Sig velkommen med manér

Din hoveddør er det første møde med dit hus - både for dig og dine gæster. Det gælder derfor om at give et godt indtryk fra første færd. Det kan gøres let med personlige detaljer, hyggeligt lys og en afstemning mellem udtrykket inde og ude. Læs med her, og få masser af gode ideer.

Af: Marie Kiersgaard Espersen
Foto: Christina Kayser Onsgaard m.fl.

1. Forstør husnummeret

Det er ikke kun for at tilgodese de svagtseende. Et overdimensioneret husnummer kan være en flot og sjov detalje. Gør som i dette hus af arkitekt Lars Bo Poulsen og vælg en anderledes skrifttype på en frisk farve. Tænk dog over, hvilken stil dit hus er bygget i, så skrift, farve og hustype passer sammen. Her er det et hvidt funkislignende hus, hvis rene udtryk har godt af lidt modspil i en farve. Mens den lidt skæve og flossede skrifttype er en god kontrast til de firkantede former. Udover at vise husnummeret, er det også et fikspunkt, der signalerer at her er indgangen til huset. Det er rart for besøgende, at man ikke er i tvivl om, hvor man skal ringe på.
Fortsæt farven indenfor og bind på den måde ude og inde sammen.

Se mere fra huset her


2. Nutidigt - og så alligevel typisk typehuset

Gule mursten og sortmalet træ. Det er dresscode, hvis man er et klassisk typehus fra 60’erne og 70’erne. I denne ombygning af arkitekt Lotte  Elkiær er det lykkes at beholde de originale karakteristika, men samtidig tilføre et mere nutidigt udtryk. Det er blandt andet klaret virkelig godt med indgangspartiet, der virker både stramt, grafisk og åbent med sine sortmalede trælister. Listerne skaber rum, men skygger ikke for lyset, som et tag ville gøre. En fin detalje er, at det sortmalede træ fortsætter indenfor, ligesom betonfliserne flyder over i et betongulv. At materialerne går igen, skaber sammenhæng mellem inde og ude.

Se mere fra huset her


3. Navn med grafisk effekt

Hvorfor står folks navne egentlig altid på døren? Uden grund må svaret være. I hvert fald når man ser denne fine løsning. På dette hus ombygget af arkitekt Rasmus Bak, har familien valgt at placere deres efternavn ’Bach’ ved siden af døren og med god effekt. Den sorte skrift på den hvide baggrund står skarpt op ad den kulsorte hoveddør. Kontrasterne giver på en meget simpel måde indgangspartiet et grafisk og moderne udtryk. I en rude på hoveddøren er husnummeret sandblæst frem, hvilket spiller godt sammen med det grafiske udseende. Familien har hentet inspiration til hoveddøren ved at studere billeder af fortidens funkishuse. En god måde at spore sig ind på, hvad der passer til den hustype, man bor i.

Se mere fra huset her


4. Sæt dit hus i det rette lys

Lyset på dit hus er meget andet end et praktisk unde for at kunne se, når du kommer hjem om aftenen. Det helt rigtige lys fremhæver nemlig dit hus på den bedste måde, skaber rum og giver stemning og hygge. Det har arkitekt Rasmus Bak forsøgt at finde frem til foran dette hus. Her har han placeret en lampe ved hoveddøren, så man tydeligt kan se, hvem der ringer på, og så gæsterne kan orientere sig. Desuden er et godt lys ved hoveddøren præventivt mod indbrud. Men Rasmus Bak er ikke stoppet dér. Langs husets mur, har han lagt lysspots, der lyser opad. Lyset fremhæver facadens smukke farvespil mellem det rå beton og det varme træ og bliver reflekteret af husets tagudhæng.

Se mere fra huset her


5. Kig igennem huset

I denne ombygning har arkitekt Allan Lorenzen haft fokus på at få de smukke omgivelser til at bevæge sig helt ind i huset. Og det oplever man allerede, når man som gæst ringer på. Ved husets hoveddør er der nemlig kig lige igennem entreen og ud på den flotte have. På den modsatte side af hoveddøren er der en havedør, så man med få skridt ind bevæger sig direkte ud i haven. Den transparente konstruktion er et klassisk arkitektrick og giver en oplevelse allerede fra første skridt ind i huset.

Se mere fra huset her


6. Fliser er vejen frem

Brug fliser til at markere hovedindgangen og vejen ind til dit hus. Det virker opfordrende til at komme på besøg og viser tydeligt, hvor hoveddøren er, hvilket er rart som besøgende. Gør som foran huset her af arkitekt Allan Lorenzen og læg fliserne med mellemrum i et hav af småsten. Bryd med en flise i en anden form som her for et personligt og overraskende element.

Se mere fra huset her


7. Sæt kant på døren

Ligesom et kunstværk ændrer karakter, alt efter hvilken ramme det er sat i, gør en hoveddør det også. I dette hus af Karsten Frost har indgangspartiet fået nyt liv ved at blive markeret med en bredpudset ramme. Huset har også fået ny hoveddør med træbrædder på tværs. Begge tiltag får hoveddøren til at se større og bredere ud, samtidig med at den virker mere indbydende. Døren er i olieret teaktræ.

Se mere fra huset her


8. Lange lameller

Skab rum og læ med et vindfang foran din hoveddør. Undgå at lukke af for alt lys ved at bygge det af lameller som i dette hus af arkitekt Allan Lorenzen. Her har udgangspunktet for vindfanget været den tilstødende trævæg på carporten, hvis trælameller er ført videre op som et rumskabende tag. Det giver en naturlig overgang mellem hus og carport, og er en smart måde at udnytte mellemrummet på. Træet er af sorten eg.

Se mere fra huset her.


Se også disse historier