9 pæne stænkpaneler, der beskytter dit køkken

Beskyt dit køkken og giv det ekstra karakter med et stænkpanel i et flot materiale over kogepladerne. 

Af: Marie Kiersgaard Espersen
Foto: Andreas Mikkel Hansen, Frederikke Heiberg og Steffen Stamp

Let og næsten usynlig

En glasplade er en elegant og diskret løsning, hvor kun den blanke overflade, der fanger lyset, afslører dens tilstedeværelse. En glasplade er let at sætte op og beskytter effektivt væggen mod fedt og og sprøjt fra gryderne. Vil du gøre pladen mere iøjenfaldende kan du sætte et stykke af dit favorittapet ind bag ved, lave en personlig decopage, bruge tegningen fra dit barn eller male i en pæn farve. Husk en silikonefuge, så der ikke kommer vand og fugt ind. 

Se mere fra køkkenet her


Eksklusivt marmor

Marmors smukke tegninger er et helt kunstværk i sig selv og giver liv og et eksklusivt strejf til et hvert køkken. I huset her af arkitekt Rasmus Bak er den smukke natursten brugt både som bagbeklædning, som bordplade, i siderne og for oven, så kogepladsen bliver pakket ind i en praktisk skærmende kasse. Du skal dog være om dig med kluden, hvis din kærlighed forståeligt lander ved marmor, for stenens høje kalkindhold gør den sårbar overfor syre.

Se mere fra huset her


ombygget lejlighed med stænkpanel af hvide metrofliser i lejlighed køkken

Fra undergrundens dyb

Giv dit køkken et urbant strejf med metrofliser over kogepladen som her i københavnerlejligheden ombygget af arkitekt Stig Ørum Christensen. Fliserne, der er hentet ind i de private hjem fra verdens metropolers undergrundsbaner, er poleret helt blanke, så de flittigt reflekterer lyset og er lette at gøre rene, når stænk og sprøjt fra madlavningen har sat sig fast. Leg med fugefarven, hvis du vil have et mere råt eller personligt udtryk. 

Se mere fra lejligheden her


Masser af mosaik

Vær helgarderet med en hel væg af flisemosaik, så høje som små stænk bliver fanget. De små sten er lette at gøre rene og derfor en klassisk løsning bag kogepladerne. Men ved at dække hele væggen og ikke blot en mindre stribe eller et lille felt, får køkkenet kant og virker mere personligt. Her i køkkenet i villaen bygget af arkitekt Per Hartwig, er der valgt en sandfarvet sten, der er enkel og diskret, men alligevel bidrager med stoflighed og varme.

Se mere fra huset her 


Skjul det i mørket

Brug mørkets effektive evne til at skjule skidt og snavs, hvis du helst vil undgå at skulle sætte et stænkpanel op og går efter et simpelt og minimalistisk udtryk. Her i huset tegnet af arkitekt Steen Lundhild er hele køkkenalrummet malet i en smuk mørk gråblå farve, der giver varme og kontrast til det ellers meget hvide køkken. Går du efter løsningen med maling, så vælg en variant med med en mere blank overflade over kogepladen end i resten af rummet. En blank overflade frem for en mat, vil nemlig lette rengøringen.

Se mere fra huset her


Grafisk minimalisme

Med en mørk fuge kan de simpleste fliser give masser af karakter til et rum. I arkitekt Jan Smidt Andreasens eget hus, har han dækket hele væggen over køkkenbordet og kogepladen med hvide, kvadratiske fliser, der lette at gøre rene. Det ternede mønster passer med sit grafiske udseende til de runde greb i køkkenelementerne. Samtidig leder fliserne tankerne hen på klassiske industrikøkkener eller ældre køkkener, der i dag vil virke retro.

Se mere fra køkkenet og huset her


Gyldent blikfang

Messing er smukt mange steder i boligen og også som stænkplade som her i byhuset ombygget af arkitekt Jenslind. Det gyldne metal er levende og patinerer løbende i takt med dets møde med opgivelserne. Samtidig giver det et smukt og varmt blikfang i køkkenet og er både klassisk og moderne.

Se mere fra huset her


Stærkt, stærkere, lavasten

Lavasten er smukt og stærkt, da det kan tåle nærmest alt. Stenen, der bliver hentet op af den italienske vulkan Etna er derfor en velvalgt løsning bag kogepladerne. Pas dog på, at du ikke brænder fingrene. Lavasten tager nemlig varme efter omgivelserne. Vælg lavasten i deres naturlige farve som her i køkkenet i huset tegnet af arkitekt Karina Søgaard, eller vælg en af de mange smukke glaserede varianter i alverdens farver og mønstre.

Se mere fra huset her


Se også disse historier