10 bevaringsværdige detaljer

Et unikt mønster i murstensfacaden, paneler i 50'er-farve eller blåt linoleumsgulv i entréen. Der findes mange fine og originale detaljer i ældre huse, som er værd at bevare. Også selvom de ved første øjekast måske virker fremmede for dig. Men farver, materialer og detaljer er netop det, der giver ældre huse deres sjæl og charme og som mange nye huse mangler. Bliv inspireret af 10 unikke detaljer her.

 

Af: Marie Kiersgaard Espersen og Ida Pedersen
Foto: Christina Kayser Onsgaard, Pia Enghild og Andreas Mikkel Hansen

1. Skydedør og genbrugte fliser

Lad dig ikke begrænse af, hvor de originale detaljer i huset oprindeligt var placeret. Materialer og genstande fra det gamle hus, kan let genbruges i nye sammenhænge. I huset her ombygget af arkitekt Rasmus Bak er den gamle skydedør og de originale skifterfliser genbrugt i husets store badeværelse. Skydedøren er lavet i det fineste mahogni-finer og genbrug fra husets tidligere gangareal, mens skiferfliserne er genbrug fra gulvet i den oprindelige spisestue. 

Se mere fra boligen her


2. 50'er-villaen fik nyt køkken i gammel stil

Husets originale snedkerkøkken var slidt op, hvorfor arkitekt Anders Barslund valgte at bygge et nyt køkken, der næsten er en tro kopi af det oprindelige. Køkkenet er bygget af snedker Peter Klint (barnebarn til den berømte møbelarkitekt Kaare Klint), og er et klassisk forrammekøkken, hvor lågerne ligger uden på selve skabet. De sorte greb er et andet tidstypisk træk fra 1950'erne.  

Se mere fra boligen her


3. Et strøg af dueblå

Disse fine paneler stod i et hus fra 1950’erne. Da familien flyttede ind og skulle i gang med at ombygge med hjælp fra arkitekt Jørgen Dahlgaard var malingen skallet af flere steder, og de snedkererede paneler trængte generelt til en kærlig hånd. I stedet for at pille dem ned eller male dem hvide, valgte familien at slibe dem og opfriske den originale dueblå farve med et nyt lag i samme nuance. Farven er en klassisk farve fra 50’erne og giver liv og personlighed til opgangen.

Se mere fra boligen her


4. Synlige spær i 60’er-stue

Er du så heldig, at du har kig til spær i dit hjem, så fremhæv dem, som her i dette parcelhus fra 1960’erne, renoveret og ombygget af arkitekt Allan Lorenzen. Spærene er malet sorte, så de i dag står som en grafisk ramme mellem stuen og spisestuen. Skydedørene ud til haven er også de oprindelige og passer derfor perfekt til den ånd, som hersker i huset efter renoveringen.

Se mere fra boligen her


5. Længe leve linoleum

Linoleum kan sagtens være værd at holde liv i. Især hvis det som i arkitekt Thomas Hjorts hall er i en smuk midnatsblå farve. Den nuance bliver nemlig ikke længere produceret. Samtidig er linoleum et meget slidstærkt og støjdæmpende materiale, hvorfor det er perfekt som gulv i en entré med trapper.

Thomas Hjort arbejdede derfor hårdt på at renovere den gamle belægning – og med stor succes. Opgangen har derfor i dag et gulv, der passer til det gamle hus fra 1919.

Hvis overfladen på dit linoleumsgulv er slidt, kan du bruge et specialrengøringsmiddel og herefter behandle det med linolie. Skal der en større renovering af gulvet til som i Thomas Hjorts tilfælde, skal du kontakte et gulvfirma.

Se mere fra boligen her


6. Ny radiator i gammel stil

Med sine fine runde former skulle man tro, at dette er en original støbejernsradiator med mange år på bagen. Men den er faktisk helt ny og opsat i forbindelse med en større renovering i et 50’er-hus. For at få radiatoren til at være mere anonym, har arkitekt Anders Barslund valgt at male radiator og murren bag den i en mørk farve. Radiatoren er af mærket Brenner Atol.

Se mere fra boligen her


7. De gamle greb

Dørgreb er en vigtig stilhistorisk detalje, som du enten bør bevare eller forsøge at genskabe, når du renoverer en ældre bolig. Som udgangpunkt er det oprindelige dørgreb altid det, der passer bedst til døren og dermed boligen - uanset om det er et kunstfærdigt greb i messing fra 1920'erne eller et plastikdørgreb fra 1970'erne.  Undgå moderne dørgreb på gamle fyldningsdøre, og klassiske messinggreb på finerbeklædte døre fra 1960'erne. I denne fredede københavnske lejlighed, renoveret af arkitekt Stig Christensen, står dørgrebene i messing og malet træ stadig og matcher fint resten af lejlighedens inventar og materialer. Mangler de originale greb, kan du førsøge at finde dem i et genbrugsbyggemarked.

Se mere fra boligen her


8. Kig om hjørnet

Hjørnevinduer er en fin og sjov detalje, du kan støde på i huse fra 1930'erne og 1950’erne. I dette hus kan man kigge fra stuen og ind i køkkenet gennem de smukke vinduesrammer i mahogni og hvidmalet træ. En kombination, der næsten er et kunstværk i sig selv. Huset har arkitekt Pernille Arends formået at gennemmodernisere uden at ødelægge de mange fine detaljer, der kendetegner arkitekturen fra husets fødselsår i 50’erne.

Se mere fra boligen her


9. Detaljerigdom i murværket

Menighedshusets karakteristiske facade har murværk med stor detaljerigdom. Det kræver derfor sin dør at hamle op med de pompøse detaljer. Her har arkitekt Claus Reinholdt valgt en dobbelt fløjdør med facetformede fyldninger og buet overparti. Menighedshuset er erklæret bevaringsværdigt, og arkitekten har valgt at bevare alt, hvad der kunne bevares, selv om hele huset undervejs stod med stort set kun de rå mure og tagkonstruktionen tilbage. 

Se mere fra boligen her


10. Originalt kilevindue

I moderniseringen af denne Friis og Moltke-villa, har arkitekt Rasmus Bak hjulpet familien med at modernisere villaen i overenstemmelse med den originale 50'er-stil. Det oprindelige kilevindue i villaens stue, der følger taghældningen, er naturligvis er bevaret.

Se mere fra boligen her


Se også disse historier