Kontakt Arkitekten
Rasmus Bak

Bliv ringet op gratis af Rasmus Bak

Arkitektens private legeplads

Da arkitekt Rasmus Bak skulle tegne sit eget sommerhus, så han det som en oplagt mulighed for at lege med balancen mellem stram minimalisme og blød hjemlighed. Kig med indenfor i det rå, men hyggelige sommerhus.

Tekst: Julie Vöge
Foto: Andreas Mikkel Hansen

Under udhænget ligger brændet tørt og dekorativt.

Det tager kun en halv times tid at køre fra Aarhus til Skæring Strand, så det var ikke drømmen om at komme langt hjemmefra, der trak, da familien Bak for otte år siden købte en naturgrund, hvorpå deres hjemmetegnede sommerhus skulle ligge. I stedet opfyldte grunden ønsket om på kort tid at kunne køre fra arbejde ud til det naturskønne område og i sommerhalvåret pendle til og fra Aarhus og jobbet. Grunden har ydermere det plus, at den ligger tæt på stranden og har mange gamle, store træer, som i høj grad kom til at bestemme husets form.

FAKTA OM SOMMERHUSET

Sommerhuset består af: To børneværelser, et soveværelse, et arbejdsrum/flexrum, et badeværelse, en stue, et køkkenalrum, en entré, flere terrasser rundt om huset.

Proces: Arkitekt Rasmus Bak fra BAKS ARKITEKTER har selv tegnet familiens eget sommerhus og kørte selv byggestyring på projektet under opførelsen. Rasmus har en håndværksmæssig baggrund, så ud over at tegne sommerhuset var han med på byggepladsen som håndværker og byggeleder. Det var for ham en lige så stor fornøjelse som at tegne huset og har givet en masse erfaringer, som han betegner som guld værd den dag i dag.

Materialevalg indvendigt: Gulvene er udført i beton, der har fået en matklar epoxybehandling, andre gulve er lagt med egetræsplanker. Nogle vægge står rå med pudsede betonflader, mens andre er pudset op og malet hvide. Vinduesrammer er i egetræ, der matches af et snedkerlavet egetræskøkken kombineret med marmor.

Materialevalg udvendigt: Huset er beklædt med superwood-lister afsluttet med en stern af bruneret zink, vinduer fra Ideal Combi med sorte rammer inde og ude.

De to bygninger der ligger vinkelret på hinanden danner en stor gård, der har dæk støbt i beton, som er let at holde, og som definerer det fælles udeareal. Gårdhaven er sydvestvendt, og derfor er der lavet et langt udhæng, som dels skærmer mod solen og afhjælper overophedning indenfor, dels giver læ, hvis vejret er dårligt.

Enkelt forklaret består huset af en hovedbygning med en mindre bygning på tværs. Den store del rummer køkken, spiseafdeling, stue og hobbyrum, mens den mindre indeholder to børneværelser, et soveværelse og et badeværelse. Rent arkitektonisk er huset meget minimalistisk i sin stil, og minder derfor ikke om de fleste andre sommerhuse. Det er helt bevidst.

I entréen mødes den lille, mere lavloftede bygning, hvor værelser og bad ligger, med den højloftede del, hvor fællesarealer som køkken, stue og kontor er. Entréen er det eneste rum i huset uden vinduer til det fri, og derfor er der lavet et rundt ovenlysvindue for at trække lyset ind. Dét, at vinduet er rundt, giver en speciel oplevelse til rummet. Betongulvet er lavet af flydespartel, der til sidst har fået en matklar epoxybehandling. Garderobestangen, der hænger ned fra loftet, er fra Housedoctor.
I mellemgangen står to hvide stole fundet på loppemarked, mens billedet er lavet af grafiker Mette Bonavent.

– Når du som arkitekt bygger til dig selv, er det en eminent chance for at kunne prøve ting af. En slags legeplads. I det her konkrete projekt var et af mine mål at kunne forene en minimalistisk stil med hygge. Ikke bare ved at putte hyggeligt inventar ind, men ved at kombinere materialer inde og ude i selve bygningen, så kolde, hårde overflader kontrasteres af mere bløde og varme af slagsen, fortæller Rasmus Bak. Han tilføjer, at han har været meget inspireret af japansk æstetik i sine rene, arkitektoniske snit og ved at kombinere ærlige, rå materialer som beton, der er blødt op med egetræ og marmor.

Mod nord i hovedbygningen er der små vinduer, mens lyset til gengæld brager ind fra sydvest. Køkkenet er lavet ekstra højt og står på en lille sokkel, så det igen syner mere af møbel end standardkøkken. Der er heller ikke meget standard over den lange lampe over køkkenøen, som også er lavet på mål. Det hollandske spisebord Arco er lavet i egetræsfiner. Lamperne over er fra Gubi, mens spisebordsstolene er designet af Poul Kjærholm. Billederne på væggen er en stemningsfuld blanding af arvestykker og nyindkøb.
Køkkenet i egetræ har Rasmus Bak selv tegnet og fået produceret af Hanstholm Køkkener. Egetræet er behandlet med naturolie, så det har fået samme glød, som gulvene på værelserne. De mange skabe på væggen gør køkkenet til et møbel og en del af væggen. Møblet virker ikke tungt, fordi det er blødt op af en stor marmorplade i midten, der med sit spil i stenen virker som et stort maleri. Marmoren er ydermere den fordel, at den bibringer hele rummet en naturfornemmelse.

Et andet mål var at bygge noget, der så enkelt ud, men som alligevel indeholder en kompleksitet i form af raffinerede detaljer og overraskende materialer. En detalje er fx, at der ud for soveværelset og badeværelset er lavet en privat terrasse, der visuelt adskiller sig fra den store terrasse på husets haveside, hvormed der er definerede uderum med hver sin stemning og oplevelse.

Naturen er trukket indenfor

En del sommerhusejere nyder, at sommerhuset er et helle, hvor der ikke er så ryddeligt som derhjemme, og hvor møblerne er mere uprætentiøse og lægger op til en tilbagelænet livsførelse. For Rasmus og familien er det omvendt.

– Netop i kraft af, at her er så enkelt, og alting har sin plads bag lukkede flader, så tager det ingen tid at rydde op og gøre rent. Det giver os mere tid til afslapning, forklarer han.

For at give tyngde og definere stuedelen er betonendevæggen pudset op, og adskiller sig dermed fra rummets køkken- og spisedel. Den hjemmetegnede sofaplint er også pudset op i beton for at skabe sammenhæng med væggen. “Når du har et stort rum med en åben plan er det vigtigt at underdele rummet. Det kan du som her gøre blot ved at bruge forskellige materialer og linjer i lamperne”, siger Rasmus Bak. I køkkenet er lamperne nemlig stringente, mens de i stuen er mere legende. Plintens lædermadrasser er lavet på mål. Sofabordet er i lys marmor designet af Poul Kjærholm og refererer til marmorpladen i køkkenet, så de to områder i rummet er forskellige, men alligevel hænger sammen.
Der er lavet plads til et større kontor, så tegnestuen i sommerhalvåret kan rykkes ud i sommerhuset. Når kontoret har lukket, fungerer rummet som flexrum for hele familien.

En del af afslapningen består i udendørsaktiviteter, som den store gårdterrasse indbyder til. Her er der bålplads og en pizzaovn, som kan bruges til at lave snobrød og popcorn og til at komme af med afskårne grene og kviste. Indefra bliver der også fulgt godt med i årstidernes skiften og dyrelivet. Det kan lade sig gøre takket være store vinduespartier, hvor glasset går til bund, så overgangen mellem inde og ude blødes op. Selv på badeværelset er der vinduer fra gulv til loft, og føles naturen ikke tæt nok på, er der skam udebadekar med indlagt varmt vand, hvilket får familien til at bruge det hele året.

Fra soveværelset er der udgang til egen terrasse. Værelset er enkelt indrettet med en lang bænk, der giver afsætningsplads til alle de ting, som traditionelt ville stå i vindueskarmen. Sengene er Wegner og fundet i Den Blå Avis.
Børneværelserne har gulve i egetræsplanker, der ikke alene tilfører rummet varme, men også inspirerer til leg på gulvet, hvilket et betongulv ikke ville gøre i samme grad.

– I et sommerhus skal der være nogle elementer, som ikke er i dit helårshus, for ellers opnår du ikke fornemmelsen af at være hjemmefra. Her er udebadet, de mange aktivitetsmuligheder lige udenfor døren, og enkelheden i arkitektur og indretning forskellig fra vores hjem i Aarhus. Elementer, der altid gør det eksotisk at være her, siger Rasmus Bak.

Badeværelset står visuelt råt med betonvægge lavet af vådrumsspartelmasse, der giver en vandig grønblå farve. Bagefter er de overfladebehandlet med epoxy. For at bløde råheden op er der lavet en indbygget niche med indbygget lys, hvor der kan stilles stemningsskabende dekoration. Toilettet fra Catalan og håndvasken fra Rapsel er også indbygget for at få så rene linier som muligt i rummet. Det gamle arkivskab skaber varm og finurlig kontrast til de hårde materialer og linier. Og er i høj grad med til at gøre rummet meget personligt. “Når du laver noget så stramt og enkelt som her, er det ekstra vigtigt at bløde op og tilføre en varm stemning”, forklarer Rasmus Bak. Derfor er der også lagt trælister inde i brusenichen, der i øvrigt er med til at give badeværelset et japansk twist.

Arkitektens bedste byggeråd til sommerhuset

  • Det er vigtigt at tænke over, hvilket liv man gerne vil leve i sommer­huset. Er det mest af alt et ude­liv? Er det et hygge­ligt refu­gium fra hver­dagens stress og jag? Og hvor­dan kan sommer­husets arkitek­tur under­støtte det liv?
  • Sommer­huset be­høver ikke nød­vendig­vis at inde­holde de samme funk­tioner, som villaen der­hjemme, hvor hver­dagens praktik stiller krav til funk­tion­alitet og ved­lige­hold. Sommer­huset kan være en kon­trast til hver­dags­livet. Måske kan man sove på en anden måde, måske i en alkove. Måske kan man gå direkte ind i op­holds­rummet og und­være entréen. Måske kan man tage bad uden­for. Måske kan man bruge nogle materialer, som er lidt ander­ledes. Måske samles man om pejsen og grillen i stedet for tv’et og ipad’en.
Rasmus og Lene med deres døtre.
  • Tænk på naturen. De bedste sommer­huse er i en form for sym­biose med naturen. Dyrk naturen i om­rådet. Er det et klit­land­skab? Ligger huset i skoven? Behøver man den friserede græs­plæne?
  • Ligger sommer­huset i et natur­skønt om­råde, så invitér naturen inden­for. Store vin­duer og over­dækkede terrasser giver en følelse af at være på grænsen mellem ude og inde. Ind­ram­mede kig – et rigtigt placeret vindue – kan være helt malerisk.
Udebadet har fået trukket varmt vand ud, så det bliver brugt hele året. Karret er fundet på Laurtiz.com og er siden blevet malet og lakeret for at ramme vægfarven i badeværelset på den anden side af vinduet. Huset beskriver Rasmus Bak som to kuber, der skydes ind i hinanden. Flere steder er der brugt udendørs overlister til at markere og indramme uderum.