Arkitekttegnet bondegård i træ kåret som årets mest innovative

En moderne og minimalistisk bondegård i træ er netop blevet kåret som vinder af den internationale arkitekturpris Iconic Award. Huset er fyldt med rumlige oplevelser og gode detaljer, og familien har fået et originalt hus, der er skræddersyet til hverdagen og deres særlige passion for falke.      

Af: Pernille Hjorth
Foto: Tina Stephansen

I et naturskønt område i udkanten af Ry har en familie realiseret deres drøm om en arkitekttegnet bolig. Huset, der er en moderne fortolkning af en trelænget gård, er bygget i træ i en enkel og nærmest minimalistisk stil uden tagrender eller andre forstyrrende detaljer og med et skarpskårent sadeltag og autentiske ladeporte i cedertræ.

Casa Ry, som huset kaldes, er tegnet af arkitekterne Niels Christoffersen og Erik Weiling fra Christoffersen & Weiling Architects, der har mange års erfaring med at tegne private villaer. 

Nyfortolket bondegård

Huset er placeret på grænsen til det åbne landskab og med udsigt til en nærliggende sø. Familien ønskede sig et funktionelt og æstetisk hus, der kunne invitere naturen og sø-udsigten indenfor, men samtidig give mulighed for privatliv i et afskærmet gårdrum. Det var her tankerne om den trelængede gård opstod hos arkitekterne, og heldigvis var familien modige nok til at springe med på ideen.   

- Vi er så heldige at være begunstiget med nogle utroligt ambitiøse og nytænkende bygherrer, der tør følge deres boligdrømme, siger Niels Christoffersen, der med medlem af Danske BoligArkitekter.

Indenfor åbner boligen sig dels mod udsigten via store glaspartier, dels mod gårdspladsen, hvorved der opstår lysindfald fra begge sider. Herinde er boligen designet omkring et stort køkken-alrum med loft til kip, og rummet afsluttes i begge ender af to markante inventarmøbler, der er specialdesignet til at skærme mod de mere private dele af huset. 

Se mere fra huset her

Hos Danske BoligArkitekter vækker præmieringen også begejstring.

-Der er masser af muligheder for at bygge noget spændende og originalt, når du bygger i træ. Det er Casa Ry et godt eksempel på. Konstruktionerne er lettere end i et muret hus, og det giver en større arkitektonisk frihed, siger Pernille Hjorth, der er sekretariatsleder i Danske BoligArkitekter. Hun håber, at præmieringen vil give andre boligejere blod på tanden og inspirere til flere spektakulære træhuse i Danmark.

Iconic Awards er indstiftet af German Design Council og har deltagelse fra 34 lande. Prisen overrækkes ved en ceremoni i München d. 7. oktober.

Fakta om huset

Sted: Ry
Bygherre: Privat kunde
Omfang: 398m2
År: 2018
Arkitekt: CWA Architects
Præmiering: Iconic Award 2019 i kategorien Innovative Architecture
Energi: Huset er opført som et lavenergiklasse hus med geotermisk opvarmning

Arkitekterne

Den aarhusianske tegnestue Christoffersen & Weiling Architects er stiftet af de to arkitekter Niels Christoffersen og Erik Weiling Nielsen i 2017. Tegnestuen designer enfamiliehusene i øjenhøjde med hverdagslivet. Se alle projekter fra tegnestuen her.


Se også disse historier