70'er-arkitektur i ny forklædning

Listelofter, hessian, brune badeværelser og pang på farverne. Det er sådan vi husker boligerne fra 1970'erne. Elsket af nogle og hadet af andre. 

Men ikke desto mindre er 1970'ernes arkitektur populær igen, og det er måske ikke så underligt. Bag facaden på de tidstypiske boliger gemmer der sig nemlig masser af gode tanker om hygge, fællesskab og boliger med et unikt præg. 

Se med her, hvor vi har samlet arkitekternes bedste bud på en moderne fortolkning af 70'ernes (og lidt af 60'ernes) arkitektur.

BUILT-UP TAG OG TEGL. 70'er inspireret facade tegnet af Arkitekt Allan Lorenzen. Mustenen er måske ikke gul, men inspirationen er ikke til at tage fejl af. KLIK på billedet for at se mere.

Arkitekturens kendetegn

Når vi tænker på arkitekturen fra 1960'erne og 1970'erne, så kommer vi ikke uden om typehuset. Typehuset eller parcelhuset skød frem i perioden fra 1960 til 1979, hvor det blev muligt at præfabrikere bygningsdele- og -komponenter og på den måde hurtigt opføre boliger. I typehuset var der som regel plads til den traditionelle familie med far, mor og to børn.

Mange typehuse var præget af at de var skabt med fokus på funktionalitet frem for æstetik. Var du heldig, var typehuset dog arkitekttegnet og opført i gedigne materialer.

Karakteristisk for typehusene fra 1970'erne var det gule murværk, flade build-up tage eller saddeltage med udhæng, forholdsvist lave lofter og smalle pistolgange, som fordelte adgangen til små værelser. Natursten, skiffer og ædeltræ som fx teak og mahogni var også meget anvendte.

Se hvordan arkitekterne fortolker 70'ernes arkitektur i dag herunder.

TAKTILE TRÆLAMELLER. Carport med listelameller tegnet af Arkitekt Rasmus Bak trækker tydelige referencer til 70'erne. KLIK på billedet for at se mere fra projektet.
VELKOMMEN TILBAGE TIL 70'ERNE Entré med 70'er vibes. Mørke sten, egetræ og læder sætter virkelig tonen allerede ved ankomsten til denne bolig. KLIK og se projektet tegnet af Arkitekt Allan Lorenzen.

Hyggen i højsæde

Hygge og personlighed var kendetegnende for 1970'ernes arkitektur, hvor alle flader blev taget i brug og der nærmest blev skabt en hule-agtig stemning.

Træpaneler af knastet fyrretræ på væggene, listelofter, overflader med teksturer, væg til væg tæpper og indbygget pejs, var typiske elementer i boligen. 

På billederne herunder kan du hvordan arkitekterne bruger elementerne fra 70'erne til at skabe hygge og personlighed.

FANTASTISKE KNASTER. Fyrretræ i lange baner og udsigt til skøn natur. Arkitekt Eva Kristine Brørup har fundet masser inspiration i 70'erne til dette sommerhus. KLIK på billedet for at se mere.
HULESTEMNING OG KODYL UDSIGT. Træ på alle flader og gulvtæppe på gulvet. Arkitekt Marie Fenger Ehlers har her skabt en moderne fortolkning af 70'ernes træpaneler med asketræsbrædder. KLIK på billedet og se mere fra sommerhuset som har udsigt til et fredet engområde.
KÆRLIGHED TIL GULE STEN. 70'er stemningen er ikke til at komme uden om i dette hus tegnet af Arkitekt Lars Bo Poulsen. Teksturen på væggen er skabt med smukke gule sten og i loftet er der opsat trælister, som vi kender det fra 70'erne. KLIK på billedet for at se mere.
PEJSESTUE En indmuret pejs var højeste mode i halvfjerdserne. Arkitekt Rikke Øberg Harder har tegnet denne murede pejs, der danner centrum i et sommerhus. KLIK på billedet for at se mere fra projektet.

Køkken-alrummet opfindes

1970'er køkkenet var en tung og mørk sag med køkkenlåger i afsyret træ, snedkererede låger med indfræsede runde greb og masser af overskabe - helst helt til loftet. De farvede låger - gerne brune eller grønne - var også i høj kurs ligesom det knastede fyrretræ, der var det foretrukne og billige alternativ til egetræ. 

På bordpladen var det linoleum eller mønstret laminat, som blev benyttet mest. Væggene blev beklædt med mønstret tapet, skumplast, glasvæv, hessian og de velkendte spraglede kakler og fliser. På gulvet var materialevalget typisk linoleum. 

Mens 1960'ernes køkkener var små og aflukkede, markerer 1970'erne startskuddet på det moderne køkken-alrum, som vi kender i dag. Overgangen mellem spisestue og køkken mere udvisket, og der blev åbnet op mellem de to rum, så der var plads til fællesskabet. 

På billederne herunder kan du se hvordan arkitekterne skaber 70'er stemning i det moderne køkken. 

ORANGE ORANGE ORANGE En af de helt store farver i 70'ernes, som Arkitekt Rasmus Skaarup har udnyttet i dette køkken, til at skabe den helt rigtige retrostemning. Ja, faktisk er hele boligen inspireret af 70'erne. KLIK på billedet og se hele projektet.
MOKKASTENEN RYKKER IND. Egetræ kombineret med mørke teglsten, mørke køkkenelementer og den mørke bordplade i sten skaber en helt speciel stemning, som trækker tråde tilbage til 70'erne. KLIK for at se mere fra projektet , som er tegnet af Arkitekt Allan Lorenzen.
AFRUNDET SMAG Snedkerkøkken med runde greb. Køkkenet er et eksempel på hvordan tendenser fra 70'erne går igen i det moderne køkken. KLIK på billedet og se mere fra projektet tegnet af Arkitekt Jens Lind.

Boligejerens skræk: 70'er badeværelset

Brun, grøn, koboltblå, gul, orange... vælg selv... Badeværelsesfliser fra 1970'erne var et tag-selv-bord af farver og mønstre - ofte også med storblomstrende motiver.

De spraglede badeværelser blev i de følgende årtier et hadeobjekt, og måske af samme grund er vi blevet mere farveforsigtige, når vi vælger sanitet og fliser til vores nye badeværelser.

Der findes dog eksempler på både mønstre og farvede fliser, som fungerer i moderne versioner og nogle vil måske også mene at man med simple greb kan få et 1970'er badeværelse til at fungere i den moderne bolig. 

Mere almindeligt er det at se badeværelser, hvor der er leget med overflader og teksturer som refererer til den øvrige arkitektur i 1970'erne. 

Se hvordan arkitekterne udnytter 70'ernes forkærlighed for teksturer, når de laver moderne badeværelser.

STEN PÅ STEN. Arkitekt Nana Bering står bag dette projekt, hvor der virkelig er arbejdet med teksturer og overflader - noget der var højeste mode i 70'erne. Klik for at se mere fra projektet.
FÆLLESBAD. Arkitekt Michael Løvbjerg Frandsen står bag dette badeværelse med plads til hele familien, hvor der er brugt nistrede sten. Også noget man kunne finde i 70'ernes badeværelser. KLIK på billedet og se mere fra projektet.

Saunaen

70'ernes yndlingsrum, saunaen, er på vej tilbage. Ikke mindst på grund af den moderne sundheds- og detoxkultur. 

Der er dog tale om en opdateret version af saunaen med færre finske referencer. I dag skal saunaen signalere velvære og kurbadsstemning i tråd med tendensen om at skabe rum til ro og fordybelse.

Se arkitekternes bud på den moderne sauna herunder.

BADESTUESTEMNING I VOKSENAFDELINGEN. De smalle mørke trælister skaber en helt unik stemning i saunaen og inviterer til afslapning. KLIK på billedet og se hele projektet tegnet af Arkitekt Jesper Korf.
SAUNABOKS. Denne infarøde sauna indgår som en del af en hel wellness afdeling i en tilbygning til en familiebolig, tegnet af Arkitekt Allan Lorenzen. KLIK på billedet og se hele projektet.
FINSK MINIMALISME. Arkitekt Niels Christoffersen har tegnet denne moderne og minimalistiske sauna, som er en del af boligen wellnessrum. KLIK på billedet og se mere fra projektet.

Indbyggede møbler

De indbyggede møbler er måske bedst kendt fra 1950'er og 1960'ernes arkitektur, men blev også udnyttet i stor stil i 1970'er boligen.

Tiden var ellers mest præget af billigere hobby-løsninger i indretningen såsom øl- og bogkasser, stigereoler i fyrretræ og hjemmestrikkede gør-det-selv projekter.  

Det var vigtigt at vise personligheden frem, og derfor var hylder og indbyggede møbler fra de tidligere årtier blev fyldt med personlige klenodier, keramik, Bjørn Wiinblad vaser og grønne planter. 

Det lyse træ var topmoderne - især knastet fyr og egetræ, når der var råd til det.

Se hvordan arkitekterne igen arbejder med fast inventar skræddersyet til boligen herunder.

HJEMMEKONTOR MED STEMNING. Indbyggede møbler i egetræ. KLIK og se hele projektet tegnet af Arkitekt Allan Lorenzen.
NATURLIGT SAMLINGSPUNKT Fantastisk knastet træ og en alkove, som inviterer til hygge og fællesskab. KLIK på billedet for at se mere fra projektet tegnet af arkitekt Lotte Elkiær.
BRED YMER I KØKKENNICHEN. Arkitekt Line Frier har her tegnet en indbygget niche i olieret egetræ, der forbinder stue med køkken. KLIK på billedet for at se mere fra projektet.

Listelofter i lange baner

Listeloftet er måske det mest tidstypiske kendetegn for 1970'er boligen. De knastfyldte fyrretræslister, der gulnede og med tiden forvandlede de ellers så moderne stuer til dystre cigarkasser er i dag enten revet ned eller malet over med hvid maling. Men faktisk er listelofterne tilbage i en ny version, som gør enhver sammenligning med en cigarkasse til skamme.

Hvor listelofterne tidligere udelukkende havde til formål at skabe stemning i boligen, så har de i dag fået en funktion. Nye listelofter er elegante plader, der er udført i knastfrit krydsfiner med indbygget akustikdug, der dæmper lydniveauet i boligen. Selv træbetonplader som fx Troldtekt, som mange kender fra datidens offentlige institutioner, er nu i højeste kurs i de private boliger, og findes i et utal af former og farver. 

Se hvordan du får et moderne listeloft herunder.

LISTELOFTER FRA DET NYE ÅRTUSINDE Klassisk listeloft i et opdateret look med lister af Douglas Gran. Sommerhuset er tegnet af Arkitekt Niels Christoffersen. KLIK på billedet for at se mere.
LEG MED LISTER. I denne bolig er der arbejdet med integrerede felter med trælister. På den måde bliver listerne ikke for dominerende og bidrager samtidigt med en forbedret akustik og definerer boligens forskellige opholdszoner. KLIK og se hele projektet tegnet af Arkitekt Allan Lorenzen.
LISTERLOFTER TIL KIP. Her et godt eksempel på hvor skulpturel en effekt et listeloft kan have. Listeloftet har en markant effekt på boligens udtryk og selvfølgelig også oplevelsen af rummets akustik. KLIK på billedet og se mere fra boligen som er tegnet af Arkitekt Rasmus Skaarup.
MODERNE INSTITUTIONSLOFT. Her et eksempel på et Troldtektloft som sætter rammen om hulestemning og samtidigt skaber ro i soveværelset, som her er placeret på en hems. Arkitekt Allan Lorenzen står bag projektet. KLIK på billedet for at se mere.

Plads til kreativiteten

Kreativitet og fri leg blomstrede i 1970'erne, hvor hjemmestrik, patchwork, vævning og andet håndarbejde var populært.

I dag bliver der i stigende grad gjort plads til den personlige udfoldelse og kreativiteten i hjemmet, hvor mange prioriterer at få indrettet et hobby- eller legerum. 

Se hvordan et moderne hobbyrum eller legerum tager sig ud herunder.

KREATIVE KVADRATMETER. Hobbyrummet får igen lov at fylde her i et projekt tegnet af Rasmus Skaarup. KLIK på billedet for at se mere.
PERLEPLADER OG LEGOKLODSER. Stemningen kunne næsten ikke være mere 70'er agtig i projektet tegnet af Arkitekt Eva Kristine Brørup. Hemsen har plads til alle børnenes kreative udfoldelser. KLIK på billedet for at se mere fra projektet.