Billedserie

Gør din bolig levende med træ

Træ er fantastisk til at give varme og modspil til boligens hårde flader og materialer, og der findes mange sorter og måder at bruge træet på. Kig med, og bliv inspireret til, hvordan du kan bruge træ i din indretning.

Fuld af kontraster

Miks naturmaterialer og kunstmaterialer som her i den gamle lade ombygget af arkitekt Hanne Lind-Bonderup. Laden har en halv transparent væg af plastik, hvilket står i stor kontrast til det gamle, originale loft med træspær. Her på billedet skaber vinduerne en illusion af, at loftet svæver, mens trævæggene spiller flot op mod det kolde beton og tilfører rummet hygge og stemning.

Den røde træ-tråd

Arkitekt Allan Lorenzen har brugt træet aktivt i ombygningen af denne bolig. De indbyggede og specialdesignede elementer i træ er den røde tråd, der skaber en god sammenhæng og masser af personlighed til de ellers lyse rum. Det indbyggede egetræsinventar og de kvadratiske reoler i det højloftede soveværelse fortsætter videre ud i huset, og giver en følelse af, at alt hænger sammen.

Træ fra inderst til yderst

Kan man få for meget træ? Det synes vi ikke. Det fine sommerhus af arkitekt Marie Fenger Ehlers er beklædt med sorte trælister på facade og tag, mens husets indre er foret med lyse asketræsbrædder på gulv, loft og inventar. Når det udvendige træ er sort, og det indvendige er naturligt asketræ, opstår der en tydelig kontrast mellem ude og inde, og man får to vidt forskellige træ-oplevelser, der gør, at man ikke overdoser i træ.

Varm velkomst

I denne bolig af arkitekt Tom Mose er den smukke væg i krydsfiner det første, du møder, når du træder ind af døren. Træet giver boligen et varmt modspil og rundingen om hjørnet tilfører kant og taler til sanserne. Man kan lige forstille sig, at lade sine hænder løbe langs væggen, mens man drejer om hjørnet. At bruge krydsfiner på overflader er en relativ billig løsning, der tilfører din bolig liv og varme.

Bibliotek og trappe i ét

Før var der et mørkt og trangt trapperum, nu er der lys, luft og højt til loftet. Arkitekt Erik Nord har forbundet etagerne i denne bolig med en trappereol i træ, der virkelig står ud. Med trappereolen er turen op og ned af trappen vendt fra at være noget, der bare skal overstås, til en oplevelse i sig selv. Pludselig får man lyst til at rende op og ned af trappen dagen lang. Træet får trappereolen til at stå som et møbel i rummet, og giver liv til en ellers kedelig funktion: At komme op og ned i boligen.

Bryggers i træ

Brug træ lidt utraditionelle steder, såsom i bryggerset, og oplev en ny varme i rummet. Den samme træsort er brugt igennem hele huset, hvilket skaber en helhed og enkelhed, der lader træet være i fokus. Træet skaber en god kontrast til det hårde og kolde betongulv og sammen bidrager de med en masse stoflighed, der gør bryggerset rart at være i, samtidig med at det er praktisk. Billedet er fra arkitekt Jan Smidt Andreasens eget hjem, en funkisvilla, hvor træ er det bærende element.

Det ligner en million

I det lille soveværelse i sommerhuset af arkitket Uffe Topsøe-Jensen er væggene beklædt med billige plader af krydsfiner. Du behøver altså hverken investere i teaktræ eller mahogni for at få træ, der ser lækkert ud. Det naturlige materiale giver en fornemmelse af ro, som passer perfekt til sommerhuslivet. Væggene er endda så flotte, at du ikke behøver at hænge kunst på dem.

Bæredygtig bambus med spræl

Mange danskere er vilde med det helt enkle køkken, hvilket også kan gå hen og blive lidt kedeligt. Træ, som i boligen af arkitekt Rasmus Skaarup er valgt i sorten bambus, kan være en god måde at bløde køkkenet op på. Du kan køre hele linen ud og vælge alle dine køkkenelementer i træ, som i dette køkken. Synes du, det er for voldsomt, kan du også sagtens nøjes med en borplade i træ, enkelte låger i trå, nogle frithængende træhylder eller nogle træskåle som pynt på bordet.

Listeloft med god lyd

Det imponerende skrå listeloft giver en smuk skulpturel effekt, og det frembringer nogle imponerede kig gennem det langstrakte rum. Øjnene søger automatisk mod loftet, der går i kip, og rummets højde er i fokus. Listeloftet er desuden et akustikloft, der sørger for god lyd. I et så stort og åbent rum som dette, er det godt, at arkitekt Rasmus Skaarup har tænkt akustikken med.

Pakket ind i egetræ

Hvorfor lade sig begrænse? Er du vild med træ, så gå all in som i dette soveværelse af arkitekt Rasmus Bak, hvor alle væggene er beklædt med egetræ. Sengen er holdt minimalistisk uden sengegavl, som lader træet være i fokus. Åreringene på de forskellige vægplader flugter med hinanden, hvilket skaber en harmonisk effekt.