15 skønne og praktiske idéer til børneværelset

Trænger ungernes værelse til en kærlig opdatering eller bedre udnyttelse af kvadratmeterne, så kig med her, hvor vi har samlet arkitekternes mest fantasifulde idéer til små og store fornyelser på børneværelset.

Af: Pernille Hjorth
Foto: Christina Kayser Onsgaard m.fl.

Skriften på væggen

En kærlig godnathilsen, et digt, eller bare et navn. Med selvklæbende bogstaver bestemmer du selv, hvilket statement, der skal på væggen i børnenes værelse.  


Sav en alkove

Denne hyggelige alkove er hjemmelavet af x-finér fra byggemarkedet. Hullet er skåret ud med en stiksav, og på bagvæggen er der gjort plads til godnat-læsningen.


Udnyt højden – byg en hems

Moderne huse med loft til kip er en gave. Især på børnenes værelser, hvor den ekstra højde kan udnyttes til en hems med hyggekrog for store børn. Værelset til venstre ligger i en ny tilbygning tegnet af arkitekt Tom Mose. Værelset til højre ligger i et nybygget hus tegnet af arkitekt Allan Lorenzen.    


Bamserne bor i overkøjen

Den hjemmelavede køjeseng i krydsfinér har praktiske skuffer til opbevaring af legetøj og en overkøje, hvor alle tøjdyrene er samlet. En indbygget bogreol er der også blevet plads til.


Adgang til søsters værelse

Søstrene Lillie og Ingeborg bor i bogstaveligt forstand dør om dør. I forældrenes nye hus, der er tegnet af arkitekt Rasmus Bak, har de to søstre fået en sjov smutvej til hinandens værelser. Døren er speciallavet og kan låses – alt efter humøret. 


Siddeplads-skrivebord-reol

Ekstra dybe vindueskarme kan spare pladsen til et skrivebord og omdannes til en hyggelig læseplads i en håndevending. Pladsen oven på vindueskarmen fungerer som en slag reol. Det kombinerede skrivebord/læsehjørne er tegnet af arkitekt Rasmus Skaarup, der også har tegnet resten af huset.


Hold orden på gulvet med reoler i højden

Det er ikke alle legesager, der behøver en plads på gulvet. Med højtsiddende reoler er gulvet frit til leg, og det er nemmere og mere overskueligt for børnene selv at rydde op. 


Gør plads til kreativitet

Et velindrettet hobbyhjørne med stof, perler, papir og farver er en herlig legeplads for både børn og voksne. Men hobbyaktiviteterne bliver endnu sjovere, når materialer og grej organiseres overskueligt i kasser og reoler. Det behøver ikke koste en formue. Her er der brugt træbogkasser som reoler, billige pap-kufferter til materialer og en hjemmelavet tavle til ophæng af kreationerne.


Et aktivt rum – hæng gyngen op i spærene

Synlige spær er en invitation til leg og fysisk aktivitet. Brug de synlige trækonstruktioner til ophæng af gynger, hængestole og rebstiger, og vupti, så har du en indendørs legeplads, der kan bruges hele året.  


To børn i én lang køjeseng

Konrad og Viggo deler værelse og har fået et stort indbygget møbel, der rummer to sovepladser foroven med lege- og opbevaringsrum nedenunder. Møblet er bygget af en snedker efter arkitekt Jens Linds tegninger.


Tapet til teenageren

Bogkassen er beklædt med samme tapet som væggen og glider næsten i ét med rummet. En nærliggende skov har leveret en gratis garderobestang til værelsets unge beboer.


Til de mindste

En ballonuro og en farverig, grafisk plakat skaber blikfang på babys pusleplads. På væggen sørger den gennemsigtige akrylreol for orden i puslesagerne.


Til den lille læsehest

Der bor en læsehest under de skrå vægge i dette hus, som arkitekt Thomas Hjort har ombygget med stor sans for husets arkitektur og familiens behov. Hos læsehesten er der lige akkurat blevet plads til en indbygget reol i væggen over trapperummet. 


Til den store læsehest

Bogsamlingen har fået plads i fodenden i dette teenageværelse, hvor sengen er bygget i niveau med vinduet, så den unge beboer fra liggende position kan følge med i det pulserende liv nede i gaden. Den kombinerede reol og seng har indbyggede skuffer med hjul og er tegnet af arkitekt Stig Ørum.


Hvad loftet gemte…

Da loftet i børneværelset blev fjernet fik familiens yngste mulighed for at indrette et spændende værelse i to etager med loft til kip og synlige bjælker. Hvilke muligheder gemmer dit loft på?