i gangen fyldt med Tintin-tegninger. Det hele begyndte med, at familien havde en Tintin-kaldender. Da året var omme, rev de alle tegningerne ud, fandt gamle rammer på loppemarkeder til dem, og hængte dem op. Og så har væggen vokset sig større og større. Bænken er et arvestykke.
At der er skabt et gangareal, når man kommer ind i lejligheden – i forbindelse med en trappe ned til kælderlejligheden – gør, at lejligheden virker lys og indbydende fra begyndelsen. En indbygget reol giver god opbevaringsplads til sko.

Arkitekten så nemlig den største udfordring i at sikre, at der var en høj grad af gennemlysning i lejligheden, selv om der kom flere og mindre værelser.
- Ved at flytte køkken og bad ind på midten, kunne vi skabe værelserne ude langs med vinduerne mod gården og gaden. Og så lavede vi nogle løsninger, der også sikrede lys gennem rummene i midten. For eksempel et smalt vindue inde i køkkenet, som fører ud til et værelse, hvorfra der kommer dagslys, forklarer Thomas Hjort.

Arkitekten fik vendt rundt på alle tanker. Han fik os til at se, at man sagtens kunne flytte både køkken og bad og dermed skabe helt nye rumløsninger og mere lysindfald

En anden udfordring ved ombygningen var, at Birgitte Løkke og Anders Dam ikke havde ubegrænsede midler. De havde knapt en halv million til at lave nyt køkken og bad, trappe ned til kælderlejligheden og ændre på hele planløsningen.
- Det gjorde selvfølgelig, at vi tænkte kreativt. For eksempel købte vi et billigt køkken og skar derefter selv nogle fine låger ud i MDF-plader og malede dem mange gange for at sikre holdbarhed og glans. Vi havde heller ikke råd til en dyr køkkenbordplade, så vi købte en almindelig bøgeplade og sortbejdsede den, sleb den ned og gav den en hel masse lak. På den måde fik vi en både praktisk, holdbar og flot bordplade, forklarer Birgitte Løkke.

Det ekstra værelse blev fundet i underetagen. Birgitte Løkke syntes, det vigtigste ved trappen ned til kælderlejligheden var, at den ikke skulle fylde for meget. Men faktisk er hun blevet meget glad for den, fordi den bringer rum og lys ind i gangen.

Arkitektens bedste ombygningsråd

  • Gennemtænk dine ønsker og behov grundigt og vær opmærksom på dine brugsmønstre i den nuværende bolig – hvad fungerer og hvad kan optimeres.
  • Vær åben over for nye muligheder og brug arkitekten til at identificere de løsninger, som du ikke selv har fantasi til at udtænke.
  • Klarlæg budgettet – husk at tillægge 10 -15 % oveni til uforudsete udgifter.
  • Læg en realistisk tidsplan, der harmonerer med dit budget, byggeprojektets omfang og hvor meget tid, du selv kan lægge i projektet.
  • Skaf referencer, før du hyrer håndværkere – husk at de mest pålidelige anmeldelser er dem, du får hos venner og bekendte.
Et af værelserne i lejligheden. Som en sjov detalje, er der benyttet maling til at indramme sengeområdet.
Trods det, at der er blevet lavet flere rum i lejligheden, er der sikret en masse lys fra alle vinkler og kanter, så familien ikke er endt med en masse kroge. De var meget glade for, at arkitekten tænkte lysindfald ind overalt i den nye planløsning. Her er det forældresoveværelset, hvor spejle er med til at sprede dagslyset i rummet. Den ældste datter har selv malet billedet på væggen.
Badeværelset er indbydende og lyst med det fantastiske mosaikgulv. Birgitte Løkke kan godt lide den detalje, at brusenichen er blevet lavet i en gammel brændeovnsniche.
Birgitte Løkke brugte nogle dage på at lægge mosaikgulvet selv. Først havde hun ladet en håndværker gå i gang, men da hun kunne se, det ville tage lang tid og ville blive dyrt, besluttede hun sig for at gøre det selv. Også fordi hun syntes, det var et sjovt arbejde.

Tip: Lav smukt mosaikgulv af billige badeværelsesfliser

Familien ønskede sig et lidt anderledes badeværelsesgulv og fik idéen til et gult mosaikgulv. Birgitte Løkke brugte nogle dage på at lægge sit mosaikgulvet selv. Her får du hendes opskrift:

  • Køb almindelige badeværelsesfliser i den farve, du ønsker. Gerne billige.
  • Slå fliserne i stykker.
  • Læg stykkerne ud over gulvet.
  • Se hvilke former, der passer sammen.
  • Hold mønsteret i en åben form, så du ikke bliver trængt op i et hjørne, hvor du ikke kan få noget til at passe.
  • Lim flisestykkerne fast, efterhånden som mønsteret bliver lagt fast.
  • Fug til sidst mellem flisestykkerne.
Værelserne til teenagedøtrene er ikke gigantisk store, fordi familien hellere ville bruge plads på fællesarealer som køkken/alrum. Men alligevel er der god plads til at sove, og til at man kan få lidt privatliv med veninderne.
Vægmaleriet i stuen og det grønne skilt på døren ind til en af døtrenes værelser er nogle af de ting, der viser, at her er en familie, der ønsker et personligt og humoristisk hjem.
Frit citeret fra familiens mellemste datter – en dag hun var sur og syntes, hendes forældre var lige lovlig strenge. En fingerfærdig faster overhørte og forevigede citatet – og nu hænger broderiet i familiens køkken/alrum.