Drøm dig hen i 11 flotte soveværelser

Dit soveværelse skal være ryddeligt og indbydende, så du kan slappe fuldstændig af og lade op til næste dag, men det behøver det ikke blive kedeligt og upersonligt af. Se 11 flotte soveværelser fra arkitekterne her, der sender dig trygt i drømmeland.

Af: Marie Kiersgaard Espersen
Foto: Andreas Mikkel Hansen, Christina Kayser Onsgaard, Steffen Stamp og Pia Enghild

Soveværelse med farvet endevæg

1. Delikat luksus

Gør dit soveværelse til en luksuriøs oplevelse som her i huset tegnet af arkitekt Rasmus Bak, hvor mørke farver øger intimiteten og der er prioriteret lækkert silkesengetøj kombineret med gennemgående gyldne messing-detaljer. De mange lækre materialer i samspil med den spartlede væg og det flotte træloft giver stoflighed og vækker dermed sanserne.

Se mere fra huset her


Soveværelse med krydsfinerplader på væggene

2. Lyst og nordisk

På vægge og langs loftet er soveværelset her i huset ombygget af arkitekterne Uffe Topsøe-Jensen og Kira Snowman beklædt med lyst krydsfiner. En god ide, der både er flot og forholdsvis billig at gøre efter, hvis du går efter et enkelt og nordisk udtryk. Samtidig er træet så smukt og karaktergivende i sig selv, at du ikke behøver at hænge kunst på væggene for at skabe personlighed.

Se mere fra huset her


Soveværelse med grønne vægge, planter og seng af træ

3. Fald til ro i det grønne

Planter er flotte, men de kan faktisk også rense luften i et rum og sågar forbedre din søvn. Det er derfor bare om at lade det spire og gro langs sengekanten som her i gæsteværelset i arkitekt Jan Smidt Andreasens eget hus, hvor hele indretningen endda er inspireret af naturen med sine grønne vægge, matchende sengetøj og specialbyggede seng i naturligt egetræ, samt billeder af planter på væggen. 

Se mere fra huset her


Lyst soveværelse med skydedøre og tapet

4. Lys skal der til

I soveværelset her er der ingen vinduer, og derfor hverken lys eller luft. I forbindelse med ombygningen af arkitekt Nanna Bering, blev der derfor lavet et stor ovenlys over døre derind, ligesom der blev opsat tre transperante rullegardiner, så forældrene kan få privatliv og lys på samme tid. Og som en bonus, ser det jo helt dekorativt ud med de tre mønstre over hinanden.

Se mere fra huset her


3 indretningstips, der giver bedre søvn

1. Ryd op og fjern nips. 
Flere internationale studier peger på en sammenhæng mellem rod i soveværelset og risikoen for at udvikle stress og depression. Det er nok ikke så meget rodet, som det der følger med – dårlig luftcirkulation, flere støvmider osv. Hold soveværelset fri for visuel støj i form rod og nip. Fjern elektronisk udstyr og begræns rummets funktioner til én; den vigtigste: at sove! 

2. Få styr på indeklimaet
En behagelig rumtemperatur og korrekt luftfugtighed er vigtig for kvaliteten af din søvn. Den optimale rumtemperatur i soveværelset er 17-18 grader. hold altid udluftningsventilerne åbne og supplér med daglige udluftninger min. 5-10 minutter morgen og aften.   

3. Investér i god belysning
Belysningen i et soveværelse skal både være praktisk og stemningsskabende. Derfor har du brug for flere typer lys.  Ved sengen har du brug for en klar og koncentreret lyskilde med god farvegengivelse, som fungerer godt som læselampe. Har du garderobe i soveværelset er det rart med en kraftig lyskilde, der hvor du klæder dig på fx foran spejlet. Og sidst men ikke mindst er der behov for generel orienteringsbelysning – en ikke-blændende diffus lyskilde fx i form af en pendel i loftet. Installer lysdæmpere eller intelligent belysning. Det giver dig mulighed for at variere lysstyrken fra de enkelte lamper og dermed ændre på stemningen i rummet.

Kilde: Danske BoligArkitekter

Lyst og helt hvidt soveværelse

5. Hvidmalet ro

Vi mennesker bliver konstant stimuleret med reklamer, billeder og larm. Det kan derfor være enormt rart med et soveværelse, hvor alt er pillet væk som her i den ombyggede lejlighed af arkitekt Anders Lind.. Ingen farver, ingen nips, ingen computer med arbejdsopgaver og ingen kunst på væggen, man skal tænke over. Bare total ro, som lå du i en hvid sky.

Se mere fra lejligheden her


Soveværelse i sommerhus med træ, lys og stprt vindue ud

6. I et med naturen

Omgivet af fyrretræ både inde og ude kan du falde i søvn i et med naturen i dette smukke soveværelse i sommerhuset tegnet af arkitekt Eva Kristine Brørup. Al inventar er lavet i den nordiske træsort og det store vindue giver en fantastisk rummelig oplevelse, masser af lys og en enestående kontakt til skoven udenfor. 

Se mere fra sommerhuset her


7. Kig om hjørnet

Gør dit soveværelse til noget særligt med et fint og anderledes vindue som her i huset tegnet af arkitekt Lars Bo Poulsen. Det lille hjørnevindue ser måske umiddelbart ikke ud af meget, men giver alligevel en helt anden rummelighed og lysindfald i rummet, der må være dejlig at vågne op til. Især når kigget ud er på en flot skov.

Se mere fra huset her


soveværelse med åben adgang til bad og badeværelse

8. Kort vej til badet

Skab lidt ekstra luksus for hjemmets voksne med en flydende overgang mellem bad og soveværelse som her i huset ombygget af arkitekt Allan Lorenzen. Glasvæggen imellem giver visuel sammenhæng, men sørger også for at dagslyset bevæger sig længere ind i huset, mens den spærrer for fugten fra badet.

Se mere fra huset her


9. Tryg hulestemning

Gør dit soveværelse til en lun og tryg hule, du kan putte dig i, som her i huset tegnet af arkitekt Rasmus Bak, hvor væggene og loftet er beklædt med smukt egetræsfiner. Træet skaber sammenhæng med huset køkken i samme smukke materiale, men giver også den beskyttende hulestemning, som vi mennesker helt naturligt elsker, når vi skal sove.

Se mere fra huset her


Soveværelse i lejlighed med opbevaringsløsninger og indbygget skab

10. Undgå forstyrrende rod

Der kan nemt opstå rod i soveværelset, og det er forstyrrende for din nattesøvn. En af de bedste måder at undgå rod er ved at give alle ting en plads. I arkitekt Stig Ørum Christensens eget soveværelse har han bygget en stor skabsvæg, hvor skabene i størrelse er skræddersyet til længden på hans kones kjoler og hans egne skjorter, så ingen plads går til spilde. På samme måde er der indbygget skuffer under sengen. Især en genial ide, når man som dem bor i lejlighed, hvor pladsen ofte er ekstra trang og mindre fleksibel.

Se mere fra lejligheden her


Soveværelse med ovenlys i arkitekttegnet funkishus

11. Lys fra flere sider

Lys kan gøre ekstremt meget for et rum, også soveværelset, som her i huset ombygget af arkitekt Eva Kristine Brørup, hvor et aflangt ovenlysvindue med synlige spær og et langt vindue nede langs gulvet, skaber en helt særlig stemning. 

Se mere fra huset her


Se også disse historier