Kom ud på terrassen!

Foråret er ankommet og snart tager vi hul på endnu en pragtfuld sæson i haven og på terrassen. Her får du inspiration og nyttige tips til både den lille makeover og den store ombygning.

Af: Pernille Hjorth
Foto: Andreas Mikkel Hansen m.fl.

Den integrerede terrasse i dette passivhuset er prioriteret lige så højt som de indendørs rum. Overdækningen skaber læ og forhindre dugnedfald på kølige aftener, hvilket betyder at terrassen kan bruges stort set hele året. Terrassegulvet er udført i slidstærkt, hårdttræ, mens væggen er beklædt med smukke skifer-fliser.   


Trærammer med flere funktioner

Sommerhusets uderum skyder sig ud i haven via de arkitektoniske trærammer i cedertræ, som indeholder integrerede plantekummer og siddepladser. Rammerne bruges desuden til solsejl over spisepladsen og ophæng af hængekøjer.  


3 tips til den perfekte terrasse

1. Gennemtænk placeringen

Du får størst glæde af terrassen, hvis den placeres et sted med læ, og hvor der som minimum er sol et par timer omkring spisetid. En placering tæt på huset giver den bedste sammenhæng mellem inde og ude. Er huset nyt, så vent med at anlægge terrassen til du har boet i huset i mindst en sommer og kender solens gang i haven.

2. Tag hensyn til husets arkitektur

Den enkleste måde at skabe harmoni mellem hus og terrasse er at lade detaljer, farver og materialer fra huset gå igen i terrassens design. Store terrasser kan virke meget dominerende – særligt hvis huset har en lille facade eller et spinkelt udtryk.   

3. Overvej en solafskærmning

Spisning i bagende sol kan ødelægge appetitten for de fleste. Derfor bør du overveje, hvordan du skaber skygge på terrassen. Den simpleste løsning er en parasol eller en markise monteret på huset. Men der findes andre og mere spændende skyggegivere fx en åben trækonstruktion med eller uden klatreplanter til at filtrere sollyset.    

Kilde: Danske BoligArkitekter

Hævet terrasse med indbygget skyggetræ

Bungalowens gamle jordterrasse var faldet sammen og blev i forbindelse med en større renovering erstattet af en moderne træterrasse i ipé-træ med plantekumme til skyggetræet. Små træer med moderat vækst som fx Japansk Ahorn og Hjortetaktræ er blandt de træsorter, der egner sig bedst som skyggetræer omkring terrassen. Terrassen her er tegnet af arkitekt Thomas Hjort fra M4 Arkitekter.


Terrasse-makeover

En effektfuld skifervæg, en sortmalet bræddebeklædning og lækre loungemøbler har forvandlet et trist hjørne i 1960’er parcelhuset til et hyggeligt uderum, der inviterer til ophold året rundt. Forvandlingen er udført af stylist Camilla Da Costa Carlsen, der bruger nogle af de samme indretningstricks, som hun også bruger indendørs bl.a. grønne planter og et stort tæppe, der samler møbleringen. 


Bevar de smukke piksten

Pikstensbelægninger er charmerende og autentiske men ganske upraktiske, når det kommer til placering af havemøbler. Arkitekt Uffe Topsøe-Jensen fra tegnestuen Monomal har dog fundet en simpel løsning på problemet, der betyder at den smukke belægning kan bevares. På gårdspladsen ved hans eget hus har han etableret et afgrænset terrasseområde med betonfliser, hvor havemøblerne kan stå stabilt.


Værd at vide om stenterrasser

Fordele

 • En stenterrasse er nærmest uopslidelig og vedligeholdelsen begrænser sig til fejning og fjernelse af ukrudt i fugerne.
 • Terrasser af sten har indbygget terrassevarmer. For selvom sten og fliser er kølige materialer, holder de forbløffende godt på varmen og kan afgive denne varme længe efter solen er gået ned.
 • Skal du have håndværkere til at anlægge terrassen, er stenterrasser som oftest en anelse billigere end en træterrasse. 

Vær opmærksom på

 • Med tiden kan der dannes begroninger som alger og mos. Begroningerne er naturlige men giver stenene et blakket og uensartet udseende. De kan holdes nede ved hjælp af regelmæssig fejning. Undgå rengøring med højtryksrenser, da dette kan ødelægge stenenes overflade og gør dem endnu mere modtagelige overfor begroninger.       
 • Du kan begrænse væksten af ukrudt ved at bruge en ukrudtsdug, når du anlægger terrassen. Sørg desuden for at fugerne hele tiden er godt fyldt op med fugesand eller stenmel, da disse hæmmer væksten af ukrudtsfrø bedre end almindeligt sand.

Diskret skyggegiver i træ

Det kræver en god portion arkitektonisk forståelse at bygge terrasseløsninger til huse, der er fredede, bevaringsværdige eller underlagt andre former for restriktioner. I dette Thorkild Henningsen-rækkehus fra 1928 er det lykkedes arkitekt Anders Barslund at overholde områdets skrappe facaderestriktioner med en enkle overdækning i massive trælameller. Overdækningen filtrerer lyset og giver delvis skygge på den lille sydvendte terrasse.


Skab variationer i terrasseforløbet

En overdimensioneret træterrasse kan ødelægge det fine samspil mellem hus og have. Hvis du har flere udgange til haven og derfor ønsker en terrasse, der løber langs hele facaden, kan du gøre som familien i dette hus: Variér bredden på din terrasse. Dermed undgår du at terrassen bliver for dominerende og du skaber samtidig et spændende og varieret terrasseforløb. 

Er du så heldig at have et træ på din kommende terrasse, så lad det stå og byg terrassen udenom. Træer er naturlige skyggegivere og lyset filtreres smukkere igennem et flimrende bladløv end en bomuldsparasol. Med en indbygget spot i terrassegulvet kan du belyse træet nedefra og dermed skabe stemningsfuld aftenbelysning på terrassen. 


Værd at vide om træterrasser

Fordele

 • Træterrasser har en blød og naturlig overflade, som det er rart at færdes på – også med bare tæer. Har du trægulve inden døre, vil en træterrasse føles som en herlig forlængelse af stuen.
 • Det er nemmere at bygge en hævet terrasse, der er i niveau med stuen, når terrassen konstrueres i træ fremfor sten.
 • Træ er et nemt materiale at arbejde i, og det giver uanede muligheder for kreative detaljer fx trapper med indbyggede siddepladser, blomsterkummer og plantehuller til træer.

Vær opmærksom på

 • Terrasser af træ kræver en del vedligeholdelse, og vil du bevare den smukke glød i træet, skal du påregne et vedligeholdelsesinterval på minimum 2 år.  
 • En træterrasse kan blive meget glat i regnvejr. Profilerede terrassebrædder giver dog en større skridsikkerhed, men profileringen gør dem sværere at vedligeholde.
 • Træterrasser har – selv med en korrekt vedligeholdelse - en kortere levetid end stenterrasser.

Kilde: Bolius

Terrassen samlede huset

Et kedeligt typehus trængte til en grundig opdatering. Arkitekt Allan Lorenzen blev tilkaldt og forslog en løsning, der gjorde terrassen til omdrejningspunkt for en ny tilbygning og en større ombygning af det oprindelige hus. I dag har familien fået en glasoverdækket terrasse med åben pejs og udekøkken.


Unikt hus med unik terrasse

Villa V er tegnet af Lars Bo Poulsen og formgivet efter den specielle V-formede byggegrund. Haveanlægget omkring huset er mindst lige så enestående, som huset selv, og har bl.a. en kileformet terrasse i træ og granit. I et hjørne af terrassen bliver granitkanten til et skulpturelt siddemøbel. Møblet suger varme i løbet af dagen, og kan holde sig lunt til langt ud på aftenen. Terrassen er tegnet af Tor Haddeland fra Haddeland Design.


Se også disse historier