10 bevarede detaljer, som emmer af sjæl

Et unikt mønster i murstensfacaden, paneler i 50'er-farve eller blåt linoleumsgulv i entréen. Der findes mange fine detaljer i ældre huse, som er værd at bevare. Måske farverne eller materialerne i første øjekast virker fremmede for dig - men med husets originale detaljer følger husets sjæl og charme, der er svær at betale sig til på ny senere. Bliv inspireret af 10 unikke detaljer her.

 

Af: Marie Kiersgaard Espersen og Ida Pedersen
Foto: Christina Kayser Onsgaard, Pia Enghild og Andreas Mikkel Hansen

1. Skydedør og genbrugte fliser

Lad dig ikke begrænse af, hvor de originale detaljer i huset oprindeligt var placeret. Materialer og genstande fra det gamle hus, kan let genbruges i nye sammenhænge. Her er der blevet genbrugt en skydedør og skifterfliser til husets store badeværelse. Skydedøren er genbrug fra husets tidligere gangareal, og skiferfliserne er genbrug fra gulvet i den oprindelige spisestue.

Se mere fra boligen her


2. Nyt køkken i 50'er-stil

Det originale snedkerkøkken var slidt og ikke up to date med nutidens behov i et køkken. Arkitekt Anders Barslund valgte derfor at bygge et nyt køkken, men i gammel stil af snedker Peter Klint (barnebarn til den berømte møbelarkitekt Kaare Klint), så det stadig passer ind i husets 50-ånd og -stil. Han har derfor valgt et klassisk forrammekøkken, der næsten er en tro kopi af det oprindelige.

Hvis du ikke vil rive det originale køkken ned, kan du få en snedker til at hæve højden på køkkenet og evt. sætte en ny bordplade på samt gøre plads til moderne tilføjelser som emhætte og opvaskemaskine.

Se mere fra boligen her


3. Et strøg af dueblå

Disse fine paneler stod i et hus fra 1950’erne. Da familien flyttede ind, var malingen skallet af flere steder, og de snedkererede paneler trængte generelt til en kærlig hånd. I stedet for at pille dem ned eller male dem hvide, valgte familien at slibe dem og opfriske den originale dueblå farve med et nyt lag i samme nuance. Farven er en klassisk farve fra 50’erne og giver liv og personlighed til opgangen.

Se mere fra boligen her


4. Synlige spær i 60’er-stue

Er du så heldig, at du har kig til spær i dit hjem, så bevar dem og brug dem i din indretning som her i dette parcelhus fra 1960’erne, renoveret og ombygget af arkitekt Allan Lorenzen. Under ombygningen valgte køberen at male spærene sorte, så de i dag står som en grafisk ramme mellem stuen og spisestuen og med sine lige, enkle linjer giver japanske vibrationer. Skydedørene ud til haven er også de oprindelige og passer derfor perfekt til den ånd, som hersker i huset efter renoveringen.

Se mere fra boligen her


5. Længe leve linoleum

Linoleum kan sagtens være værd at holde liv i. Især hvis det som i arkitekt Thomas Hjorts hall er i en smuk midnatsblå farve. Den nuance bliver nemlig ikke længere produceret. Samtidig er linoleum et meget slidstærkt og støjdæmpende materiale, hvorfor det er perfekt som gulv i en entré med trapper.

Thomas Hjort arbejdede derfor hårdt på at renovere den gamle belægning – og med stor succes. Opgangen har derfor i dag et gulv, der passer til det gamle hus fra 1919.

Hvis overfladen på dit linoleumsgulv er slidt, kan du bruge et specialrengøringsmiddel og herefter behandle det med linolie. Skal der en større renovering af gulvet til som i Thomas Hjorts tilfælde, skal du kontakte et gulvfirma.

Se mere fra boligen her


6. Ny radiator i gammel stil

Med sine fine runde former skulle man tro, at dette er en original støbejernsradiator med mange år på bagen. Men den er faktisk helt ny og opsat i en større renovering i et 50’er-hus. Modellen hedder Atol.

For at få radiatoren til at være mere anonym, har arkitekt Anders Barslund valgt at male radiator og murren bag den i en mørk farve.

Se mere fra boligen her


7. De gamle greb

Oprindelige dørhåndtag hjælper til følelsen af et harmonisk og tidssvarende hjem. Har du smukke, originale dørgreb i dit hjem, så tøv gerne længe med at skifte dem ud til nogle mere moderne i rustfrit stål. I denne fredede københavnske lejlighed, renoveret af arkitekt Stig Christensen, står dørgrebene i messing og malet træ stadig og matcher fint resten af lejlighedens inventar og materialer. Er de originale dørgreb skiftet ud af den tidligere ejer, kan du overveje at finde nogle nye fra en genbrugsbutik eller fra en af de mange butikker, der sælger brugte byggematerialer, som genby.dk eller bango.dk.

Se mere fra boligen her


8. Kig om hjørnet

Hjørnevinduer er en fin og sjov detalje, du kan støde på i huse fra 50’erne. I dette hus kan man kigge fra stuen og ind i køkkenet gennem de smukke vinduesrammer i mahogni og hvidmalet træ. En kombination, der næsten er et kunstværk i sig selv. Huset har arkitekt Pernille Arends formået at totalrenovere uden at ødelægge de mange fine detaljer, der kendetegner arkitekturen fra husets fødselsår i 50’erne.

Se mere fra boligen her


9. Detaljerigdom i murværket

Den originale murstensfacade er en af de helt store goder ved hjemmet her. Den detaljerigdom, som findes her i form af runde vinduer, den massive dør og den bølgende overlukning i murværket, finder man ikke hos nybyggede huse.

Menighedshuset er erklæret bevaringsværdigt, og arkitekt Claus Reinholdt valgte at bevare alt, hvad der kunne bevares, selv om hele huset undervejs stod med stort set kun de rå mure og tagkonstruktionen tilbage.

Se mere fra boligen her


10. Originalt kilevindue

I moderniseringen af denne Friis og Moltke-villa, har arkitekt Rasmus Bak hjulpet familien med at modernisere villaen i overenstemmelse med den originale 50'er-stil. Det originale kilevindue i villaens stue, der følger taghældningen, er naturligvis er bevaret.

Se mere fra boligen her


Se også disse historier