Tips og råd

Sådan skaber du Japandi-stilen

Måske er du faldet over det sjove ord før og har undret dig over, hvad det betyder? Ordet, der er en sammentrækningen af japansk og skandinavisk, har i de seneste år været flittigt brugt i relation til boligindretning og afspejler mødet mellem de to landes arkitektur og designtradition.

Hvad er Japandi-stilen

  1. Funktionelle former
  2. Toner af træ
  3. Kvalitet frem for kvantitet
  4. Omfavn det uperfekte
  5. Tekstur på tekstur
  6. Begræns farver
  7. Simple mønstre
  8. Lave, indbyggede møbler
  9. Kontakt til naturen

Se uddybning af rådene herunder.

1. Funktionelle former

Både moderne skandinavisk og japansk arkitektur hylder som oftest de simple og minimalistiske udtryk med rene linjer, og benytter hverken krummelurer eller dekorationer i traditionel forstand. Overgange mellem ude og inde er glidende og naturen spiller ofte hovedrollen.

2. Toner af træ

Sommerhuset her er tegnet af arkitekt Charles Bessard. Det er et strålende eksempel på hvordan man får en masse varme ved at kombinere flere toner af træ - lige fra det hvidvaskede gulv, fronterne på køkkenet, bjælker i konstruktionen, vinduesrammer og det mørke korkloft . Er du i tvivl om løsningen, så forstil dig blot, hvordan rummet havde set ud, hvis lofterne var hvide og overfladen gips. 

3. Kvalitet frem for kvantitet

Køkkenøen her, der er udført i stål, er tegnet af arkitekt Rasmus Bak. Designet gør det let at gemme rodet væk, og holde en minimalistisk stil. Køkkenets øvrige skabe er udført med træfronter, som bidrager med masser af varme til de simple rammer. 

4. Omfavn det uperfekte

Denne smedejernstrappe, som er en del af en lejlighedsombygning, tegnet af arkitekt Julie Trier Brøgger, er næsten et stykke Japandi i sig selv - den er simpel i sit design, funktionel med den indbyggede bænk, jernet gør den rå, og kombinationen af træ i boligen tilføjer varmen. Og sidst men ikke mindst er håndværket helt i top. De sorte detaljer sætter prikken over i'et. 

5. Tekstur på tekstur

Masser af teksturer og varme findes i de naturmaterialer, som er anvendt i denne ombygning, der er tegnet af arkitekt Kim Pretzmann Olesen. Både stengulvet, og træoverflader på gulve og vægge, og de store vinduer mod den grønne have, giver en oplevelse, der bringer dig tættere på naturen og hvor syns- og følesansen kan gå på opdagelse. Boligen rummer også et fantastisk køkken med direkte udgang til et orangeri. 

6. Begræns farver

Hvor skandinavisk design og arkitektur ofte benytter sig at en simpel farvepalette med hovedfokus på hvid, grå og sort eller det mere monokrome udtryk, så har japanerne en tradition for at benytte en dybere og mere jordfarvebaseret farveskala. Du kan ramme det udtryk ved at kombinere hvid, eller lyse pasteller, med dybere, afdæmpede farver og dertil sorte kontraster, som i dette ombyggede sommerhus, tegnet af arkitekt Eva Kristine Brørup.

7. Simple mønstre

Der bruges sjældent mønstre til fx gulvbelægning eller vægfliser i Japandi-stilen, da det kan forstyrre de minimalistiske rammer, man forsøger at skabe. Dog kan man godt se eksempler på simple mønstre, som oftest trækker inspiration fra traditionelle japanske designs. Her er et godt eksempel på hvordan man kan benytte mønstre i Japandi-stilen. På gulvet i dette badeværelse er lagt fliser med et mønster, der minder om det traditionelle Japanske mønster Seigaiha. Ombygningen er tegnet af arkitekt Julie Trier Brøgger. 

8. Lave, indbyggede møbler

Hvis du virkelig vil dyrke inspirationen fra Japan, så kan du overveje at gøre dine møbler endnu mere lavprofilerede, end vi er vant til her i de skandinaviske egne, og holde overfladerne tæt på gulvet. I dette projekt ses et fint eksempel på et soveværelse, tegnet af arkitekt Anders Barslund, hvor sengen er placeret på en lavt platau. Loftets udformning og ensartede overflader i birkefiner giver næsten en origami-effekt. 

9. Kontakt til naturen

Denne gårdsplads tilhører en nyopført bondegård, tegnet af arkitekt Rasmus Bak, der trækker mange referencer til Japansk byggestil. Boligen er placeret på en udsøgt naturgrund, som udnyttes til fulde ved hjælp af de store glaspartier og gennemkig i boligen, der sætter naturen i scene. Japandi tilstræber en god kontakt til naturen fra boligen, da det er et sted, du kan finde ro og balance. Netop dette kobling er danske boligarkitekter eksperter i.

Få vores BYGGEGUIDE gratis

Modtag konkret hjælp til dit byggeprojekt med vores BYGGEGUIDE, som vi sender med, når du tilmelder dig nyhedsbrevet.

Venligst udfyld en valid e-mail

Tak. Du er tilmeldt nyhedsbrevet.