Sådan løser du fem typiske udfordringer i typehuset

Typehuset er en fleksibel model og kan sagtens blive til en moderne drømmebolig. Der er derfor ingen grund til panik, hvis dit 60'er-hus lider af lav lofthøjde, små, aflukkede rum eller er udstyret med en mørk pistolgang.  

Af: Marie Kiersgaard Espersen
Foto: Andreas Mikkel Hansen og Christina Kayser Onsgaard

Ombygget parcelhus. Nu har det lys og luft. Ombygget af arkitekt Lotte Elkiær
Med en tilbygning, blev loftet løftet til kip, og i dag bader stuen i lys og luft med store vinduer ud til haven.
Før parcelhuset blev ombygget, var det mørkt og med lavt loft. I dag er loftet løftet til kip, store vinduer er sat ind og lyset strømmer ind.
Mange typehuse lider af lavt til loftet og for lidt lys. Også dette parcelhus fra 60'erne. Men efter arkitekt Lotte Elkiær åbnede det til kip og satte masser af store vinduer i, er stuen og køkkenalrummet blevet et dejligt, lyst rum.

1. For lidt dagslys

Rigtig mange typehuse fra 60’erne og 70’erne lider af mangel på lys. Det skyldes blandt andet en lav loftshøjde og små rum. En billig og effektiv løsning kan være at indsætte ovenlysvinduer. De giver masser af flot himmellys og bidrager samtidig med en fornemmelse af ekstra loftshøjde. Et ovenlysvindue vil koste cirka 20.000 kr. Skal du alligevel skifte taget på huset, så overvej at hæve loftet til kip i fællesrummene. Det er dyrt, men gør underværker både i forhold til lys og rummelighed i huset. Hustypens enkle facade giver også mulighed for at indsætte nye og større vinduer eller sågar terrassedøre, der kan sende mere dagslys ind i rummet. Overvej også, om den lysslugende udestue eller overdækkede terrasse med fordel kan pilles ned. Herudover vil det gøre underværker at få lys på tværs af rum. Det kan du fx få ved at slå køkken og stue sammen, hvis de ligger ud til hver sin side.

Se mere fra boligen her


Ombygget parcelhus med bedre isolering, ny facade og mere lys og luft
Facade og loft i dette typehus fra 70'erne er under ombygning af arkitekt Morten Dalsgaard blevet efterisoleret. Herudover er vinduer og døre i hele huset blevet udskiftet til lavenergi.
Parcelhus før ombygning. Dårlig isolering, højt energiforbrug og mørke rum.
Typehus fra 70'erne med sin oprindelige beklædning, inden det blev ombygget og efterisoleret under rådgivning af arkitekt Morten Dalsgaard.

2. Dårlig isolering

 Vi har helt andre isoleringsstandarder i dag, end der var i 60’erne og 70’erne. Har du et hus herfra, kan det derfor være en god idé at undersøge, hvad du kan gøre for, at få en mindre energiregning. Det er forskelligt fra hus til hus, hvilken løsning, der er den bedste. Så rådfør dig med en fagperson, inden du går i gang. Det tiltag, der typisk giver mest, er en isolering af tag eller loft, en hulmursisolering af facaden og nye vinduer. Vil du gerne forvandle dit hus fra energimærke E til passivhus, kan det godt lade sig gøre, men det vil kræve, at du ændrer markant på husets udseende. Overvej også at skifte varmekilde. Et jordvarmeanlæg vil på sigt spare dig mange penge.

Se mere fra huset her


ombygget typehus. Nu har parcelhuset fået åbnet, så der er lavet køkkenalrum.
Væggen ind til det aflukkede køkken er revet ned, så familien i dag har kontakt fra køkkenet til stuen og spisestuen.
Stuen i typehuset, inden væggen blev revet ned
Som de fleste typehuse, havde dette hus lukket mellem køkken og stue. Vinduerne var desuden mindre og gik ikke helt til gulv.

3. For små rum

Små værelser, et lille, aflukket køkken og den berømte pistolgang er typisk hovedmål for utilfredsheden i typehusenes planløsning. For i dag vil de fleste have store rum med masser af lys og luft. Heldigvis er typehusene kendetegnet ved, at de bærende vægge er de yderste vægge, mens de indvendige ofte er lette skillevægge, der er bygget oven på det færdige gulv, modsat andre husets murede vægge. Det er derfor forholdsvis let at flytte rundt på væggene inde i huset, hvorfor du ikke skal fortvivle, hvis du drømmer om tidens populære køkkenalrum. Det kan (alt efter dit køkkens placering) sagtens lade sig gøre.

Se mere fra boligen her


7 ting du skal bevare i typehuset

De gule mursten Gule mursten er en klassiker som facade på typehuse, og heldigvis er de blevet rigtig populære igen. Der er derfor ingen grund til skjule dem. De kan dog nemt få et mere moderne udtryk ved at kombinere dem med teaktræ, zink og sortmalet træ. De er desuden stort set vedligeholdelsesfrie. 

Træværk og vinduesrammer Er du en af de heldige, der har fået fat i et typehus med træbeklædning og vinduesrammer i teaktræ eller mahogni, skal du endelig beholde det. Fra naturens side er disse to træsorter rige på harpiks, og er derfor meget holdbare. Du kan behandle dem med olie, hvis de mangler lidt glød.

Skifer eller andre natursten Ældre fliser i natursten som skifer har en fin patina. Og er man forsigtig kan man pille dem op og placere dem nye steder i huset.

Gamle haver Grønne oaser skaber rum og oplevelser. Men det tager mange år for de fleste planter at vokse sig store. Tænk dig derfor om, inden du fjerner gamle træer og planter fra din have. 

Glatte finérdøre i maghoni De gamle døre er ofte i god kvalitet, og de kan sagtens kombineres med rå og moderne materialer som beton og stål. Er du modig beholder du også de originale dørhåndtag i grå plastik.

Den åbne pejs Genbrug åbningen ved at indsætte en ny pejseindsats, og stabel brændet ved siden af, så du på den måde markerer pejseområdet.

Sjove detaljer som glasmosaikker, ventilationsluger og træskodder er skæve detaljer i huset, der kan give kant og personlighed.

Ombygget typehus, hvor de originale detaljer som gule mursten er ebavret. Her er det pistolgangen, der er moderiseret og har fået mere lys.
De fritlagte gule mursten er bevaret, men samtidig er den typiske pistolgang åbnet med skydedøre og vinduer, så den er lysere og i højere grad passer til en moderne familie.
Tidstypiske detaljer som plastikdørhåndtag, parketgulv og sortmalede vinduer, skal man ikke pille ned. De giver sjæl og autencitet til huset.
Tidstypiske detaljer i hjemmet giver sjæl og karakter til ens hjem. Og kan sagtens friskes op, så de også fungerer i et moderne hjem.

4. Utidssvarende detaljer

Typehuse er fyldt med bart murværk, glatte finer-døre og grå plastikhåndtag. Nogle elsker dem, andre hader dem. Men lige meget hvilket hold du tilhører, så tænk dig lige om en ekstra gang, inden du piller det hele ned og sletter alle spor fra 60’erne og 70’erne. De originale detaljer giver nemlig dit hus en vigtig autencitet og charme, der er stort set umulig at købe sig til, hvis du senere fortryder. Og ser gulvet eller finerdøren træt ud, kan du let friske dem op ved at slibe og herefter behandle med olie. Du kan også overveje at bruge detaljerne nye steder, hvor de måske passer bedre ind i nutidens stil. Fx kan det gamle klinkegulv pilles fra hinanden og bruges som køkkengulv eller på badeværelset. 

Se mere fra huset her


byg en ny etage på dit parcelhus eller typehus. Her har ejerne fået hjælp af en arkitekt. De har fået mere plads, højere til loftet, loft til kip og masser af lys.
Familien manglede plads, så arkitekt Morten Dalsgaard tegnede en førstesal til deres parcelhus.
Efter parcelhuset fik sat en førstesal på, var der mulighed for loft til kip i stuen. Det giver lys og luft til det ellers før trænge parcelhus.
Da typehuset fik sat en førstesal på, var der mulighed for loft til kip i stuen. En ekstra rumhøjde giver lys og luft til det ellers før trænge parcelhus.
Typehus med for lidt plads og for lidt lys. Parcelhuset var mørkt, så boligejeren fik hjælp af en arkitekt til at få en ny etage på. Nu har de loft til kip, lys og mere plads.
Én etage, vinkelform og gule mursten. Sådan så typehuset ud, før det fik en førstesal på.

5. For lidt plads

Med en størrelse på blot lidt over 100 m² er parcelhusene fra 60’erne og 70’erne lidt små i forhold til en moderne families pladskrav. Mange ender derfor ofte med at bygge ud på deres hus, og det er bestemt heller ikke en dårlig løsning. Typehusenes enkle og moderne arkitektur med et solidt skelet gør det let at bygge videre på. Det letteste og billigste er at forlænge huset. Ulempen her er, at du tager et godt stykke fra haven. Du kan også sætte en førstesal på dit hus. Det kan give udfordringer i form af en stærkere konstruktionen og måske utilfredse naboer, der ikke vil have en høj nabo. Omvendt kan det give dig mulighed for dobbelthøje rum, en god udsigt og et dobbelt så stort hus.

Se mere fra huset her