5 bæredygtige materialer til din bolig

Vælg materialer til din bolig med omhu, og gå efter nogle nogle, der ældes med ynde, belaster miljøet mindst mulig og er sunde for dit helbred. Danske BoligArkitekter guider dig her til fem gode byggematerialer.

Af: Marie Kiersgaard Espersen
Foto: Andreas Mikkel Hansen

Gulv og køkken af bæredygtigt bambus i arkitekttegnet hus.

1. Hurtigvoksende bambus

Det er ikke for sjov, at bambus er kendt som et bæredygtigt materiale. Ligesom træ er bambus nemlig fornybart og optager og lagrer CO². Bambus gør det bare endnu bedre. Bambus vokser hurtigere end almindelige træer og optager derfor også mere CO² og kan samtidig  frigive mere ilt - faktisk 35% mere.   

Planten har fine jordforbedrende egenskaber og kan dyrkes uden brug af gødning og pesticider.  

Ligesom med almindeligt træ, er det dog altid vigtigt at gå efter FSC-mærket, da du på den måde sikrer dig, at din bambus kommer fra et bæredygtigt skovbrug. 

Bambus er desuden dobbelt så hårdt som almindelige danske træsorter (eg, fyr og bøg), og er derfor meget slidstærkt og holdbart, hvilket også tæller op på bæredygtighedskontoen.

På minussiden er den CO2-belastende transport fra bambusplantagerne i Asien. Derudover skal du være opmærksom på, at visse bambusprodukter kan være samlet med formaldehydholdige limprodukter. 

Se mere fra huset med det smukke bambus-gulv (og -køkken) her

arkitekttegnet hus med skifer på tag og facade. God og bæredygtig beklædning til huset

2. Naturligt skifer

Skifer er en stenart og har været brugt til facadebeklædning og tagbelægning i århundrede. Forståeligt nok, for det er et rigtig godt og naturligt materiale, der kan holde sig pænt i flere hundrede år uden vedligeholdelse, hvilket sparer både miljøet og din pengepung. 
Det er dog et svært tilgængeligt materiale, der skal hentes op af jorden i et stenbrud, hvilket er ressourcekrævende og efterlader huller i landskabet.
Da skifer ikke kan udvindes i Danmark, skal det tunge materiale fragtes hertil, hvilket ligeledes tæller ned i bæredygtighedsregnskabet. Men dette opvejes af den høje genanvendelsesværdi.
Modsat mursten kræver skifer ikke mørtel for at hænge sammen, og derfor kan skifer genanvendes næsten i det uendelige. Materialet skal heller ikke brændes ved høje temperaturer eller vedligeholdes med miljøskadelige produkter.    

Se mere fra huset med beklædning af skifer her

Det skal du tænke over, når du vælger materialer til din bolig

Naturlighed
Naturlige materialer er typisk sundere og smukkere - også over tid, da de modsat plastik har en levende overflade og ældes med ynde. Samtidig virker naturlige materialer ofte mere ærlige, hvilket kan være rart for øjet og sanserne.

Tilgængelighed
Hvor kommer materialet fra? Skal det transporteres langvejs fra? Og er det en ressource, verden kan løbe tør for? Skal du tænke bæredygtigt, når du vælger materialer, skal materialet helst bestå af noget verden har meget af – og gerne lokalt.

Produktion 
Hvordan bliver materialet produceret? Tænk over, om materialet findes naturligt eller skal blandes sammen, og om der skal bruges meget energi på at udvinde det? Husk også at overveje, om de mennesker, der har produceret materialet har arbejdet under ordentlige forhold. Det kan du blandt andet gøre ved at gå efetr FSC-mærket og Fairtrade-mærket.

Holdbarhed
Hvor længe holder materialet, og hvor meget skal det vedligeholdelse? Skal materialet vedligeholdes ofte, kræver det ekstra ressourcer løbende, hvilket skader miljøet. Men endnu værre er det, hvis det hele skal skiftes ud. Tænk både over holdbarhed i forhold til funktion og æstetik. For et materiales udseende er ligeså ofte årsag til udskiftning som funktionen - hvis ikke oftere.

Genbrug
Hvor ender materialet, når du eller den næste ejer ikke længere vil have det? Sørg for at bruge materialer, der kan bruges igen og igen, og tænk 'vugge til vugge' og ikke 'vugge til grav'. Tænk desuden selv over, når du skal bygge nyt, om materialerne kan findes brugt. Det vil spare planeten for et unødigt forbrug.

Nybygget villa af arkitekt i tegl og mursten. Tegl er et godt og holdbart materiale til dit hus og patinerer med ynde.

3. Tegl uden vedligehold

Mursten er et traditionelt dansk byggematerialer, de fleste enfamiliehuse er bygget af. De kan da også holde rigtig længe uden den store vedligeholdelse - både i forhold til funktion og udseende. Tegl ældes nemlig med ynde og er et klassisk byggemateriale, som de fleste synes er pænt. 

Brugte mursten kan derfor også let bruges på ny. Cirka 95% af alle mursten kan genbruges, hvis de blot bliver renset for mørtel. Alle parametre, der giver mursten og tegl en plads blandt de mest bæredygtige materialer, man kan bygge i.

Samtidig er mursten gode til at give et godt indeklima, da de selv kan optage og afgive den fugt, vi mennesker afgiver, når vi bader, ånder, sveder og laver mad.

Tegl bliver dog brændt længe og ved meget høje temperaturer (1050 grader), hvilket kræver meget energi og derfor er dårligt for klimaet.

Se mere fra huset i mursten her

Arkitekttegnet sommerhus med træ på gulv, vægge og loft samt facade. Træ er et godt, sundt og bæredygtigt materiale.

4. Fornybart træ

Træ er en naturlig og fornybar ressource, der lagrer CO² via fotosyntesen. Da træ ikke skal brændes som mursten eller graves op af jorden som skifer, er der et meget begrænset energiforbrug ved produktionen. Samtidig vokser der træer i det meste af verden, hvorfor det ikke skal transporteres særlig langt, hvis du vælger lokale træsorter.
Vil du af med dit træ, kan det let genbruges og i sidste ende brændes. Træ ophober sig derfor ikke som affald på samme måde som fx plastik.
Træ har en lang levetid og patinerer med ynde, men det kræver dog, at det vedligeholdes jævnligt.

Gå altid efter FSC-mærket træ, så træet kommer fra et bæredygtigt skovbrug, hvor der ikke fældes mere træ, end skoven kan nå at reproducere, og uden dyrelivet tager skade. Desuden er skovarbejderne sikret ordentlige forhold.

Træ er godt for indeklimaet, hvis du vælger træ uden for kraftig imprægnering. Kig efter Indeklimamærket, så du undgår afgasning, der kan skade indeklimaet og give allergi.

Se mere fra træhuset på billedet her

 

 

Arkitekttegnet hus i beton og egetræ. Beton er et godt og bæredygtigt materiale, både til facade, gulv og væg

5. Beton med mange muligheder

Beton er et af de mest benyttede byggematerialer – og med god grund. Det kan nemlig bruges til rigtig meget og formes, som man vil have det. Desuden er det billigt og har en lang holdbarhed – endda uden den store vedligeholdelse, hvilket sparer planeten for et ekstra ressourceforbrug.
Selvom beton består af lettilgængelige materialer, nemlig sten, sand, vand og cement, kræver produktionen store mængder energi, hvilket giver en væsentlig CO2 udledning.
Det tæller dog meget op på den grønne konto, at det meste beton kan genbruges ved at blive knust. Her ender størstedelen som grus under veje. Beton af god kvalitet, og som man kender oprindelsen på, kan dog ofte genanvendes til ny beton. 

Se mere fra huset med det smukke betongulv og -væg her

Se mere om materialer på Danskeboligarkitekter.dk

Guide til facadematerialer - Se mere her

Gør din bolig levende med træ - Se mere her

Arkitekttegnede træhuse - Se dem her

Materialeguide til fliser og klinker - Se mere her

Sådan bruger du træ i køkkenet - Se mere her

Materialeguide: 8 smukke gulve - Se mere her