Få plads til gæsterne: 10 hyggelige hemse

En hems er en smart og nem måde at skabe ekstra sovepladser til familiebesøg eller flere kvadratmeter at udfolde sig på. Se de bedste løsninger fra arkitekterne her, og få masser af ideer og inspiration til din egen hems.

Af: Marie Kiersgaard Espersen
Foto: Pia Enghild, Christina Kayser Onsgaard og Andreas Mikkel Hansen

Stor hems under taget i arkitekttegnet sommerhus i træ

1. Ekstra plads i sommerhuset

En hems er genial i sommerhuset, hvor der ofte kommer overnattende gæster. Har du virkelig højt til loftet, så lav en stor hems som her i sommerhuset af arkitekt Eva Kristine Brørup. Med de mange kvadratmeter kan pladesen bruges til mange ting udover ekstra madrasser, fx et bord og nogle stole til børnene, så de kan lege uden at blive forstyret af de voksne.

Se mere fra sommerhuset her


Hems i ombygget, ældre hus. Mere plads og bedre udnyttelse af kvadratmeter

2. Rytterlys over hemsen

Gør hemsen til et smukt og lyst rum med ovenlys i kippens spids - kaldet 'rytterlys'. Da hemsen har kontakt til underetagen gennem spærene, bidrager ovenlyset også til masser af lys her. Hemsen her har arkitekt Jan Smidt Andreasen tilføjet et ældre hus fra 40'erne i en ombygning, hvor målet var at udnytte 1. salen maksimalt. Og i dag bliver hemsen flittigt brugt til leg og store togbaner, så resten af familien ikke skal falde over dem i stuen.

Se mere fra huset her


Hvad er en hems?

En hems kan defineres som en indskudt etage eller afsats, der placeres i højloftede rum eller i rum, hvor loftet går til kip.

Hemsen skal have åben forbindelse med det rum, den er bygget i, og må maksimalt have et gulvareal på 4,5 m2.  Hvis  arealet er større, eller  hemsen er lukket af mod rummet med vægge, betragtes den indskudte etage som et selvstændigt beboelsesrum. Hvilket medfører, at helt andre regler skal opfyldes følges/ betingelser opfyldes.

En hems laves typisk for at skabe ekstra plads, og den anvendes ofte til opbevaring, kontor eller soveplads.

Kilde: Bolius

Hyggelig hems til børneværelset. Arkitekt Morten Dalsgaard

3. Hygge på børneværelset

En hems er et hvert barns drøm. Her kan der bygges hule, fortælles hemmeligheder og leges prinsesse-Rapunsel i toppen af tårnet eller astronauten, der er på vej mod det ydre rum. Samtidig kan hemsen bruges som soveplads, så der er mere plads til alt legetøjet og skrivebordet nedenunder. Husk dog, at stigen derop skal være sikker nok til, at dit barn kan kravle op og ned uden problemer (og uden dine nerver sidder alt for langt uden på tøjet hver eneste dag). Dekorer evt. hemsen med fint tapet som her i det ombyggede parcelhus af arkitekt Morten Dalsgaard.

Se mere fra huset her


Hems i træ i sommerhuset. Nybygget sommerhus i træ af arkitekt Charles Bessard

4. Stig til vejrs med stil

Ligesom trapper kan være smukke og skulpturelle, kan en stige også formes mere eller mindre spændende.
Gør derfor noget ud af stigen til hemsen og køb ikke bare den første og bedste i byggemarkedet. Stigen her i sommerhuset af arkitekt Charles Bessard er skræddersyet til hemsen og bygget i  tykke egetræsplanker, der matcher vinduesrammer og gulv. Det solide design gør den ekstra smuk og skriger kvalitet. Samtidig betyder de brede trin, at den er langt lettere at gå op ad.

Se mere fra sommerhuset her


Arkitekttegnet hems i egetræ med plads til soveværelse

5. Som en ekstra etage

Har du pladsen til det, så luk din hems til, så den nærmest fungerer som en hemmelig ekstra etage. Det har arkitekt Allan Lorenzen gjort i dette ombyggede atelier, hvor de smukke egetræs-vægge fortsætter op til en aflukket hems i samme materiale. Ovenlysvinduer gør rummet lyst, mens det mørke troldtekt-loft og den mørkegrønne endevæg gør det mere huleagtigt.

Se mere fra det ombyggede atelier her


Hems til børnebørnene i nybygget træhus af arkitekt

6. Gør plads til børnebørnene

Mangler du et rum, til når børnebørnene kommer på besøg og vil overnatte. Så kan en hems være en smart løsning. I dette hus af arkitekt Iben Dombernowsky har det ældre par dobbelthøje rum i stuen og køkkenalrummet, mens de ekstra meter under loftet bliver brugt til hems over værelserne og badeværelserne.

Se mere fra huset her


Hvilke overvejelser bør du gøre dig, inden du etablerer en hems?

Du skal overveje, hvordan hemsen skal konstrueres, om du kan bygge den selv, eller om det er bedre at overlade arbejdet til en håndværker.

Adgang til hemsen kan ske via en trappe eller evt. en stige. Overvej hvor den bedst placeres, og om den vil genere den måde, du anvender rummet under hemsen.

En ting er, at der rent fysisk er plads til en hems i rummet, men du bør også overveje de  arkitektoniske aspekter.

Overvej fx hvordan hemsen vil påvirke den øvrige del af rummet. Vil det føles trangt , eller vil hemsen tagedagslys fra ovenlysvinduer?

Kilde: Bolius

Arkitekttegnet hems til tagterrasse i taglejlighed i byen. Arkitekt Werner Mathies, der er medlem af Danske BoligArkitekter

7. Hems med tagterrasse

Bor du i en lejlighed allerøverst oppe, så lav loft til kip og udnyt pladsen opad med en hems. På den måde kan du få en ekstra halv etage og en skøn udgang til en tagterrasse. Smart i en lejlighed, hvor det ofte er svært - for ikke at sige umuligt - at skabe flere kvadratmeter. Samtidig får du god mulighed for at lukke masser af lys ind.

Se mere fra lejligheden her


Arkitekttegnet skulpturel hems til soveplads af arkitekt Rikke Bjerregard

8. Kubeformet soveplads

En hems behøver ikke have sommerhus-look og være lavet i træ. I en garage til en gammel chokoladefabrik har arkitekt Julie Trier indrettet et par lejligheder og bygget denne terningformede hems. Her er der tiltænkt soveplads, mens boligejerne kan have sofa og stue nedenunder, for at udnytte de få kvadratmeter i lejligheden bedst muligt.

Se mere fra lejligheden her


Hvilke love og regler gælder for en hems?

En hems på under 4,5 m2 skal ikke opfylde andre krav, end de  krav, der er til materialer og overflader i det rum, hvor hemsen er placeret, fx i forhold til brandsikkerhed.

Der er således ikke regler for, at hemsen skal være forsynet med trappe eller værn, men den skal være hensigtsmæssig og sikker under hensyn til den tilsigtede brug. Det er dog altid en god idé at afskærme hemsen med et stabilt værn og lave sikre adgangsforhold af hensyn til faren for fald.

Hemsen må ikke være over da den så vil

Hvis hemsens areal er større end 4,5 m2, eller er lukket af for rummet med vægge, skal den betragtes som et beboelsesrum. I det tilfælde skal hemsen opfylde bygningsreglementets krav til beboelsesrum, bl.a. i forhold til dagslys, redningsåbninger, flugtveje, ventilation og lofthøje m.m.

Kilde: Bolius

9. Fristed for teenageren

En hems kan give teenageren et tiltrængt privatrum, hvor forældre ikke lige hurtigt kan kigge, når de i tide og utide braser ind. Og samtidig kan hemsen give et lille værelse de ekstra kvadratmeter, som måske ikke betyder så meget for små børn, men begynder at være tiltrængte, når børnene bliver ældre . Brug hemsen som hyggekrog som på eksemplerne her, eller som soveplads, så skrivebord, tøj og lænestolen har mere plads nedenunder.

Se mere fra hjemmet til venstre her og hjemmet til højre her


10. Sov oppe over spærene

Er du så heldig at have loft til kip med spær, så overvej at lægge et trægulv hen over den ene halvdel. På den måde får du får du ekstra plads, men mister ikke effekten af det dobbelthøje rum og de smukke spær. Brug hemsen som her i den ombyggede murermestervilla af arkitekt Karsten Frost til soveplads, mens rummet under kan bruges som opholdsrum. 

Se mere fra murermestervillaen her