Arkitekter: Håndværkertilbud er ikke et let sparetrick

Et håndværkertilbud er ikke altid en smart genvej til en billig bolig. Det kræver håndværkersnilde, tid og penge samt en rigtig god mavefornemmelse, fortæller to arkitekter, der selv har prøvet det, og giver deres bedste råd her.

Af: Marie Kiersgaard Espersen
Foto: Andreas Mikkel Hansen og Christina Kayser Onsgaard

Det kan være fristende at spare en stor portion penge på et boligkøb, mod selv at sætte huset i stand. På den måde kan du måske endda komme ind på et marked, du ellers ikke har mulighed for. Og hvor svært kan det egentlig være at dampe gammelt tapet ned, banke et nyt køkken op og komme af med fugten i kælderen og hullet i taget?

Men ifølge arkitekt Thomas Hjort er et håndværkertilbud hverken helt så let eller så godt et sparetrick, som det måske lyder til.

-  Mange køber et håndværkertilbud for at spare penge, men det er misforstået, hvis du ikke er håndværker eller har stor indsigt i byggeri. For der er faktisk en grund til, at det hedder et håndværkertilbud. Du skal derfor se meget selverkendende på dine håndværkerevner eller have hjælp udefra, og det koster, siger arkitekt Thomas Hjort fra m4 Arkitekter og tilføjer:

-  Selv hvis du er god med hænderne. Hvad gør du så, hvis du har taget fri fra arbejde de næste to måneder for at bygge, men får hold i ryggen tredje dag? Mange ting kan gå galt og overraske. Hvor man normalt anbefaler en buffer på 10 – 15% af det samlede budget, er det en god ide med en buffer på minimum 20-25 % ved et håndværkertilbud.

Stue i 30'er-hus, håndværkertilbud, de r skal istandsættes til moderne bolig
Stuen i Thomas Hjorts hjem før huset fik en gennemgribende istandsættelse. Huset stod med de originale materialer og havde både karakter og sjæl, som ellers ofte går tabt i ældre huse, fordi de typisk er bygget om gennem flere årtier og med skiftende ejere. SE MERE FRA HUSET VED AT KLIKKE PÅ BILLEDET.
Håndværkertilbud sat i stand
Stuen i Thomas Hjorts hus efter boligen er sat i stand. SE MERE FRA HUSET VED AT KLIKKE PÅ BILLEDET.
 

Husets sjæl, charme og beliggenhed skal motivere

Thomas Hjort har ikke blot som arkitekt, men også privat brugt mange timer på at ombygge boliger. Hele fem gange har han købt et såkaldt håndværkertilbud.

- Det er fantastisk at få et jomfrueligt hus, der ikke har haft så mange ejere. Et bart lærred, der kan fyldes ud og laves, så det passer til ønsker, krav og behov. Samtidig slipper man for at betale ekstra for et dyrt men grimt køkken, som nogle tidligere ejere har sat ind, siger Thomas Hjort.

Og det er netop den mulighed og husets potentiale, du skal være motiveret af, hvis du skal kaste dig ud i et håndværkertilbud - og ikke penge.

- Det er svært at sammenligne en renovering og et nybyggeri. Men du vil typisk kunne bygge et nyt typehus til de sammen penge, som en gennemgribende istandsættelse af et håndværkertilbud koster. Til gengæld får du ikke et hus med ”indbygget” karakter, sjæl og charme, som et ældre hus med småsprossede vinduer, stuk i loftet eller andre byggetekniske detaljer, siger Thomas Hjort.

Ældre hus fra 1919 som håndværkertilbud, men sat i stand til moderne bolig
Thomas Hjorts hus udefra. huset er fra 1919, og ud over de tre etager til beboelse er der kælder under hele huset. Ligesom mange andre huse i Københavns Nordvestkvarter har der i mange år været både erhverv, butik og bolig på adressen. KLIK PÅ BILLEDET FOR AT SE MERE FRA HUSET.
Nyt køkken i håndværkertilbud fra 1919.
De fleste ville uden tvivl være løbet skrigende bort fra huset, men Thomas Hjort kunne se masser af potentiale. Her ses det i dag ombyggede køkken. SE MERE FRA HUSET VED AT KLIKKE PÅ BILLEDET.

Et håndværkertilbud er en tidssluger
Med fem håndværkertilbud bag sig, ligger hans ungdom gemt i mange huses vægge, som han selv formulerer det. For det koster ikke bare penge, det tager også tid. Meget tid.

- Vær sikker på, at du selv, dit ægteskab, dine børn og dine omgivelser er klar på det, for det kommer til at tage al din tid. Når du kommer hjem fra arbejde, kan du ikke bare sætte dig og slappe af eller se vennerne og hygge med familien, der skal du arbejde på boligen, siger Thomas Hjort.

Thomas Hjorts nuværende hus var ramt af intet mindre end 27 K3 skader, og havde både vand i kælderen og svamp i væggene. Han havde derfor flere fageksperter med ude for at se på huset, inden han og hans hustru satte deres endelige underskrift.

Få hjælp fra fageksperter
Og det er det helt rigtige at gøre ifølge Pernille Hjorth, der er sekretariatsleder hos Danske BoligArkitekter.

- Vi ser ofte, at folk får købt et håndværkertilbud, som de dybest set ikke har råd til at sætte ordentligt i stand, og som aldrig bliver den drømmebolig, de forestillede sig. Det er jo brand ærgerligt. Mange tror, at de kan sætte et helt hus i stand for en halv til en hel million. Men sandheden er, at det ofte koster det dobbelte. Hvis du ikke er håndværker, vil jeg klart anbefale at du får en arkitekt til at kigge på huset, inden du skriver under på købsaftalen.

Ifølge Thomas Hjort kan det være en god ide, at besøge huset af flere omgange.

- Det kan være svært at have to sæt briller på, når du kigger på huset. Besøg derfor boligen, hvor du kun ser på muligheder, og andre gange, hvor du er kritisk og ser på fejlene, siger han.

Risikoen er kun din
Også arkitektparret Kira Snowman og Uffe Topsøe-Jensen fra arkitektvirksomheden Monomal bor i et håndværkertilbud, som de har bygget om til deres drømmebolig. Det var en gammel bondegård, hvor de i dag både kan bo med deres to børn og have tegnestue.

- Det var helt forladt og faldefærdigt, så vi vidste med det samme, at det her, det skulle vi ikke pille ved selv. Og vi har endda den fordel, at vi som arkitekter kender byggeprocessen fra A-Z. Men vi blev mødt af en meter vand i kælderen og fugt i alle væggene. Og så var gården samtidig bevaringsværdig, fortæller Kira Snowman.

Men selvom man får en masse input og viden fra rådgivere, kræver det stadig en rigtig god mavefornemmelse at sige ja.

- Man skal være risikovillig for at købe et håndværkertilbud. For du skal selv tage en beslutningen og selv turde. Rådgiverne kan sjovt nok kun rådgive, men de har ikke håret i klemme, hvis det går galt, siger Kira Snowman.

Arkitekt Thomas Hjort fra tegnestuen m4 Arkitekter.

Thomas Hjorts bedste tips til dit håndværkertilbud

- Se boligen af flere omgange, så du ikke skal se på muligheder og være kritisk samtidig. Det er svært at have begge ”briller” på samtidig.

- Lav en realistisk tidsplan og et pessimistisk budget. Husk en buffer på minimum 20-25%, men gerne på mere.

- Vær sikker på, at du selv, din familie, dit ægteskab og dine omgivelser er klar på det.

- Få hjælp af fageksperter.

- Hav den rette indstilling – Rom blev ikke bygget på én dag.

Besøg Thomas Hjorts profil her, og se mere af arkitektens arbejde

Gammel, faldefærdig bondegård, de rskla bygges om af arkitekter til moderne bolig
Uffe Topsøe-Jensen og Kira Snowmans gård, før de gik i gang med en gennemgribende istandsættelse.
Istandsat, gammel bondegård. Før var det et håndværkertilbud, nu er det en moderne drømmebolig til en familie
I dag er den gamle bondegård forvandlet til en moderne drømmebolig med plads til familieliv og tegnestue. For den vellykkede istandsættelse, der er lavet i pagt med gårdens ånd, blev parret nomineret til Renover Prisen 2018.

Boligen skal ligge godt

Selv tog de beslutningen og risikoen, fordi gården lå enormt godt med natur, vand og København blot en time væk, lige som de havde drømt om. En kombination, der ikke fandtes mange andre af i området, og slet ikke til deres budget. Det var derfor once in a life time.

- Et håndværkertilbud skal ligge rigtig godt, hvis det skal kunne betale sig at bygge om. Og banken kan derfor også være en udfordring, hvis pengene ikke kan hives hjem igen ved et salg, siger Kira Snowman.

Men selvom parret havde en pose penge med fra salget af deres rækkehus i København, og gården lå et fint sted, var der konstant tilsyn fra banken undervejs.

- Budgettet kunne ikke være mere end et overslag, for ingen vidste jo reelt, hvor meget det ville koste. Derfor frigav banken penge i etaper, og skulle ud og se projektet med et par måneders mellemrum. Det var som at være at være til eksamen hver gang, og det var naturligvis anstrengende at være i usikkerheden frem til, at huset stod færdigt, fortæller Kira Snowman.

De gamle staldbygninger trænger til en kærlig hånd. Håndværkertilbud inden arkitekter har lavet det til drømmebolig
Der var ret lang vej fra de gamle, slidte staldbygninger til et moderne hjem. Her ses stalden, der senere blev til familiens hjerterum med køkken, spisestue og dagligstue. SE MERE FRA BOLIGEN VED AT KLIKKE PÅ BILLEDET.
Ombygget staldbygning. Fra håndværkertilbud til drømmebolig.
Gården havde oprindeligt småsprossede jernvinduer, men de er nu udskiftet med store, rene glaspartier for at få så meget lys og natur ind som muligt. Fra det, der nu er blevet til husets hjerterum, kan man derfor se langt ud over de smukke marker. SE MERE FRA HUSET VED AT KLIKKE PÅ BILLEDET.

Derfor synes hun også, at det er bedst givet ud, at have arkitekten med i starten af byggeprocessen.

- Det kan hurtigt gå hen og blive for dyrt med arkitekthjælp gennem hele byggeriet, i forhold til at det er et håndværkertilbud. Men det er en god ide at bruge en arkitekt i den indledende del til at se muligheder, til at skitsere og være med til og med myndighedsprojekt, siger Kira Snowman.

I dag har familien boet på gården i 3,5 år, og har bestemt ikke fortrudt det.

- Det er fantastisk at sætte sit eget præg på, hvordan rammerne om vores liv skal være og det har været en stor tilfredshed at kunne planlægge med et fremtidigt perspektiv og alle de nye muligheder. Vi fik 500 m² gård, hvilket jo er fem gange så meget, som vi boede på før.

Arkitektparrets bedste råd til dit håndværkertilbud

- Find fagmennesker, og få råd fra dem. Hvad skal der til, for at det her kan blive godt?

- Læg en plan. Et mål uden en plan er bare en drøm. Men husk også, at det er en plan i en smidig proces, hvorfor den skal kunne ændres og justeres undervejs.

- Udfordre projektet og ikke budgettet, og find løsninger inden for budgettets rammer. Rammen er med til at bidrage til de kreative løsninger. Vurdér materialerne kontra pris, det er langt fra altid de dyre materialer, der er bedst.

Besøg Uffe Topsøe-Jensens og Kira Snowmans profil her, og se mere af arkitekternes arbejde