FØR OG EFTER: Se 3 forvandlede køkkener

Det er imponerende, hvad en ombygning med hjælp fra en arkitekt kan gøre ved et køkken. Se tre forvandlede køkkener og få indblik i arkitekternes tanker bag.

Af: Marie Kiersgaard Espersen
Foto: Christina Kayser Onsgaard og Sara Skytte

Ombygget køkken i 60'er hus
Før ombygningen var køkkenet mørkt og lukket uden forbindelse til stuen.
Ombygget køkken i 60'er hus
Efter ombygningen har parret fået et lyst og åbent køkken med god forbindelse til stuen.

Klassisk 60’er-køkken fik plads til køkkenøen

Arkitekt Morten Dalsgaard fortæller om ombygningen af køkkenet.

Boligejernes problem og ønske: Parret ville gerne både kunne kigge ud på vejen og ind i stuen til tv’et fra køkkenet. Samtidig var køkkenet ikke særlig stort og mørkt uden særlig meget dagslys.

Arkitektens grundtanke i løsningen: Jeg løste ønsket ved at rive en væg ned, så køkkenet blev til et klassisk køkkenalrum med køkkenø og åben forbindelse til stuen. I det gamle køkken var der en lille spiseplads. Nu er den rykket ud i stuen, hvormed køkkenet kan gå fra væg til væg. Det har gjort køkkenet større og mere luftigt. Den væltede væg har åbnet, så rummet nu bliver gennemlyst fra begge sider. Køkkenet er fra Multiform og i en model, der passer til husets stil.

Udfordring: Det var en udfordring, at væggen, der skulle fjernes, var en bærende væg. Men vi løste det med at sætte en bærende bjælke op.

Arkitektens yndlingsdetalje i køkkenet: Køkkenets højskabe er bygget ind i væggen. Havde skabene flugtet med køkkenbordet, havde det taget vigtig dagslys fra vinduet og gjort rummet mørkere og tungere. Skabene låner plads i entreen på den anden side. Her er der også indbygget skabe.

Arkitektens generelle køkkenråd: Tænk over, hvordan du bevæger dig i et køkken og hvordan din arbejdsgang er. Skal opvaskemaskinen fx være til venstre eller til højre for dig? Hvilken hånd åbner du den med og hvilken hånd, vil du sætte opvask ned i den med?

Fakta om ombygningen

Arkitekt: Morten Dalsgaard fra M4 Arkitekter

Boligejere: Et ældre par, hvor børnene er flyttet.

Hustype: Parcelhus fra 1960’erne

Pris: Køkkenelementer koster cirka 250.000 – 300.000 kr. med nedrivning af væg, nyt loft og gulv, malerarbejde, el og vvs ender den samlede pris på omkring 400.000 – 500.000 kr.

Arkitekt Morten Dalsgaard

Ombygget køkken i murermestervillaen
Før ombygningen var køkkenet i murermestervillaen småt og lukket uden sammenhæng til spisestue og stue.
Ombygget køkken i murermestervillaen
Efter ombygningen er køkkenet i forbindelse med spiseplads og stue.

Murermestervillaen blev åbnet

Arkitekt Beatrix Wuttke fortæller om ombygningen af køkkenet.

Boligejernes problem og ønske: Familien havde købt en murermestervilla fra 1925. Huset var tæt på at være som det originale, så det var ruminddelingen med små rum også. Familien ville gerne have det mere åbent og moderne med større rum, lys fra flere sider og bevægelse i store linjer.

Arkitektens grundtanke i løsningen: Grundidéen har været at lave en ganglinje i rummenes periferi for at komme tæt på de store vinduer og udsigten til den dejlige have og for at forstærke fornemmelsen af bevægelse mellem stuens rum. Den eksisterende skorstens placering gjorde det naturligt at placere en pejs som omdrejningspunkt for bevægelsen. Køkkenet er placeret naturligt i periferien og som en del af stuen, men alligevel afgrænset til sit eget rum.

Udfordring: Bygherren fik meget for pengene, og vi brugte meget tid på at sikre, at vi holdt os inden for budgettet.

Arkitektens yndlingsdetalje i køkkenet: Jeg synes, at den lidt anderledes måde, hvor køkkenbordet bliver en del af spisestuen på, er utrolig elegant og binder de to rum fint sammen.

Arkitektens generelle køkkenråd: Særligt i et åbent køkken er det vigtigt, at alting har en naturlig plads, så det er nemt og ligetil at rydde op. Hvis det er muligt, er det vigtigt med dagslys. I flere byggeprojekter, har jeg indsat en glasdør til det fri. Det bidrager med rum og et smukt lysindfald på gulvet.

Ombygget murermestervilla

Fakta om ombygningen

Arkitekt: Beatrix Wuttke fra Wuttke og Ringhof Arkitekter

Boligejere: Familie med to børn

Hustype: Murermestervilla

Pris: Køkkeninventar kostede omkring de 200.000 kr. 

Arkitekt Beatrix Wuttke, der er medlem af Danske BoligArkitekter
Arkitekt Beatrix Wuttke

Ombygget køkken i lejligheden
Før ombygningen fyldte køkkenet meget i rummet.
Ombygget køkken i lejligheden
Efter ombygningen fylder køkkenet mindre i rummet, og familien har fået et bord på hjul, de kan flytte og bruge efter behag.

Mørkt lejlighedskøkken blev lyst og fleksibelt

Arkitekt Thomas Hjort fortæller om ombygningen af køkkenet.

Boligejernes problem og ønske: Køkkenet lukkede det store sammenhængende rum af og virkede meget dominerende mod stuen. Boligejerne ville gerne have en mobil snitte-hakke-ø uden installationer, så deres spiseplads uden problemer kunne udvides.

Arkitektens grundtanke i løsningen: Jeg har arbejdet meget med det tværgående dagslys mellem gård og baggård. Familien manglede også et værelse i lejligheden. Det er placeret i det åbne rum, men den nye væg, der er sat op, har fået en rude i, så køkkenet og de andre bagvedliggende rum også kan få glæde af lyset. Ellers er funktionernes placering gjort fleksible, så der frit kan vælges om stue/spisestue skal skifte plads

Udfordring: Stigrør og lodretgående fælles installationer skal respekteres, lige som krav til ventilation, hvor kravene efterfølgende er strammet endnu mere op.

Arkitektens yndlingsdetalje i køkkenet: Jeg og snedkeren har arbejdet en del med at få de lodretgående installationer gemt af vejen og skjult, så de ikke virker forstyrrende. Det, synes jeg, er lykkes ganske godt. Derudover er materiale- og farvevalget blevet ret vellykket, uden at blive for specielt.

Arkitektens generelle køkkenråd: Først og fremmest skal man være realistisk over for sig selv og spørge sig selv, hvor meget tid man bruger i køkkenet? Er det et køkken, der anvendes rigtig mange timer til hverdag og endnu flere i weekenderne, eller er det normal madlavning? Skal der brækkes vildt i køkkenet, bages, syltes? Laves der ofte meget mad til mange gæster, hvor mange skal bruge køkkenarealet samtidig osv.? Detaljerne følges op med maskiner og funktioner, der passer til kravene.

Ombygget lejlighed i københavn af arkitekt

Fakta om ombygningen

Arkitekt: Thomas Hjort fra m4 Arkitekter

Boligejere: Familie med børn

Hustype: Lejlighed

Pris: Køkkenelementerne har ca. kostet 250-350.000 inkl. moms. I dag vil det koste ca. 350- 450.000 inkl. moms

Arkitekt Thomas Hjort fra tegnestuen m4 Arkitekter.
Arkitekt Thomas Hjort.

Se også disse historier