Iben Dombernowsky

Bliv ringet op gratis af Iben Dombernowsky

Skriv en besked herunder eller ring

Arkitekttegnet træhus giver seniorlivet ro og naturoplevelser

Natur, fred og ingen ubrugte kvadratmeter med tomme børneværelser. Pensionistparret Anni og Max Øhrberg nyder livet i deres nybyggede træhus, der passer præcis til deres liv og behov lige nu.

Af: Marie Kiersgaard Espersen
Foto: Pia Enghild

De fleste bygger nyt, når der kommer børn til og behovet for flere kvadratmeter opstår.

Da Anni og Max Øhrberg efter at have taget hul på seniorlivet fortalte venner og familie, at de ville bygge et nyt hus, fik de derfor adskillige ord og spørgsmål med på vejen.

- Der er mange, der har kommenteret, at vi er pensionister og bygger nyt hus. Det har vi hørt meget for. De kan ikke forstå, hvorfor vi vil bygge. Men det er lækkert at få et nyt hus med lige præcis de løsninger, vi vil have, siger Anni Øhrberg og fortsætter:

- Og nu hvor vi er gamle, ville vi gerne have det rigtige og ikke sidde som mange ældre med tomme børneværelser. Det er rarest med et hus, hvor alle værelser bliver brugt, og der er de rigtig kvadratmeter.

Arkitekttegnet seniorbolig i træ med terrasse i røde tegl
Den røde løber kalder arkitekt Iben Dombernowsky stien ind i gårdhaven. Her er lagt rødt tegl på parrets opfordring. For det har de altid synes, var så pænt. De røde farve spiller flot sammen med husets gyldne facade og højbedenes rødbrune kanter. Langs facaden er gravet en rende ned i jorden og lagt småsten. På den måde, er husets træfacade sikret mod fugtskader og får niveaufri adgang fra alle sider. Samtidig ser det pænt ud og får nærmest huset til at svæve lidt.

Uanset hvor gamle vi bliver, kan vi bo i vores nye hus. Det er et egoisthus med kun et værelse ud over stuen og så et gæsteværelse til, når børn og børnebørn kommer forbi.

Lysten til at bygge opstod, efter parret havde købt sommerhus. Dengang boede de i et 100 år gammelt byhus centralt i Skanderborg. Det var hyggeligt og charmerende, men mørkt og med kvadratmeter placeret de forkerte steder. Naboerne var lige inde på den anden side af væggen og der var støj fra gaden.

I sommerhuset var der modsat fred, masse af lys, natur og egen grund med privatliv.

- Dér fandt vi ud af, at vi ikke skulle bo i byhuset resten af livet. Det giver livskvalitet let at kunne komme ud og mange flere naturoplevelser at have egen have hele vejen rundt om sit hjem. Fx kan vi se solnedgang nu, det kunne vi ikke i vores gamle hus, fortæller Anni Øhrberg.

Arkitekttegnet seniorbolig i træ med smuk have designet af en havearkitekt
Havearkitekten har opbygget haven af en række højbede. Imellem har hun indlagt tomme kiler. Ligegyldig hvor højt planterne skulle vokse, er udsigten til markerne rundt om dermed bevaret. Kilerne giver desuden bevægelse, smukke kig og struktur til haven.

FAKTA OM HUSET

Parret fik: Et helt nyt hus i træ på 156 m2 på en 940 m2 grund. Huset består af to værelser, to badeværelser, en vinterhave og en stor stue med køkkenalrum og loft til kip. I kippen er bygget en hems til børnebørnene. Herudover fik de et værksted og hjælp til haven af en havearkitekt.

Arkitekturpris: Huset har i 2016 vundet en arkitekturpris i Skanderborg Kommune, for sin gode arkitektur.

Proces: Kontakten til arkitekt Iben Dombernowsky begyndte i foråret 2014.  Byggeriet startede juli 2014 og i februar 2015 kunne Anni og Max Øhrberg flytte ind. Iben Dombernowsky tegnede huset. En anden arkitekt fra arkitektfirmaet Frost Larsen har stået for projekteringen.

Materialer indvendigt: Gulv af slebet beton, køkken fra Svane i hvidpigmenteret egetræ og bordplade i hvidsten.

Materialer udvendigt: Facade af dansk rødgran i smal profil overfladebehandlet med træolie med gylden pigment. På taget er der tagpap med lister, røde tegl som belægning, karnap og kanter af zink.

Pris: 2.775.000 kr. inkl. arkitekt og havearkitekt men eksklusiv grund. Heraf kostede arkitekten 130.000-140.000 kr. og havearkitekten 7.000-8.000 kr.

DERFOR SKAL DU BYGGE ET TRÆHUS

1. Træ er æstetisk smukt og et varmt og venligt materiale med god udstråling. Det er lettere at skabe elegante og fine løsninger med dette materiale, frem for så mange andre materialer.

2. Træhuse har et meget lunt og rart indeklima.

3. Træhuse er nemme og hurtige at opvarme.

4. Træ er CO²-neutralt/ miljørigtigt, da træ lagrer CO² via fotosyntesen.

5. Træhuse er mindst 10% billigere end et murstenshus, da en træfacade er hurtigere at lave.

Kilde: Arkitekt Iben Dombernowsky fra arkitektfirmaet Frost Larsen og Bolius.dk

Plantegning for arkitekttegnet træhus til seniorpar
Plantegning af huset. Tryk på billedet for at se det større.
Arkitekttegnet træhus med hyggelig lukket terrasse med formiddagssol
Hele sommeren har Anni og max Øhrberg siddet herude, for når solen bliver skarp i haven, kan de søge skygge her.

Parret solgte derfor sommerhuset og begyndte at se på huse. Ved et tilfælde faldt Anni Øhrberg over nogle træhuse af arkitekt Iben Dombernowsky fra Arkitektfirmaet Frost Larsen og medlem af Danske BoligArkitekter. Sådan et skulle de have.

- Der er en særlig atmosfære ved et træhus, jeg godt kan lide. Og lige præcis deres træfacader var ekstraflotte og havde et stort vindue, så der kunne komme masser af lys ind og kig til naturen. Det giver en fantastisk fornemmelse, fortæller hun.

Parret er godt klar over, at en træfacade kræver vedligeholdelse, der kan være krævende, når de bliver ældre. Men det må de betale sig fra. Og behandlingen hver fjerde-femte år er ingenting, i forhold til det besvær de er sluppet for ved at bygge et spritnyt hus.

Arkitekttegnet træhus i gran af arkitekt Iben Dombernowsky, der er medlem af Danske BoligArkitekter
Man kan ikke se det, hvis man ikke lige ved det. Trælisterne ser pæne og smalle ud. Men faktisk er det ikke en masse smalle trælister, men almindelige profilbrædder med smalle riller skåret ind. Det gør det billigere at bygge og mere modstandsdygtigt overfor vind og vejr, da bredere brædder betyder færre sårbare åbninger, hvor der kan komme fugt ind. Huset blev sendt i udbud til tre, men heldigvis var den billigste også ham, der har bygget mange af Iben Dombernowskys tidligere træhuse. Han kendte derfor opbygningen og finesserne i huset.

- Uanset hvor gamle vi bliver, kan vi bo i vores nye hus. Det er et egoisthus med kun et værelse ud over stuen og så et gæsteværelse til, når børn og børnebørn kommer forbi. Det er et overskueligt hus og langt nemmere at gøre rent og vedligeholde end det før, selvom det faktisk er større.

- I det gamle hus var rengøringen ikke til at se en ende på, fordi der var så mange kroge. Og vi skulle hele tiden ringe til VVS’eren, fordi det var gammelt, og op og ned ad trapper hver dag, fortæller Anni Øhrberg.

Iben har været rigtig god til at fange vores stikord. Lige så snart vi lukker øjnene op om morgenen, kan vi fornemme, hvordan vejret er, fordi lyset kommer ind. 

Uanset årstid kan parret følge naturen på helt nært hold. Kig og kontakt til uderummet har nemlig været nøgleord, da arkitekt Iben Dobernowsky skulle slå stregerne til huset.
Have til arkitekttegnet seniorbolig. Haven er designet af en havearkitekt, så hus og have passer sammen.
Anni Øhrberg elsker havearbejde. Men derfor vil hun også gerne kunne passe haven ordentligt. Hun måtte derfor indse, at hun ikke ville kunne magte to haver, hvorfor sommerhuset skulle sælges, hvis de skulle bygge nyt.

Når man i dag ser Anni og Max Øhrberg gå lige ud ad havedøren og plukke tomater i drivhuset, nippe de visne blomster af og sidde sammen på terrassen eller i vinterhaven med morgenkaffen, forstår man godt deres valg om at komme væk fra byen. De er tydeligvis havemennesker, der nyder at få fingrene i jorden og mærke naturen og roen.

En glæde arkitekt Iben Dombernowsky har taget højde for i husets arkitektur.

BOLIGEJERNES RÅD TIL ANDRE ÆLDRE NYBYGGERE

- Det er rarest med et hus, hvor alle rum bliver brugt. Mange bliver boende i parcelhuset, og så står børnenes værelser bare tomme. Kast jer ud i det og lav en bolig, der passer til jeres liv nu.

- Brug din store livserfaring og erfaring fra en masse hjem. Hvad har du godt kunne lide ved dine tidligere hjem, og hvad har ikke fungeret.? Din erfaring er guld værd, når du skal vælge.

- En arkitekt behøver ikke være så meget dyrere, end hvis du køber et typehus. Samtidig havde vi ikke fået et hus, der passer så godt til grunden og naturen rundt om, hvis vi havde valgt en færdig pakke.

- At bygge et nyt hus er en dejlig måde at arbejde sammen på som par og en spændende kreativ proces.

Anni og Max Øhrberg besøgte flere af Iben Dombernowskys tidligere træhuse, når de skulle vælge løsninger til deres hus. Blandt andet da de skule beslutte farven til facaden. De havde overvejet et sort træhus, men faldt for den gyldne tone, de synes, så mere naturlig ud. Facaden skal males hvert femte år og bliver mørkere med tiden.

- Når de står i køkkenet, kan de kigge ud på terrassen, ud i haven, ud i ankomstområdet og ud over markerne. Jeg har åbnet facaden med en masse kig ud, så der hele tiden er en forbindelse til naturen. Der kommer derfor også lys ind fra mange sider, for når solen rykker sig, skinner den bare ind ad et nyt vindue, siger arkitekt Iben Dombernowsky.

Og lyset og den nye forbindelse til naturen, har parret virkelig nydt.

- Iben (Dombernowsky red.) har været rigtig god til at fange vores stikord. Lige så snart vi lukker øjnene op om morgenen, kan vi fornemme, hvordan vejret er, fordi lyset kommer ind og reflekteres på facaden. Og vi kan med det samme kigge ud på naturen og hele haven, fortæller Anni Øhr-berg glad.

Hjørnevinduet er et af Anni Og Max’ yndlingsdetaljer i huset. Iben Dombernowsky havde egentlig tænkt det som en karnap, man kunne sidde i, og på den måde få naturen endnu bedre ind. Men parret bruger det i stedet som et dekorativt hjørnevindue i stuen.
Uanset årstid kan parret følge naturen på helt nært hold. Kig og kontakt til uderummet har nemlig været nøgleord, da arkitekt Iben Dobernowsky skulle slå stregerne til huset.
Ved at se forskellige former for gulv i andre af arkitekt Iben Dombernowskys huse, besluttede parret sig for et slebet betongulv med gulvvarme. Og det har de bestemt ikke fortrudt. Det er både praktisk og giver varme. Og det er heller ikke spor hårdt at gå på, siger parret af erfaring her flere år efter.
En hems er en smart måde at få plads til ekstra overnattende gæster, uden at lave et ekstra værelse. Når børnebørnene er på besøg, kan de kravle herop og lege eller hive kasserne med legetøj ned.
Bryggers i arkitekttegnet træhus
Selv fra bryggerset kan parret kigge ud i haven og på markerne omkring.
Havearkitekten og arkitekt Iben Dombernowsky har sørget for masser af forskellige opholdssteder udenfor. Lige meget hvor solen kommer fra, kan de derfor altid finde et sted med skygge eller sol alt efter behov.

Med parrets kærlighed til udelivet var det også vigtigt for Iben Dombernowsky, at der blev skabt en masse gode uderum, så parret havde et sted udenfor til enhver lejlighed.

Derfor fik hun hjælp af havearkitekt Birgitte Henningsen, Arkitektfirmaet Frost Larsen ofte samarbejder med, til at placere huset helt rigtig på grunden og få ude og inde til at arbejde sammen på den bedst tænkelige måde.

Sammen fandt de på at forme huset som en flerlænget gård, der i samarbejde med et fritlæggende værksted i samme stil, danner et indre, aflukket gårdrum.

- Her kan de sidde udenfor i læ og putte sig, uden naboerne kan se ind. De har sol om morgenen og skygge om eftermiddagen, og får nogle helt andre muligheder end i den store, åbne have, siger Iben Dombernowsky.

BOLIGEJERNES BEDSTE BYGGERÅD

- Sørg for at få hjælp til tilsyn og det kreative. Selvom man som jeg arbej-der eller har arbejdet med byggeri, ved man ikke så meget som arkitek-terne og de andre fagfolk. Man kan tro det, men det gør man ikke. Og det er hårdt at stå med hele ansvaret alene. Få derfor professionel hjælp til byggeriet og alle ansøgningerne til kommunen.

- Brug en havearkitekt, hvis du har penge til det. Med en havearkitekt bli-ver haven rigtig fra start og passer til huset.

- Vær i dialog med dine naboer, mens der bygges. For byggeriet vil af gode grunde blive irriterende for dem. Vi skrev et brev og smed det ind ad alle dørene. Hvis de oplevede noget problematisk, kunne de ringe til os. Men der var ingen problemer

Anni og Max Øhrbergs hus har vundet Skanderborgs arkitekturpris i 2016. Her har de vundet i kategorien bedste bygherre, fordi de har gjort en ekstra indsats for områdets arkitektoniske kvalitet ved at vælge et arkitekttegnet hus frem for et typehus.
Anni og Max Øhrbergs hus er placeret på den yderste parcelhusgrund. De har derfor kun nabo til én side, mens marker og græssende heste støder op til de andre sider. En smuk udsigt de glæder sig over hver dag.

I haven foran huset har havearkitekten fravalgt en krævende græsplæne og i stedet placeret en masse højbede i kunstneriske former og bevægelser. Det ser avanceret ud, men er lavet, så det er let at holde og kan patinere med maner.

- Selvom planterne skulle vokse sig store, fordi vi ikke får gjort noget ved dem, har vi stadig de smukke kig ud fra huset, fordi havearkitekten har tænkt tomme kiler ind i mellem højbedene. Og tæt bunddække i højbedene, gør det svært for ukrudt at komme op. Vi kan derfor nøjes med kun at tilrette en lille smule, hvis vi en dag ikke kan passe den mere, fortæller Anni Øhrberg.

Arkitekttegnet seniorbolig i træ med smuk have og udsigt ud over markerne med græssende heste

Se også disse historier