Kontakt Arkitekten
Per Birch Nielsen

Bliv ringet op gratis af Per Birch Nielsen

Bad med svungne linjer

Det gamle, slidte badeværelse fra 60’erne blev forvandlet til et smukt rum a la romersk bad med organiske former. Men for arkitekterne var det en udfordring at få alt til at lykkes i det lille rum med skråvægge.

Af Gitte Nielsen
Foto: Andreas Mikkel Hansen

En gang imellem går alt op i en højere enhed. Sådan er det med det nye badeværelse på 1.-sal i murermestervillaen, hvor familien på de kun ni kvadratmeter har fået en lille wellness-afdeling.

Fra jacuzzien kan de nyde kigget til kip og de fritlagte hanebånd, og gennem tagvinduerne strømmer lyset ind, mens de høje træer udenfor svajer i vinden og bringer naturen med indendørs. På alle måder et rum skabt til velvære og afslapning.

Det store spejl, som man kigger op i fra badekarret, får rummet til at virke større.

FAKTA OM OMBYGNINGEN

Familien fik: Totalrenovering af 9 m² bad på førstesal. Nyt gulv med gulvvarme. Fjernet skunk og eksisterende loft. Nye tagvinduer.

Proces: Arkitekterne Merete Rasmussen og Per Birch har stået for alle faser af byggeprojekter fra den allerførste idéudvikling til byggestyring og færdiggørelse.

Materialer: Tagvinduer fra Velux, væg- og gulvfliser samt mosaikker på plateauets lodrette front fra Atlas Concorde, skab fra Unoform i valnød, bordplade med vask i hvid Corian, væghængt toilet fra Ifö, badekar fra Jacuzzi Aquasoul, Unidrain gulvafløb i bruseniche, brusesøjle Axor Starck, Vola håndklædetørrer og armaturer.

Pris: Et tilsvarende bad koster 360.000-400.000 kr. inkl. arkitekthonorar på 38.000 kr.

Førbillede til venstre: Murermestervillaen fra 1929 havde oprindelig ikke indlagt bad. Det gamle badeværelse stammede således fra en renovering i 60’erne. Til højre: Efter at loft og skunk er fjernet, strømmer lyset ind i rummet gennem tagvinduerne. De store træer udenfor bringer naturen ind i rummet.

Vores søn ønskede sig en jacuzzi

Familien, der består af far, mor og to teenagebørn, har boet i huset i næsten 20 år, og husets to badeværelser var det sidste, som manglede at blive renoveret.

– Vi har levet med de badeværelser i mange år og var enige om, at når de skulle ordnes, skulle det gøres ordentligt – det skulle være lækkert. Men vi manglede inspiration, siger Anne Skriver.

Familien havde en forsigtig drøm om at få plads til en jacuzzi i det nyrenoverede badeværelse. Trods den begrænsede plads er det lykkedes arkitekterne Per Birch og Merete Rasmussen at opfylde den drøm.

Familien har aldrig før allieret sig med arkitekter, når de har bygget om. Idéen til at kontakte Per Birch og Merete Rasmussen fra tegnestuen Birch & Rasmussen, der er medlem af Danske Boligarkitekter, fik de via nogle venner, som havde benyttet arkitektparret med et godt resultat. 

– Vores eneste krav til dem var, at loftet skulle åbnes til kip. Vi havde også et lille ønske om en jacuzzi, hvis der kunne blive plads. Men det var ikke et ultimativt krav. Ønsket var især stort hos vores store dreng, fortæller Anne Skriver.

Vi faldt for de organiske former. Idéen med at bygge det op på den måde var vi aldrig selv kommet på.

På de kun ni kvadratmeter er der blevet plads til både bruseniche og luksus-jacuzzi.

Ville ikke have et firkantet badeværelse

Arkitektparret præsenterede ejerne for en håndfuld udkast til, hvordan rummet kunne indrettes. Kun et af dem levnede plads til en jacuzzi, men det tog ikke familien lang tid at beslutte, at det skulle være det.

– Vi faldt for de organiske former. Idéen med at bygge det op på den måde var vi aldrig selv kommet på, siger Anne.

Hvad rummet ikke har i kvadratmeter, har det nu i loftshøjde efter åbeningen til kip, som giver en loftshøjde på 3,70 meter. Kigget her får man, når man ligger i badekarret.

Badeværelser er boligens mest komplicerede rum og derfor også altid dyre at renovere. I rummet her blev skunken og det gamle loft fjernet, og der blev åbnet til kip og isat seks tagvinduer.

– Badeværelser bliver let meget firkantede i udtrykket, derfor valgte vi den mere organiske form og løste samtidig pladsproblemet ved at hæve afdelingen og skabe et plateau med badekarret, fortæller Merete Rasmussen og Per Birch.

Venstre: Det oprindelige gavlvindue og de nye tagvinduer giver masser af lys i det nordvendte rum. Ifølge ejerne har de kun behov for at tænde for det elektriske lys, når der er helt mørkt udenfor. Midten: I brusenichen kan man stå og nyde udsigten til træerne og himlen og være sikker på, at ingen kan kigge ind. Brusesøjlen er Axor Starck med tallerkenhovedbruser. Højre: For at være sikker på, at alt passede på det begrænsede areal, og at buerne havde det rette sving, udarbejdede arkitekterne en 1:1 model af hele plateauet, hvor jacuzzien skulle placeres.

Kæmpe-byggeklodser gav pote

Processen var usædvanlig, fordi arkitekterne udarbejdede en model i størrelsesforholdet 1:1. Tegningerne blev til på computeren og printet ud i A3-format, hvorefter de blev klistret sammen og lagt på badeværelsets gulv, så arkitekter og murer kunne få et nøjagtigt billede.

– Vi ville være sikre på, at overgangen mellem buerne fik det rigtige æstetiske udtryk, fortæller arkitekterne.

For mureren var det en udfordring at føre arkitekternes idéer ud i livet og få alt til at passe nøjagtigt på den snævre plads.

– Men vi samarbejder med en meget dygtig murer. Arkitekter kan jo have nok så mange idéer, men de nytter ikke noget, hvis der ikke er dygtige håndværkere til at udføre dem. Og dem finder man ikke nødvendigvis ved en hurtig søgning på nettet, siger Per Birch.

Smuk bue set fra oven. Fliserne på både væg og gulv hedder Stay Skyline og er fra firmaet Atlas Concorde. Den brede kant ved badekarret er en god siddeplads, når der skal lakeres tånegle, og til andre praktiske gøremål, som hører til i et badeværelse. Man kan også sidde her med et glas vin og samtale med den badende.

Livskvaliteten er nu helt i top

Ombygningen greb også ind i de underliggende rum på grund af en kompliceret rørføring i det gamle hus, som oprindelig havde kakkelovne, før der blev indlagt centralvarme. Ejerne var derfor lykkelige for, at de havde valgt at lade arkitekterne stå for hele byggestyringen.

– Det er en enorm lettelse, at nogen tager ansvaret, når der opstår uforudsete problemer undervejs, siger ejerne af huset.

Renoveringen har ikke været billig, da familien ikke er gået på kompromis med valg af inventar. I dag kan de så nyde, at husets to gamle badeværelser er blevet til lækre rum med behagelig varme i gulvet. Specielt badet på 1.-salen har højnet livskvaliteten.

– Vi bruger ikke jacuzzien hver dag, men vi har da konstateret, at den er meget populær hos vores søn og hans kammerater fra efterskolen, når de er her på weekendbesøg, ler Anne Skriver.