Tips og råd

9 ting du skal vide, før du indretter dit køkkenalrum

Køkkenalrummet er både et praktisk rum og et opholdsrum, der skal rumme hverdagens trummerum og de hyggelige stunder med familie og venner. Det stiller store krav til rummet, der ofte er omtalt som "boligens hjerte", og et køkkenalrum er ikke automatisk et vellykket rum. Der er rigtig mange ting, du skal være opmærksom på, før det passer til dig og din dagligdag. Se med her, og undgå de største køkkenkiks.

9 ting du skal vide, inden du indretter dit køkkenalrum

  1. Et køkkenalrum kræver plads
  2. Indret køkkenet i zoner og med ganglinjer
  3. Sæt køkkenet i det rette lys fra start
  4. Køkkenet skal passe til dine vaner
  5. Investér i et godt sug
  6. Vælg de rigtige materialer
  7. Undgå dårlig akustik
  8. Husk sikkerhed frem for alt
  9. Fokusér på køkkenets Bermuda-trekant

Se uddybning af rådene herunder.

1. Et køkkenalrum kræver plads

Kig på det rum, du vil lave dit køkkenalrum i. Er der plads til din families aktiviteter? Et køkkenalrum rummer typisk ikke bare et køkken og en spiseplads, men ofte også legeværelse, arbejdsplads eller fjernsynsstue. Det er vigtigt at have masser af skuffer og hylder samt gulv- og bordplads til aviser, legetøj, bøger og computeren, der om du vil det eller ej, sikkert alligevel ender her.

2. Indret køkkenet i zoner og med ganglinjer

Tænk køkkenalrummets indretning i zoner og hold ganglinjerne fri. Dermed undgår du at falde over legetøj og trække maven ind for forbipasserende, når du arbejder i køkkenet. Placér opvaskemaskinen og servicen tæt på spisepladsen, så du hurtigt kan dække bord og rydde af efter et måltid. Har du en have eller en altan, kan det være en god idé at lave en udgang dertil fra køkkenet.

3. Sæt køkkenet i det rette lys fra start

Lamper er måske ikke det første, du tænker på, når du skal have nyt køkken. Men lys kan gøre rigtig meget for et rum, også for dit køkken. Du bør derfor tænke det med allerede fra start. Et køkken har både brug for godt orienteringslys, arbejdslys over køkkenbordet og hyggelig belysning over spisepladsen. Tænk over at vælge noget, der hverken blænder, skaber forstyrrende skygger eller hænger for lavt. En typisk fejl er at placere arbejdslyset, så du selv kommer til at skygge for det, når du hakker grøntsager eller rører i gryden. 

Overvej desuden at frese dine ledninger ind i væggen, nu du er i gang med at bygge om. Så bliver du nemlig en gang for alle fri for at se på de støvsamlende ledninger. Sørg samtidig for at have rigeligt med stikkontakter, så du ikke ender med at vente på kaffen, før du kan riste brød.

4. Køkkenet skal passe til dine vaner

Hvor lader du din mobiltelefon op? Hvor laver børnene lektier? Og hvor stiller du din taske, når du kommer hjem fra arbejde? Hvornår på dagen laver I mad? Hvor mange er I om at lave maden? Dit køkkenalrum skal passe til dine vaner – og uvaner.

Læg mærke til din dagligdag, og tænk nye behov, løsninger og vaner ind i dit køkken. Der skal nemlig være plads til det hele, uden køkkenet hver dag ender i kaos. Overvej, om du overhovedet har lyst til, at tv og computere skal have en plads i rummet, da det kan støje og måske have dårlig indflydelse på jeres samtaler og samvær.

5. Investér i et godt sug

Mad dufter dejligt, men det er rarest, hvis duften og osen holder sig til køkkenet. Investér derfor i en god emhætte med en tilstrækkelig stor sugevne. Man siger, at en emhætte skal kunne tømme et rum for luft 10 til 20 gange i timen. I et køkkenalrum på 35 m² vil det kræve en emhætte med en sugeeffekt på godt 1000 m³. Du kan selv regne ud, hvor stor sugeeffekten af din kommende emhætte skal være ved at sige kvadratmeter x rumhøjde x 10 (antal gange luften skal skiftes i løbet af en time). Du skal dog huske at lægge lidt ekstra motorkraft til, da emhættens aftræksslange og eventuelle knæk stjæler lidt af kapaciteten. 

6. Vælg de rigtige materialer

Hvis du vil undgå for meget rengøring og vedligeholdelse, skal du gå en stor bue uden om materialer som kalkholdige natursten, beton og træ. De vil nemlig altid minde dig om de ovnbagte rødbeder, du tabte engang - medmindre du er meget obs på rengøring og vedligeholdelse. Vælg i stedet stål, linoleum eller laminat til køkkenet og klinker til gulvet, hvis det skal være nemt at vedligeholde. Med styling kan du desuden sætte et personligt præg på dit køkken og tilføje detaljer i de materialer, du synes er flotte, men som du måske ikke vil bruge på de praktiske flader.

7. Undgå dårlig akustik

Dårlig akustik er køkkenalrummets akilleshæl. Det skyldes som regel en kombination af rummets størrelse og et uheldigt materialevalg. Det er især de hårde materialer som fx klinker og beton, der forringer lyden i de store og højloftede køkkener. Men med en smule omtanke i indretningen er det muligt at skabe en behagelig lyd i køkkenalrummet. Vælger du fx et betongulv er det god ide at kompensere med et akustikloft. Akustiklofter findes i mange fantastiske udformninger, og bidrager derfor både til arkitekturen og den gode lyd i rummet. Du kan også supplere med blødere materialer som fx tæpper, malerier, polstrede møbler og gardiner. 

8. Sikkerhed frem for alt

Rigtig mange ulykker i hjemmet sker i køkkenet. Her er der skarpe knive, kogende vand og varme pander. Og mange har også små børn, der gerne vil hjælpe til, røre ved det hele og have sine forældres fulde opmærksomhed, selvom de står og snitter grøntsager.

Der er heldigvis mange ting, du selv kan gøre for at forebygge ulykker, når du indretter dit køkken. Du kan f.eks. hæve ovnen op og ud af børnehøjde samt vælge induktionskogeplade, som kan spare mange brændte børnefingre, da den kun tændes, hvis der står en gryde på kogepladen. Samtidig kan du sørge for  børnesikringer på skuffer og skabe, og overveje dit gulvmateriale. Klinker og natursten er flotte, men kan blive meget glatte, hvis der ligger vand på - og taber du et glas eller en skål, vil det straks splintre. 

9. Køkkenets Bermuda-trekant

Køleskab, kogeplader og vask er køkkenets tre mest benyttede steder. Sørg derfor for, at netop de funktioner fungerer optimalt, da det vil lette dit arbejde i køkkenet gevaldigt. 

Faktisk er placeringen af disse tre funktioner så vigtig, at de har været centrum for studier i begyndelsen af 50’erne. Her fandt man frem til, at hvis afstanden bliver for lille, vil arbejdet og bevægelserne bliver for anstrengte og kramagtige. Bliver afstanden for stor, vil det føles som endeløse vandringer imellem de tre funktioner. Den samlede afstand må aldrig blive mindre end 360 cm. og aldrig større end 660 cm. Afstanden mellem vasken og kogepladens centrum er især vigtig og velbesøgt og skal derfor være mellem 120 og 180 cm.

Generelt er der flere ting, du kan tage højde for, når du skal placere vask, kogeplade og køleskab. Sæt for eksempel aldrigvasken i et hjørne, men hav i stedet 60 cm. Bordplads på hver side. Vasken skal være minimum 45 cm. bred, så du kan få bradepander og spækbrætter ned i vasken. Lav den gerne 16-18 cm dyb, så det er rart at arbejde der, uden vandet sprøjter for meget. Herudover bør du undgå at sætte kogepladen foran et vindue, mens køleskabet ikke skal placeres for langt fra bordplads, da du dermed skal transportere maden mindst muligt.