Lav mad i det fri med et udekøkken

Etabler et udekøkken i din have eller på din terrasse og nyd madlavningen under åben himmel. Især i sommerhuset er det ren luksus at kunne klargøre middagen i aftenssolen og den friske luft, mens grillen bliver varm. Bliv inspireret af seks flotte udekøkkener fra arkitekterne.

Af: Marie Kiersgaard Espersen og Ida Pedersen
Foto: Andreas Mikkel Hansen

Strandvejens lækreste kogeplade

Ved Strandvejen ligger denne perle af en ejendom, som intet mangler. Den moderne herskabsvilla har vandudsigt fra samtlige rum, en stor hall, forretningsfløj, hjemmebiograf og et kæmpe udekøkken. Arkitekt Niels Christoffersen har uden tvivl kælet for detaljen i det pragtfulde hjem, hvor det strømlinede udekøkken, der har både grill, vask og køleskab, må være prikken over i'et.

Se mere fra huset her


Kokkekunst i klitterne

Med en helt særlig placering midt i klitternes lange siv er sommerhuset et unikum. Det simple, men centralt beliggende udekøkken giver husets ejere en naturskøn oplevelse, når der anrettes salater og kokkereres sommerlækre retter. Udekøkkenet massive materialer gør det slidstærkt og langtidsholdbart i det rå klima omkring stranden. Arkitekten bag er Marie Fenger Ehlers.

Se mere til sommerhuset her


I forlængelse af indekøkkenet

Et udekøkken fungerer bedst, når det går hånd i hånd med køkkenet indenfor. I sommerhuset her har arkitekt Lotte Elkiær derfor placeret udekøkkenet i direkte forlængelse af indekøkkenet. På den måde er det let og overkommeligt at bære mad og redskaber frem og tilbage, hvorfor udekøkkenet også vil blive brugt langt oftere. Køkkenet her er i cedertræ, der passer smukt til resten af sommerhuset og med en praktisk bordplde i stål. Med espalieret over udekøkkenet er der både mulighed for sollys og overdækning.

Se mere fra sommerhuset her


Udekøkken med lunende pejs

Dette udekøkken har arkitekt Allan Lorenzen skabt ved at slå to fluer med et smæk. For da familiens nye tilbygning fik pejs, kunne den jo lige så godt også åbnes til en udendørs pejs. I dag kan familien derfor hurtigt trylle lækre pizzaer frem og har fået forlænget udesæsonen, da pejsen giver dejlig varme på terrassen året rundt. Ved siden af pejsen har familien fået installeret et bord med vask så grønsager kan hakkes og pizzadejen rulles ud.

Se mere fra huset her


Klap lågen i

Udekøkkener bliver oftest brugt om sommeren. Men er det som her bygget ind i husets arkitektur, står det jo også udenfor resten af året. For at beskytte køkkenet mod visne blade, sne og vind, så det ikke blive ulækkert og slidt, har arkitekt Lars Bo Poulsen derfor bygget en skydelåge ind i køkkenet, så familien kan lukke det af, når udesæsonen er ovre. Udekøkkenet er lavet i smukke lister af olieret cedertræ, der matcher husets facade og har praktiske hylder indbygget, så der er plads til krydderier og redskaber.

Se mere fra huset her


Simpelt og funktionelt

I en niche i facaden på sommerhuset her af arkitekt Karina Søgaard er der indsat en bordplade med vask og en hylde til opbevaring. En enkel måde at få ønsket om et udekøkken opfyldt. Placer potter og spande med friske kryderurter som her på terrassen tæt på udekøkkenet eller overvej at lave køkkenhaven inden for rækkevidde. På den måde er der ikke langt fra jord til bord.

Se mere fra sommerhuset her