Kontakt Arkitekten
Rasmus Skaarup

Bliv ringet op gratis af Rasmus Skaarup

Arkitekttegnet til typehus-pris

Familien havde slet ikke i tankerne, at en arkitekt kunne tegne et hus til dem, som de kunne betale. Men arkitekten Rasmus Skaarup fik dem på andre tanker. Familien har fået et mere personligt hus, hvor der er lagt vægt på god arkitektur i stedet for mange kvadratmeter.

Af Gitte Nielsen og Christina Kayser Onsgaard (foto)

– En arkitekt? Det har vi da ikke råd til.

Sådan tænkte Maiken Poulsen og Thomas Høy Jepsen, da de for fem år siden havde fundet den perfekte grund og nu skulle i gang med at bygge hus. Deres gamle bolig – en lejlighed på lidt over 70 kvadratmeter, hvor de boede med deres to ældste piger – var blevet for trang, og efter flere års kiggen på hus havde de skiftet spor. De ville bygge selv, fordi det kunne være “lækkert” at flytte ind i noget helt nyt, og den helt rigtige grund i et gammelt villakvarter i København var nu erhvervet.

Qua det store udhæng på taget bliver træterrassen totalt integreret i huset. Et dejligt uderum, der gør huset meget større.

– Vi ville have en lejlighed med have omkring, det vil sige et hus, der var nemt at gå til uden hverken 1. sal eller kælder. Og vi tænkte udelukkende i typehus-baner, for det var det, der var råd til, mente vi i hvert fald, fortæller Maiken i dag.

Heldigvis kender parret en arkitekt, Rasmus Skaarup fra 2r arkitekter, som de bad hjælpe med at udvælge et godt typehusfirma. Men da den energiske arkitekt gik i gang med at studere udbuddet, var han ikke sen til at proklamere, at de da lige så godt kunne hyre ham til at tegne deres hus. Prisen ville han godt påtage sig at konkurrere på.

Fakta om huset

Arkitekt: Rasmus Skaarup, 2r arkitekter

Størrelse: 164 m²

Type: Et plan

Proces: Arkitekt Rasmus Skaarup har stået for skitseforslag, myndighedsgodkendelse og arbejdstegninger samt rådgivet ad hoc i selve byggefasen. 

Materialer udvendigt: Tagpap, eternit, lærketræ. Vinduer og døre fra Rationel.

Materialer indvendigt: Bambusgulv, køkken- og badeværelsesskabe i bambus fra Køkkenskaberne, garderobeskabe fra Kvik.

Byggepris: 13.000 kr. pr. m²

Modsat mange typehuse er huset er placeret i den ende af grunden, så den sydvendte side ligger ud til en rummelig have. Det store udhæng på taget pakker huset ind og det giver en sidegevinst i form af en overdækket terrasse og et eftertragtet uderum, som beboerne gennem skydedøre kan træde direkte ud i fra køkken-alrummet.
Der er arbejdet meget med rum og lys i huset. Den øverste del af skillevæggene er forsynet med glas, hvorved rummene virker lysere og større.

Vi ville have en lejlighed med have omkring, det vil sige et hus, der var nemt at gå til uden hverken 1. sal eller kælder. Og vi tænkte udelukkende i typehus-baner, for det var det, der var råd til.

– Vi inviterede derfor Rasmus og hans kone på sushi og rødvin, og da han allerede den aften dukkede op med en færdig model af vores hus, kunne vi jo ligesom ikke afslå hans tilbud, griner Maiken.

Den lille model er i dag udstillet i en lille montre, der hænger på væggen i husets køkken-alrum som et kært minde. Og bortset fra nogle mindre ændringer blev det færdige hus identisk med modellen.

Typehuse kan have mange kvaliteter, men ifølge Rasmus Skaarup, der er medlem af Danske Boligarkitekter, bliver de gode og langtidsholdbare arkitektoniske løsninger stort set altid nedprioriteret. Når alt skal standardiseres, sker det på bekostning af de anderledes og spændende løsninger. Køberne, mener han, er også ofte alt for fokuserede på at få så mange kvadratmeter som muligt og på det rigtige køkken- og badeværelsesinteriør.

– Men god arkitektur overlever tid og sted, og fordi budgettet her var begrænset, gjaldt det i Thomas og Maikens hus netop om at finde de gode og gratis løsninger, siger Rasmus Skaarup.

Den lille model, som arkitekten lavede til Maiken og Thomas, er i dag udstillet i en lille montre, der hænger på væggen i husets køkken-alrum som et kært minde. Selvom boligen kan deles op i 2, med henblik på senere seniorbolig, har familien i dag gladeligt lagt beslag på samtlige 164 velindrettede kvadratmeter.
I indretningen af boligen har Maiken og Thomas valgt et mørkt skab, der kan bryde med de hvide vægge, hvilket resulterer i interessante kontraster.
Både køkkenet og gulvet er i bæredygtig bambus. Familien har lagt et stort arbejde i at vælge de sundeste byggematerialer til huset.

Derfor er der arbejdet meget med rum og lys. Fx er den øverste del af skillevæggene forsynet med glas flere steder, hvorved rummene virker lysere og større.

Mens typehuse ofte placeres midt på grunden, så der er frit udsyn til alle sider, er huset her placeret i den ene ende af grunden, så nordsiden nærmest ligger klemt op ad en mur ind til nabogrunden. Muren er heldigvis dækket af smukke, gamle træer og buske, så der alligevel er små, fine kig til noget grønt fra vinduerne, der med deres dybe nicher og lave placering kommer til at virke lidt huleagtige. Denne side af huset er beklædt med vedligeholdelsesfrit mørkegrå eternit, mens “forsiden” af huset, der vender mod syd-sydvest er beklædt med lærketræ.

Soveværelset skulle egentlig have været en del af stuen, men det måtte der laves om på, da barn nummer tre pludselig meldte sin ankomst. Behovet for det ekstra værelse krævede ingen ombygning – og viser netop hvor fleksibelt huset er. Vinduesnicherne er udnyttet til både arbejds- og siddepladser. Tænkes de ind fra starten, behøver de ikke at vælte byggebudgettet. De brede lysninger er konstrueret som en solid kasse, der er sat ind i vinduesåbningen. Det giver ikke bare mulighed for, at man kan sidde i dem – man kan også sætte nips på den hylde, som naturligt opstår foroven.

Det store udhæng på taget pakker huset ind, hvorved der opnås en sidegevinst i form af en overdækket terrasse og et eftertragtet uderum, som beboerne gennem åbne skydedøre kan træde ud i direkte fra køkken-alrummet.

For at holde budgettet er der ifølge arkitekten brugt gængse materialer. Familien har selv sørget for at finde gode tilbud på køkken- og badeværelsesmøbler, hårde hvidevarer, armaturer og gulve. Det var også vigtigt for dem at bygge så grønt som muligt, solcellerne på taget måtte de dog droppe, for det var der ikke økonomi til.

– Det nye hus er imidlertid velisoleret og billigt at varme op, og et varmegenvindingsanlæg sørger for godt indeklima, siger Maiken.

Huset kan faktisk deles op i to.  Så hvis vi en dag vil indrette en mindre seniorbolig til os selv, når pigerne er flyttet hjemmefra, kan vi lukke den ene ende helt af og udleje den.

En lille genistreg kalder arkitekten Rasmus Skaarup selv de dybe vindueskarme, som kan bruges som skriveborde. Bygherrerne havde ønsket dybe vindueskarme, som man kan sidde i. Hos Selma på 11 år bruges vindueskarmen til skrivebord, mens storesøster Johanne har indrettet en hyggelig siddeplads her. Børneværelserne er placeret i den ene ende af huset, som faktisk kan lukkes af og udgøre en selvstændig bolig med egen indgang. Planen er, at denne del af huset med tiden kan omdannes til studiebolig til børnene eller udlejes.

Det nye hus er skudt op i et ældre villakvarter med smukke tilvoksede haver. Også de gamle træer og buske på Maiken og Thomas’ grund overlevede gravearbejdet – det havde de givet entreprenøren strenge ordrer på. Det gjorde arbejdet mere besværligt, men den kamel måtte entreprenøren og hans folk sluge. I dag nyder familien hver dag den hyggelige gamle have, som trods sin lidenhed byder på masser af oplevelser i form af små overraskende kroge og pletter. Det nye hus tilpasser sig samtidig diskret og fint den gamle have.

– Det passer os fint, for vi ønskede ikke, at det nye hus skulle larme for meget i kvarteret. Vi var ikke interesseret i at få en stor, hvid, moderne kasse, for det passer ikke til de gamle murermestervillaer i kvarteret, siger Maiken Poulsen.

På husets badeværelser er der bambusskabe fra firmaet koekkenskaberne.dk. Også her sørger vinduesfaget øverst for et godt lysindfald. Det store vindue med sprosser var et stærkt ønske hos Maiken. Rasmus Skaarup var umiddelbart ikke begejstret for tanken, da det bryder med husets linjer. Resultatet er dog blevet ret fantastisk, og i dag er det godkendt af arkitekten. Husets bagside er der alligevel ingen, der ser.

Da familien flyttede ind var de fire, men så kom lillesøster Kamma til. Så i dag er det rum, der oprindeligt var tænkt som forældrenes soveværelse, ændret til husets børneværelse nummer 3. Og et planlagt kontor, der ligger i forlængelse af stuen, er blevet til soveværelse. På den måde havde Rasmus Skaarup allerede fremtidssikret huset, men han har også tænkt længere ud i fremtiden.

– Huset kan faktisk deles op i to. Så hvis vi en dag vil indrette en mindre seniorbolig til os selv, når pigerne er flyttet hjemmefra, kan vi lukke den ene ende helt af og udleje den, fortæller Maiken.

Indtil videre har seniorboligen dog lange udsigter. I dag lægger familien gladelig beslag på samtlige 164 velindrettede kvadratmeter.

Det var arkitektens idé at bygge en bænk i entréen i mellemrummet mellem 2 indbyggede klædeskabe. Her kan man så sætte sig og tage sine støvler af eller på. Når man træder ind i huset gennem bryggerset får man med det samme det lange, smukke vue gennem hele huset, hvor det lille brede vindue og det høje smalle i sig selv danner små grønne kunstværker på endevæggen.