Sådan indretter du et vellykket familiebad

Familiebadeværelset skal kunne lidt af det hele. Det skal være praktisk og fleksibelt indrettet, nemt at vedligeholde og gearet til både de hurtige, daglige brus og de dovne weekender med tid til familiehygge. Her er 8 praktiske tips til indretning af familiebadet.

Af: Ida Pedersen og Pernille Hjorth
Foto: Michael Langhoff og
Andreas Mikkel Hansen

1. Badekar til de små

I den moderne lejlighed, tegnet af arkitekt Peter Wedell-Wedellsborg, er der valgt et badekar, der er stort nok til to børn. Den brede kant omkring karret er god at sidde på, mens man overvåger badet. Kanten er også god, når børnene skal tørres. Så slipper du nemlig for at bukke dig ned.

Se mere til lejligheden her


2. Siddeplads ved vasken og i badet

En simpel men effektfuld løsning i familiebadet er en siddeplads, som i dette badeværelse med masser af marmor, tegnet af arkitekt Rasmus Bak. På den lille stol kan de små sidde, mens de får børstet tænder. Stolen kan også tages med i bad og bruges som vaskemøbel.

Se resten af hjemmet her


3. To slags brus

Brusearmaturet, i boligen tegnet af Allan Lorenzen, er udstyret med en håndbruser nederst, hvilket er uundværligt, hvis børnene skal have en hurtig afskyldning. Nicherne i væggen har plads til shampoo og sæbe.

Se mere til hjemmet her


TJEK PÅ SIKKERHEDEN

  • Vælg en skridsikker gulvbelægning: Der er stor forskel på belægninger, og visse kan blive meget glatte, når de er våde. Det gælder blankpolerede natursten som fx granit og nogle typer glaserede klinker. Vælg uglaserede gulvklinker, klinker med struktur eller natursten med en ru overflade fx uspartlet travertin eller skifer.

  • Undgå skoldning og blå mærker: Sanitet og møbler med afrundede kanter mindsker risikoen for bulede pander, og armaturer med termostatsikring forhindrer skoldningsulykker.

  • Gem kemien væk: Sørg for, at wc-rens, neglelakfjerner, medicin og kosmetikprodukter er gemt af vejen, så børnene ikke kan komme til det.

  • Pas på boblerne: Selvom boblebade kan være fristende investering, er det vigtigt at være opmærksom på de hygiejnemæssige udfordringer. Rørsystemet er nemlig et skattekammer for sygdomsfremkaldende bakterier, hvis det ikke renses regelmæssigt. Husk også, at børn aldrig må opholde sig alene i et boblebad, da de kraftige bobler kan vælte selv store børn omkuld.

4. Albueplads

Indret badeværelset praktisk og med masser af albuerum omkring funktionerne. Så går det lettere med de daglige rutiner, og det bliver sjovere for alle at være i rummet. I hjemmet, tegnet af arkitekt Jakob Brandt-Nielsen, er der netop tænk på de forskellige funktioner i badeværelset, så der er plads til både store og små.

Se mere til badeværelset her


5. Tænk dobbelt

Med to håndvaske og to brusere kommer familien hurtigere igennem morgentravlheden. Kampen om pladsen på badeværelset bliver på den måde mindre ekstrem. I boligen, tegnet af arkitekt Niels Christoffersen, er der to håndvaske netop til det formål.

Se flere billeder fra hjemmet her


6. Slip af med fugten

I et familiebadeværelse vil der være ekstra fugtigt, fordi rummet bruges af flere personer. Effektiv ventilation kræver et luftskifte, hvilket vil sige, at rummet både skal tømmes for fugtig luft og have tilført frisk luft udefra. I hjemmet, tegnet af arkitekt Allan Lorenzen, er en dør ud til haven den perfekte udluftningskanal.

Se mere til hjemmet med det luksuriøse bad her


7. Gennemtænk dine rutiner

Sørg for at indrette badeværelset, så de ting, du oftest bruger, altid er inden for rækkevidde dér, hvor du skal bruge dem. Håndklæderne bør hænge, så de kan nås, netop når du træder ud af badet. Vasketøj kan med fordel ordnes på badeværelset, hvis du har plads til en vaskesøjle, som i dette badet tegnet af arkitekt Rasmus Skaarup.

Se mere til badeværelset her


8. Private kroge

Private kroge, kurve og små toiletposer med navn gør det nemt og sjovt at holde styr på de enkelte familiemedlemmers toiletartikler, som i dette badeværelse tegnet af arkitekt Jan Smidt Andreasen. Opbevar også legetøj i trådkurve, hvor det kan dryppe af og lufttørre efter hvert bad. Så undgår du, at der samler sig råddent vand inde i dukker og badeænder. 

Se mere til familiehjemmet her


Se også disse historier