Kontakt Arkitekten
Werner Thomas Mathies

Bliv ringet op gratis af Werner Thomas Mathies

Arkitektens opgraderede typehus

Børnefamilien faldt prompte for arkitekt Werner Mathies’ hus og fik bygget deres egen luksusudgave i mursten og med nogle ekstra kvadratmeter. Især husets enkle linjer tiltalte dem, og de nyder nu hver dag at komme hjem til et hus fuld af lys, luft og varme. 

Af Gitte Nielsen
Foto: Martin Dyrløv

Egentlig er det nybyggede hus på villavejen to huse i ét. Ud mod vejen er det et gedigent murstenshus med små vinduer, der signalerer privathed, men straks hoveddøren åbnes, kommer et helt andet hus til syne. Vi træder ind i et kæm­pe rum, der går fra den ene ende af huset til den anden. Lyset strømmer ind både fra oven fra seks ovenlysvinduer og fra den gennemgående glasfacade, hvor der er udsigt til både himmel og have. Udenfor er der anlagt en terrasse i hårdt træ i hele hu­sets længde, så her har vi i den grad det, som boligejere i dag efterspørger: en let og nærmest usynlig overgang mellem inde og ude – mellem stuerne og haven.

Huset er groft sagt bygget op i to dele adskilt af en væg med dybe nicher, som arkitekten kalder en ”fortættet ryg”, hvor størstedelen af husets skabe er indbygget. Til den åbne side mod haven er det lange rum med køkken, spisestue, opholdsstue og arbejds¬værelse delvis adskilt af rumdelere. Til den mere lukkede side mod nord ligger værelserne på rad og række som små huler.

FAKTA OM HUSET

Arkitekt: Werner Mathies.

Størrelse: 219 m2.

Type: Ét plan med ensidig taghældning.

Proces: Huset er et arkitekttegnet typehus, som familien har modificeret og opgraderet til en særlig luksusudgave, der er bygget på stedet. Men man kan også bestille Werner Mathies’ hus som et elementbyg­geri, hvor vægelementerne kommer færdige direkte fra fabrik.

Materialer udvendigt: Facaden er en trækonstruktion med skalmur af Kolumba-tegl fra Petersen Tegl. Vin­duer og skydedørspartier med tre lag glas fra Pro Tec. Tagbelægning er tagpap.

Materialer indvendigt: Plankegulve i douglasgran fra Danish Hardwood. Køkken med elskuffer og 6 mm massiv stålbordplade fra JKE Design. Hvidevarer fra ATAG.

Energi: Naturgasfyr og varmegenvindingsanlæg fra Genvex. Der er gulvvarme i hele huset.

Arkitekthonorar: ca. 100.000 kr.

Byggepris: ca. 16.000 kr. pr. m2 inkl. arkitekthonorar

Familien gik efter det helt enkle design i køkkenet og valgte et hvidt JKE-køkken med grebsløse elskuffer og en ultratynd bordplade i stål. Taburetterne og lamperne er fra Design By Us.

Huset er tegnet af Werner Mathies, der er tilknyttet Danske BoligArkitekter, og indtil videre er der opført syv af slagsen rundt om i Danmark. Den første udgave blev bygget i 2006 i forbindelse med boligudstillingen Fremtidens Parcelhuse i Herfølge og var et af de første svanemærkede lavenergihuse herhjemme. Men det var først flere år efter, da Stefan og Lou­ise Skafdrup skulle i gang med at bygge deres eget hus, at de fandt ud af, at det netop var sådan et hus, de drømte om.

Det er langtidsholdbart på en anden måde, end hvis vi havde købt et traditionelt typehus.

Parret havde fået datter nummer tre, og deres gamle hus var blevet for trangt, men det var svært at bygge til. Heldigvis lå hu­set på en stor grund, der kunne udstykkes i to, så de besluttede at sælge og bygge et nyt hus på den nyudstykkede grund ved siden af. Men hvilket hus?

– Vi så på mange typehuse og var frustrerede over, at vi ikke kunne finde det rigtige. Men da vi besøgte Werner Mathies’ hus, var vi ikke mere i tvivl, fortæller Stefan Skafdrup, der som ejen­domsmægler ser en del huse og derfor måske også er lidt mere kræsen end gennemsnittet.

Husets glasfacade mod haven i tusmørke. Længehuset er en opgraderet udgave af arkitekt Werner Mathies typehus.
Nordsiden af huset, hvor de fleste af værelserne ligger, vender mod nord og ud mod en villavej. Den er derfor holdt mere lukket end glas¬facaden på husets sydside mod haven.

FAKTA OM KOLUMBA-STEN

Facaden mod vejen består af en trækonstruktion, som er beklædt med murstenenes haute couture: Kolumba-mursten fra Petersen Tegl. Stenene er både længere og smallere end almindelige mursten, og så er de håndlavede.
Ved at brænde murstenene med kul opnås farvespillet mellem de lyse og mørke nuancer. Metoden er krævende, men er også med til at give stenene sit unikke udtryk.

Stenen blev udviklet af arkitekt Peter Zumthor og Petersen Tegl til Kolumba-museet i Köln og kendes også fra Skuespilhuset i København.

På familien Skaf­drups hus er det bevist, at stenen også tager sig godt ud på et almindeligt enfamiliehus. Da familien ønskede en murstens­facade, som der ikke var på Werner Mathies’ oprindelige hus, blev deres hus lidt dyrere end grundmodellen, men det unikke resultat har været alle pengene værd.

Familien faldt især for lysindfaldet i huset samt dets enkle og rene linjer, der giver gode og lange kig ned gennem huset. En række af ovenlysvinduer sikrer et smukt lysindfald i det langstrakte rum. Lyskeglerne fra både sol og måne giver et til tider utroligt flot spil på væggen.

Huset her havde præcis det, som familien ledte efter: enkel­hed, rene linjer, masser af lys og funktionel planløsning.

Huset er groft sagt bygget op i to dele adskilt af en væg med dybe nicher, som arkitekten kalder en ”fortættet ryg”, hvor stør­stedelen af husets skabe er indbygget. Til den åbne side mod haven er det lange rum med køkken, spisestue, opholdsstue og arbejdsværelse delvis adskilt af rumdelere. Mellem køk­ken og spiseplads er det for eksempel en stor skabssektion, og mellem spise- og opholdsstue er det en muret dobbeltsidet brændeovn, der bryder det lange rum. Til den lukkede side mod gaden ligger værelserne på rad og række som små huler.

Vi så på mange typehuse og var frustrerede over, at vi ikke kunne finde det rigtige. Men da vi besøgte Werner Mathies’ hus, var vi ikke mere i tvivl

Selv om huset er et arkitekttegnet typehus, valgte familien deres egen ”håndlavede” udgave og fik det bygget op fra grun­den på stedet. Med sine 219 m² er huset større end grund­modellen, og familien har ønsket en murstensfacade, som der heller ikke er på Werner Mathies’ oprindelige hus.

– Huset fungerer perfekt for os, og vi glæder os over det hver eneste dag. Jeg tror, at vi altid vil synes, at det er et fedt hus. Det er langtidsholdbart på en anden måde, end hvis vi havde købt et traditionelt typehus. Det er lidt ligesom at købe en Weg­ner-stol – man bliver aldrig træt af den, siger Stefan Skafdrup.

Fra køkkenet er der både adgang til et bryggers og til haven. Familien har prioriteret at have masser af skabsplads i køkkenet og resten af huset. I alt tæller huset 32 højskabe.
Den murede dobbeltsidede brændeovn fungerer som rumdeler mellem spiseafdelingen og opholdsstuen. Gynge¬stolen af Kristian Illum Wikkelsø er et arvestykke, som er blevet sortmalet. Lampen AJ er fra Louis Poulsen. Huset er på 219 m² og varmes op for ca. 11.000 kr. om året. Oven på brændeovnen troner en udstoppet ravn, købt hos SalkaValka i Nykøbing Sjælland.
Garderoben, der hører til entréen, er integreret i den skabsvæg, som adskiller køkken og spisestue.
Kig mod kontoret, der ligger i enden af længehuset og har udgang til en lille terrasse.
En flot maske hænger på væggen.
I enden af husets store rum er indrettet et arbejdsværelse, hvor der også er plads til, at gæster kan overnatte.
Bag døren gemmer sig et depotrum til mapper og lignende. I skillevæggen ind mod stuen er der isat et højtsiddende vinduesparti, hvor børnenes ”kunstværker” udstilles.
Vinduer i forskellige formater giver varie¬rede kig til haven. Det lave, brede vindue her ved sengen i soveværelset fremstår nærmest som et indrammet billede.
Huset har to badeværelser. De er begge indrettet med dobbeltvask og -brus, så der er plads til to personer ad gangen.
Det ene af husets to børneværelser, der ligger på husets nordside.
Forskellen på husets to facader er markant. Mens huset er mere tillukket ud mod villavejen, åbner det sig op ud mod haven med én stor glasfacade og en bred, overdækket terrasse i hele husets længde. På den langstrakte terrasse leves livet en stor del af året. Det store udhæng er udregnet nøjagtigt, så det lukker solen ind om vinteren, men beskytter mod overophedning om sommeren.