Belægninger i lange baner

Terrasser, fliser og trædesten - der findes mange former for belægninger med forskellige kvaliteter og formål. Bliv klogere på belægninger og se 7 skønne eksempler her.

Af: Ida Pedersen
Foto: Andreas Mikkel Hansen

1. Eksklusiv indkørsel

Ankomsten til villaen, tegnet af arkitekt Lars Bo Poulsen, sker via en lille lukket vej. Indkørslen er lang og beklædt med asfalt omkranset med sten. På asfalten har familiens børn mulighed for at stå på rulleskøjter og skateboard og for at tegne med kridt.

Se mere til villaen her


2. Skøn gårdsplads

Gårdspladsen ved bondegården, tegnet af arkitekt Uffe Topsøe-Jensen, ligger i læ og er centrum for alle fire længer. Havesættet balancerer ikke på de toppede brosten, men på nyanlagte betonfliser. Betonfliserne er en god belægning for et lounge-område, mens de originale brosten skaber charme og romantik på gårdspladsen.

Se mere til bondegården her


Hvilke materialer kan bruges til belægninger?

Der findes rigtig mange forskellige typer belægninger, der er velegnet til stier i haven. De mest almindelige er:

  • Marksten/piksten
  • Granitsten
  • Andre natursten
  • Betonsten
  • Tegl/klinker
  • Granitskærver
  • Perlesten
  • Grus
  • Flis
  • Træ

Du kan enten bruge de enkelte belægninger hver for sig, eller du kan mikse materialerne, fx kan en sti af betonsten eller perlesten med en kant af chaussesten se godt ud.

Kilde: Videncentret Bolius

3. Minimalistiske linjer og store flader

Kunstnerisk fremstår gårdrummet med de store fliser, der brydes af småsten og de rustfarvede plantekasser. Hus og gårdrum, tegnet af arkitekt Niels Christoffersen, er tænkt i et enkelt, æstetisk og klassisk design med præcise liner og et ønske om brug af så få materialer som muligt.

Se mere til hjemmet her


4. Trædesten leder vejen

I hjemmet, tegnet af arkitekt Lars Bo Poulsen, er der skabt en overgang mellem hus og haven ved brug af trædesten. Trædestenene sikrer, at familien børn let kan tilgå terrassen længere nede i haven, hvor trampolinen er placeret. På dage med godt vejr, behøver børnene ikke engang at hoppe i et par sko for at nå trampolinen.

Se mere til det moderne familie hjem her


5. Familiens træterrasse

Et gammel sommerhus fra 1967 blev i en større ombygning, tegnet af arkitekt Hanne Lind-Bonderup, forvandlet til et familiesommerhus til tre generationer. Alle husets rum har adgang til haven og den omfavnende terrasse, der skaber sammenhæng mellem hovedhus og anneks. Terrassen er udført i lærketræ og følger husets form.

Se mere til familiesommerhuset her


6. Sænket terrasse

Den moderne villa, tegnet af arkitekt Niels Christoffersen, ligger i første række til Aarhus Bugt. For at skærme for vind og for at skabe et mere intimt uderum, er terrassen sænket, så den flugter i terræn med huset. Trinene af beton leder op til den store have, men de kan også pyntes med blomsterkrukker.

Se mere til villaen her


7. Panorama-udsyn

Terrassens mørke brædder matcher husets facade og giver hjemmet et naturligt udtryk. Terrassens gelænder af glas giver et ekstra flot udsyn, da gelænderet fremstår tæt på usynligt. Naturen får derved lov til at spille en stor rolle i uderummet på terrassen. Arkitekt Lars Bo Poulsen har tegnet det flotte hjem.

Se mere til boligen her