5 vellykkede ombygninger

Bliver kvadratmeterne ikke udnyttet optimalt, er planløsningen helt forkert eller mangler der dagslys i dit hjem? Med hjælp fra en arkitekt kan din gamle bolig på ny leve op til dine drømme og behov. Se fem vellykkede ombygninger her, hvor boligernes indre er forvandlet med succes. 

Af: Marie Kiersgaard Espersen
Foto: Christina Kayser Onsgaard og Danske BoligArkitekter m.fl.


1. Fra ubrugeligt og mørkt til familiens lyse samlingspunkt

Det var hverken plads eller ekstra værelser der var problemet for familien i huset her.  Til gengæld sukkede de efter mere lys og en langt bedre planløsning, så de mange kvadratmeter rent faktisk kunne blive brugt og udnyttet optimalt. Arkitekt Henning Kongpetsak lagde især mærke til ét rum, der var helt uden vinduer og placeret, så det uhensigtsmæssigt kun kunne bruge som gennemgangsrum.
Netop her i det mørkeste rum valgte han at placere husets nye køkken, så rummet fik en samlende funktion. Samtidig åbnede han loftet til kip med ovenlysvinduer og smukke gitterspær, der på en rigtig smuk måde filtrerer lyset. Herudover blev vægge revet ned til de tilstødende rum, så planløsningen i dag er mere åben, og lyset fra haven også når køkkenbordet.

2. Entre og trappeopgang fik lys og loft til kip

Det er en helt anden oplevelse at bevæge sig op til husets førstesal i dag. Før var entre og trappeopgangen mørk og lille. Familien kontaktede derfor arkitekt Jan Smidt Andreasen, der som en vellykket løsning valgte at gøre trappeåbningen større og lave dobbelthøjde med loft til kip så rummet i dag føles meget større og indbydende at bevæge sig igennem. Da loftet blev hævet kom de smukkeste gamle spær til syne og giver i dag masser sjæl og karakter til rummet. I taget blev der herudover indlagt to nye ovenlysvinduer, så de flotte store lamper, familien i dag har fået plads til at hænge op, suppleres med en masse givende sollys.

3. Upraktiske gennemgangsrum blev husets leverum

Stort set alle rum var gennemgangsrum, ligesom der manglede en direkte udgang til haven. Upraktisk for den fem personer store familie, der derfor kontaktede arkitekt Anette Mørch.
Hun ændrede stueetagen radikalt ved at rive vægge ned, så forbindelsen mellem rummene blev ændret, ligesom flere funktioner skiftede plads. Dagligstuen er således flyttet hen, hvor der før var køkken og badeværelse, mens køkkenet er rykket ind i stuen, der nu er åbnet ind til spisestuen og det nye kontor, hvor et soveværelse er nedlagt. I dette rum er den ønskede udgang til haven indlagt, så dagslyset herfra også gør glæde i det nye køkken. I dag kan familien derfor nyde hverdagen i et lækkert køkkenalrum, de kan samles i, samt en langt mere oplagt planløsning med alle fællesrummene samlet i en mere naturlig og åben forbindelse.

4. Arkitekten løftede det trætte 60'er-hus op i lyset

Familien i huset ønskede mere plads. Men de ville ikke ofre kvadratmeter i haven. Arkitekt Morten Dalsgaard foreslog derfor at bygge opad, hvor familien nu har glæde af en førstesal med 70 nye kvadratmeter at leve på, mens huset stue, der før var mørk og lavloftet med umoderne profilbrædder, blev åbnet til kip med ovenlysvinduer. I dag virker rummet derfor langt større og lysere. Fra stuen er der åben forbindelse til husets førstesal, hvilket giver en flot rummelig oplevelse. Herudover er alle vinduer og døre skiftet, ligesom glaspartierne er vokset både den ene og anden vej og har åbning til terrassen. 

5. Lyset blev sat fri i den mørke villa

Alt for mange små rum stoppede lysets vej rundt i huset, hvorfor det fremstod mørkt, indeklemt og med flere ubrugelige kvadratmeter. Boligejerne kontaktede derfor arkitekt Steen Bjørn Lundhild, der etablerede en kerne i midten af huset med køkken, bryggers og bad, mens mange vægge rundt om blev revet ned. I dag kan lyset derfor frit bevæge sig rundt fra den ene længe af huset til den anden. Herudover er taget løftet til kip med et stort nyt vinduesparti og tagudhæng, så stuen ikke ender med at blive overophedet.

Se også disse historier