Få plads til det hele

De fleste kender problemet: Alt for mange ting og alt for lidt plads. Men løsningen er nær. Se med herunder og bliv inspireret til, hvordan du kan komme af med dit rod og få plads til det hele på en både funktionel og æstetisk måde.

Af: Marie Kiersgaard Espersen
Foto: Christina Kayser Onsgaard m.fl.

Kontor og gæsteværelse

I dette hjem, der er renoveret af arkitekt Julie Trier, er der fyldt med kreative løsninger. Ikke mindst i herskabslejlighedens kontor, der er indrettet med en smuk snedkerbygget reol med indbygget gæsteseng. Sengen kan klappes ned, når der er overnattende gæster og op igen, når de er gået. På den måde behøver familien ikke afsætte et helt ekstra værelse bare til gæsteværelse. Sengens ben består af massive rå træklodser, der, når sengen er klappet op, kan bruges som bogstøtter i reolen.

SE MERE FRA LEJLIGHEDEN HER


Gør skabet til den smukkeste væg

De mørkebrune skabe fungerer i dette hus ombygget af arkitekt Anders Barslund som en lang akse gennem boligen. Bag lågerne gemmer der sig alt fra et køleskab og køkkenmaskiner til et viktualierum, en kældertrappe og en gæsteafdeling. Skabsvæggen er lavet i røget eg og giver en dybde i rummet samt en flot, varm kontrast til husets ellers meget lyse farver og materialer.

SE MERE FRA BOLIGEN HER


Plads til passion

LP’er har tit nogle fantastiske covers. Alligevel har de fleste dem stående, så man kun kan se ryggen. Som DJ og stor musikentusiast ville boligejeren i dette hus gerne vise sine plader frem og give dem en central plads i hjemmet. Arkitekt Anders Barslund hjalp derfor ham og hans kone og fandt på denne løsning. Her kan der vises hele 36 covers frem som små kunstværker i stuen. De resterende plader kan stå bagved og tages frem, hvis parret har lyst til at skifte. Der er endda også indbygget en skjult DJ-pult, så der rigtig kan musiknørdes igennem.

SE MERE FRA BOLIGEN HER


To i én

Kombiner to møbler i ét. Fx daybed og opbevaringsplads som her i arkitekt Rasmus Baks eget sommerhus. Løfter han sædet, kommer et stort rum til syne, hvor der kan gemmes ting, uden at man kan se det. Han har selv lavet møblet i mdf-plader, der efterfølgende er spartlet op, så det ligner beton og dermed matcher væggen. De lækre specialsyede hynder i læder gør møblet mere eksklusivt, så man i højere grad tror på, at det faktisk er beton. Og deres varme farve er en god kontrast til ”betonets” kølige og rå udtryk.

SE MERE FRA BOLIGEN HER


Skræddersyede skabe

I arkitekt Stig Christensens eget hjem er spildplads et ukendt ord. Her har de fleste rum nemlig specialbyggede opbevaringsmøbler. På den måde kan familien på seks plus en hund nemlig bo i en lejlighed på 150 m². Modulerne er bygget i mdf og efterfølgende sprøjtelakeret hvide, så de har fået en fin glat overflade og har samme udtryk i hele lejligheden. I forældresoveværelset er sengen bygget med skuffer under. For enden er en stor skabsvæg med skabe i forskellige mål, så de passer præcis til alt fra lange kjoler til korte t-shirts. På den måde er al plads udnyttet. Skabsvæggen fortsætter i en reol i sengegavlen. Den ældste datter har også fået specialbygget sin seng med skuffer under og en reol i fodenden til alle hendes bøger.

SE MERE FRA BOLIGEN HER


Skillelinje

Lad din bogreol fungere som en funktionel og æstetisk skillevæg som her i huset, der er ombygget af arkitekt Allan Lorenzen. Vælg en reol uden bagvæg for at opnå et mere let og luftigt udtryk. At reolen er transparent, gør desuden overgangen mellem rummene mere sammenhængende. Reolen er ligesom andre møbler i huset i egetræ. Træet giver en stoflighed til de hvide vægge og det støbte, grå gulv.

SE MERE FRA HUSET HER


Brug pladsen under trappen

En trappe stjæler en del kvadratmeter fra et hus. Men sådan behøver det ikke at være. Udnyt pladsen under de mange trin til en fin skabsvæg. Her kan der være alt fra et kosteskab og alle vinterjakkerne til et vinkøleskab og et arbejdsbord. Samtidig kan en skabsvæg under trappen ofte gøre et rum mere roligt og overskueligt, da mange tit har en masse rod stående netop her.

SE MERE HER (TRAPPE TIL VENSTRE) OG HER (TRAPPE TIL HØJRE)


Match døre og skabe

Opnå et flot visuelt udtryk som her i arkitekt Bjarne Frosts eget hus ved at bruge glasdøre som skabslåger. Det er en fin og diskret detalje, der gør skabet til en integreret del af huset og en anderledes løsning. Dørene og lågerne til vitrineskabet er lavet af Horn Vinduer. De har lavet alle døre i huset. En ensartethed i valget af døre giver harmoni i huset, hvilket især er vigtigt at tænke på, når man giver sit gamle hus en ny tilbygning. Du kan dog også kigge ind på genbyg.dk eller en anden side med brugt byggemateriale og finde nogle sjove og anderledes døre.

SE MERE FRA HUSET HER


Bøger på skrå

Pladsen under taget eller et indhak i væggen giver mulighed for skæve og anderledes rum. De opstår tit i gamle villaer og lejligheder og giver dit hjem personlighed. Samtidig er det en god måde at udnytte alle hjørner og kanter til opbevaring. Brug de små hylder og nicher til bøger som her i det gamle hus i Farum, der er restaureret af arkitekt Tom Mose Petersen eller på børneværelset i dette hus ombygget af arkitekt Thomas Hjort.

SE MERE HER (TIL VENSTRE) OG HER (TIL HØJRE)


SE OGSÅ