Få luft og plads med loft til kip

Lad dit loft gå til kip og få et hjem, der føles både større og mere luftigt. Enten når du bygger nyt eller vil ombygge din eksisterende bolig. Se med her, og bliv inspireret af gode løsninger, hvor loftet går op i en spids.

Af: Marie Kiersgaard Espersen
Foto: Andreas Mikkel Hansen, Martin Dyrløv Madsen og Christina Kayser Onsgaard

Maksimalt udsyn med vindue til kip

Få glæde af hele din udsigt med loft og vindue til kip. På den måde er der intet, der står i vejen for kigget ud, og grænsen mellem ude og inde vil føles opløst.
Lige præcis den tankegang har være filosofien bag dette hus, der ligger på første række til havet, hvorfor udsigten skulle kunne nydes fra alle hjørner og kanter. Også overetagen, som arkitekt Jesper Korf derfor i højere grad har formet som en åben hems end en rigtig førstesal.

Se mere fra huset her


Mere luft under de skrå vægge

Bor dine børn øverst oppe under husets skrå vægge, kan en halv meter ekstra til kip få rummet til at virke mindre klaustrofobisk. Da arkitekt Thomas Hjort købte et ældre hus fra 30'erne, åbnede han derfor loftet til kip på børneværelserne, så rummene fik mere højde og volumen.  De skrå vægge optager nemlig mange kvadratmeter. Samtidig kom de gamle fine spær til syne, hvorfra hans datter i dag har en hyggelig hængestol hængende.

Se mere fra huset her


Fordele ved loft til kip

Rummet vil føles større
Selvom du ikke får flere kvadratmeter, får du flere kubikmeter. Og den ekstra plads over hovedet kan mærkes og vil få din bolig til at virke større.

Du får mere vægplads
Med flere meter til loftet får du større vægflader og dermed mere væg du kan udsmykke med du kan med billeder, kunst eller anden dekoration. Du kan også bygge højere reoler eller skabe, og dermed få mere opbevaringsplads. Se masser af inspiration til opbevaringsplads her

Mulighed for ovenlys
Med loft til kip, er der ikke langt til taget og himlen. Du får derfor mulighed for at indsætte ovenlys og dermed få en masse dejligt dagslys ind.Få masser af inspiration til mere lys i boligen her

Mulighed for hems
Pladsen i spidsen under tagets ryg kan udnyttes til en hems, der kan give dig flere kvadratmeter. Brug evt. hemsen til sovepladser til gæsterne eller legerum til børnene. Få masser af inspiration til din hems her

Få mere spændende rum
Skiftende loftshøjde og ovenlys giver nogle mere spændende rumlige oplevelser.  Med loft til kip får du mulighed for begge dele.

Kilde: Videncentret Bolius og Danske BoligArkitekter

Som et bølgende hav

Har du flere sammensatte saddeltage, så lad dit loft bølge op og ned ved at følge loftfladerne til kip. De skiftende højder giver en anderledes rummelig oplevelse og et mere levende loft med masser af forskellige vinkler til vinduer og ovenlys. Det er da også blevet udnyttet i det nybyggede sommerhus her af arkitekt Charles Bessard, hvor vinduerne er sat, så der altid kan skinne sol ind, uanset hvor på himlen solen står.

Se mere fra huset her


Spær med sving i

Udnyt dine spær i kippen til sjov og leg på børneværelset. Huset her var før et traditionelt 60'er-hus med lave trælofter. Men med arkitekt Werner Mathies hjælp blev loftet løftet til kip, og der blev indsat masser af ovenlys, så hjemmet i dag fremstår langt mere lyst, rumligt og moderne.

Se mere fra huset her


Udnyt pladsen på skrå

Få mest mulig ud af de skrå vinkler under kippen ved at få lavet en reol, der passer lige ind. Det har arkitekt Tom Mose Petersen lavet i et ældre bindingsværkshus, da han restaurerede og ombyggede det med loft til kip og kviste for mere lys og plads. Reolen sidder øverst oppe over en hems som en meget stor Amagerhylde, men det kunne også være flot at føre den helt til gulv.

Se mere fra huset her


Bad i lys

Få følelsen af et større badeværelse ved at åbne til kip som her i dette badeværelse. Før var badeværelset i den ældre murermestervilla småt og mørkt. Men efter familien fik hjælp af arkitektparret Merete Rasmussen  Per Birch Nielsen, er der intet mindre end 3,7 meter fra gulv til loft og indlagt store ovenlysvinduer. I dag bader man derfor ikke kun i vand men også i lys, ligsom naturen udenfor flittigt kigger ind. Desuden er skunken fjernet, så pladsen helt ud i hjørnerne kan udnyttes.

Se mere fra badeværelset her


Mere luft i parcelhusstuen

Klassiske parcelhuse er ofte lavloftede. Det kan derfor hurtigt skabe en masse luft og lys at hæve lofterne til kip. Stuen her er resultatet efter arkitekt Lotte Elkiær ombyggede et mørkt og trist parcelhus til en moderne bolig med mere lys og rummelighed. Udover loft til kip i fællesrummene, har hun også indsat store vinduer fra gulv til loft.

Se mere fra huset her


Smukt listeloft

Akustikken kan risikere at blive meget dårlig, når du hæver dit loft til kip. Det har familien og arkitekt Rasmus Skaarup løst i dette hus med et smukt akustikloft af lange trælameller. Samtidig med at det sikrer god lyd, er det fantastisk smukt på de skrå tagflader og fremhæver formen med sine lange linjer, som øjet ikke kan lade være med at følge til top.

Se mere fra huset her


Dekorative spær med historie

Bor du i en ældre bygning, kan du være heldig at støde ind i en nogle smukke, solide spær, når du hæver loftet til kip. Det skete da dette ældre fabriksloft blev forvandlet til en smuk taglejlighed af arkitekt Rikke Bjerregard. De bevarede spær giver masser af stemning og historie til lejligheden, mens ovenlys og kviste  gør lejligheden moderne og lys samt giver mere plads under de hyggelige, men pladsslugende, skrå vægge.

Se mere fra lejligheden her


Ulemper ved loft til kip

Det er dyrt at lave
Det er et omfattende arbejde at løfte et tag til kip. Dit gamle tage skal pilles ned og der skal laves en del ved det eksisterende tag og konstruktioner. Desuden skal der lægges ny isolering, dampspærre lægges indvendig beklædning, males og meget mere. Se, hvad du kan bygge for 2 mio. her

Din varmeregning vil stige
Med flere meter til loftet vil mere luft skulle varmes op, for at der er lunt i dit hjem. Samtidig stiger varmen til vejrs. Se her, hvordan du kan energirenovere din bolig.

Akustikken vil forværres
Det større rum vil forringe akustikken. DU kan derfor med fordel sætte et akustikloft op, når håndværkerne alligevel er i gang med arbejde. Se, hvordan du kan forbedre akustikken i din bolig her

Kilde: Videncentret Bolius

En syv meter høj oplevelse

Med syv (!) meter til loftet er det en imponerende rumlig oplevelse, man bliver mødt af i dette hus af arkitekt Bjarne Frost. Også her i gangen, hvor det mørke stengulv er en flot kontrast til de høje, hvide vægge, der fortsætter op i en åben førstesal, så der stadig er et flot kig op til kippen.

Se mere fra huset her


Kom til tops

Udnyt pladsen allerøverst oppe under kippen til en hems. Det er en god måde at udnytte den ekstra plads i højden på til flere kvadratmeter. Samtidig er det hyggeligt og helt huleagtigt at ligge under tagryggen. Brug pladsen til ekstra sovepladser som her i det ombyggede byhus eller til et legerum til børnene. Indsæt et ovenlysvindue så der kan komme frisk luft ind, og så de overnattende gæster kan tælle stjerner, inden de falder i søvn.

Se mere fra huset her


Fra mørkt og ubrugt til husets vigtigste rum

Loft til kip med ovenlys kan hurtigt forvandle et rum fra mørkt og trist til lyst og smukt. Før var rummet her en mørk gang, der delte huset i to: en del der blev brugt og en, der ikke blev det. Familien fik derfor hjælp af arkitekt Nanna Bering, der placerede køkken på mellemstykket. Men på grund af regler om byggeprocent, måtte hun kun gøre rummet 7 m2. større. Hun valgte derfor også at hæve loftet til kip med ovenlys i, så rummet virker meget større, lysere og rarere i dag.

Se mere fra huset her