Fra mørkt tørreloft til lys lejlighed

Med hjælp fra en arkitekt kan selv det ældste og mørkeste tørreloft blive til en lys og flot lejlighed med unikke rummelige oplevelser og lækre tagterrasser. Bliv inspireret af 10 ombyggede tørrelofter fra arkitekterne her.

Af: Marie Kiersgaard Espersen
Foto: 

Inddraget tørreloft i lejlighed med arkitekt

1. Hanebånd med historie

Gamle hanebånd og spær er noget af det smukkeste og mest stemningsgivende, der findes. Flytter du ind allerøverst i en ældre lejlighedsbygning, bør du derfor undersøge mulighederne for at åbne op til kip og få de gamle konstruktioner frem. Den mulighed udnyttede arkitekt Rikke Bjerregaard også i lejligheden her, da hun skulle forvandle lagerloftet på en gammel klædefabrik til en lys og lækker lejlighed. 

Se mere fra ombygningen her


luksuslejlighed tegnet af arkitekt i tørreloft i københavn

2. Nyt tag hev lyset ind og fjernede skråvægge

Taglejligheder har af åbenlyse årsager som oftest skrå vægge. Det kan være hyggeligt og charmerende, men giver også en dårligere pladsudnyttelse og mindre luft og lys. Derfor besluttede arkitekt Peter Wedell-Wedellsborg simpelthen at rive hele taget af, lave nye vægge og lægge et nyt tag på, da han skulle ombygge et mørkt tørreloft fra 1750 til en smuk og attraktiv lejlighed. Og det lykkedes som det kan ses her med et flot resultat!

Se mere fra lejligheden her


Taglejlighed med tagterrasse. ombygget med hjælp fra arkitekt

3. Flot kig over byen

Med en lejlighed allerøverst oppe, har du mulighed for en tagterrasse og derved et fantastisk kig ud over byens tage. I lejligheden her har arkitekt Julie Trier Brøgger udnyttet det X 2. Beboerne kan således både gå ud på en stor terrasse direkte fra lejlighedens køkken, men har også mulighed for at gå en tand højere op og få det fulde kig hele vejen rundt.

Se mere fra lejligheden her


inddragelse af tørreloft. Nu er lejligheden blevet større med hjælp fra arkitekt

4. Ovenlys i flere rækker

Skrå vægge kan give mørke vinkler og hjørner, især når der som her samtidig er mange meter til loftet. Da arkitekt Werner Mathies skulle hjælpe en familie med at inddrage det gamle tørreloft indsatte han derfor hele to række af vinduer. Høje vinduer placeret helt tæt på gulvet, så familien kan kigge ud og have godt udsyn, selv mens de sidder om spisebordet, og en anden række tæt på loftets kip, så der kastes lys på loftfladerne og ned gennem de smukke, gamle spær i loftet.

Se mere fra lejligheden her


udnyttet tørreloft nu er københavnerlejligheden i to etager

5. En ekstra etage

Inddragelse af tørreloft er en god mulighed, hvis man har brug for mere plads i sin lejlighed. Det havde familien i denne lejlighed, da der kom børn til, og fik derfor hjælp af arkitekt Torben Baltsen til at give dem en flot ekstra etage. På det tidligere tørreloft har familien i dag et lækkert stort fællesrum med køkken, spiseplads og dagligstue samt en dejlig tagterrasse.

Se mere fra lejligheden her


inddragelse af tørreloft stor hems i lejligheden

6. Hems og højt til loftet

Lys fra flere sider og en ekstra meter til loftet kan betyde meget for oplevelsen af et rum. Da beboerne synes, at deres lejlighed var mørk og trang, valgte arkitekt Werner Mathies derfor at inddrage lejlighedens loftrum. I dag er der derfor blevet mulighed for loft til kip og masser af ovenlys. Over de gamle og nu synlige hanbånd er etableret en hems med adgang til en tagterrase.

Se mere fra lejligheden her


inddragelse af loft i lejlighed

7. Klar til udlejning

Det er populært at leje sit sommerhus eller hele sit hjem ud, når man ikke selv bruger det. Og det ville ejerne til denne lejlighed også. Men i stedet for at leje deres egen seng og spisestue ud, fik de hjælp af arkitekt Sarah Maria Philipp til at omdanne deres uudnyttede loftrum over deres arbejdsplads – et apotek – til en lækker ferielejlighed. I lejligheden er lavet skræddersyede møbler, blandt andet skabet her i soveværelset. Og flere steder er naturen trukket med ind, både i materialevalg og farvesætningen.

Se mere fra lejligheden her


ombygning af taglejlighed med tagterrasse

8. Genialt trappetårn

Skal din tagterrasse placeres oven på din taglejlighed, så lav et fint trappetårn som her i taglejligheden ombygget af arkitektparret Eva Kristine Brørup og Stefan Valbæk. Det gør nemlig vejen op langt mere bekvem end en låge eller lem, der skal løftes op hver gang, som nærmest vil være umulig med en morgenmadsbakke i hånden. Trappetårnet her er samtidig udført virkelig smukt med sin skarpe grafiske form og træ i mahogni.

Se mere fra lejligheden her


udnyttet loft i lejlighed

9. Ét stort rum

Vælg skydedøre ud til din tagterrasse, der kan skubbes helt til side. På den måde smelter ude og inde sammen, og du vil hele sommeren få et stort, lækkert og lyst rum. Det har arkitekt Karsten Frost lavet her i lejligheden, da han inddrog loftrummet som en ekstra etage til familiens lejlighed.

Se mere fra lejligheden her


inddraget loft i lejlighed med fritstående spær

10. udnyt de synlige konstruktioner

Er dit tørreloft delt op af gamle trækonstruktioner både på langs og på tværs, så brug dem aktivt til at skabe rum i rummet som her i taglejligheden ombygget af Einar Seerup. Her bliver det ellers åbne rum visuelt delt op med gangareal, stue og hems , uden det spærrer for dagslyset.

Se mere fra taglejligheden her


Se også disse historier