11 spektakulære tage

Fra en billig heldragt i stål til håndlavede unikateglsten på en halv meter. Se med her, og bliv inspireret af arkitekternes bedste ideer til et tag med masser af karakter.

Af: Marie Kiersgaard Espersen
Foto: Andreas Mikkel Hansen, Christina Kayser Onsgaard og Martin Schubert

A-formet hus med skiffer på taget

1. Skifer i A-form

Fra tagryg til spidsen af det nyklippede græs strækker dette tag sig og former derved hele huset i den karakteristiske A-form. Taget er belagt med naturskifer, der med sin naturlighed og råhed passer godt til facadens ubehandlede og rå trælameller samt beliggenheden op af det brusende Vesterhav.

Se mere fra huset her


2. Med et strejf af Rosenborg Slot

Det næsten flouriserende grønne farve minder om gamle, irrede tage i København. Men den karakteristiske nuance kan også fås som tagpap. På sommerhuset her ombygget af arkitekt Uffe Topsøe-Jensen bidrager det grønne tag med personlighed til huset og står godt op mod den mørkebrune træfacade og de frodige, grønne omgivelser omkring. Et modigt, men meget bedre og mere charmerende valg her end traditionelt sort tagpap, hvorfor arkitektparret også valgte at bevare det.

Se mere fra huset her


3. Som hvis et barn havde tegnet det

Huset her ser næsten ud som om, et fireårigt barn havde tegnet det. Men på den gode moderne måde. Taget fungerer nemlig som en enkel konturstreg rundt om huset og skaber på den måde en stiliseret husfacon. En simpel måde at få et anderledes og samtidig enkelt og moderne hus.

Se mere fra huset her


4. Eksklusivt og romantisk

Giv dit traditionelle sorte træsommerhus et eksklusivt men stadig klassisk udseende med træspån på taget. Det tydeligt gode håndværk bag og de tykke skiver af træ signalerer kvalitet, samtidig med at det ikke larmer for meget. Træspån er en gammel teknik helt fra vikingetiden, men er stadig ikke et hverdagssyn på villavejene. 

Se mere fra sommerhuset her


5. Kig til himlen

Skær et cirkeludsnit til himlen i dit tag som her i det eksklusive kobberhus af arkitekt Lars Bo Poulsen. Cirklen fungerer som fikspunkt og giver masser af karakter og wauw-effekt til huset. Dæk hullet med glas for et anderledes ovenlysvindue eller brug det her som terrasse mellem to afdelinger af huset.

Se mere fra huset her


Nybygget hus af arkitekt med træspån på facade og taget

6. Teglstenenes eksklusive søster

En halv meter lange og håndlavede! Disse unikke teglsten på huset af arkitektparret Uffe Topsøe-Jensen og Kira Snowman kaldes skærmtegl og er en smuk, men eksklusiv søster til almindelige tegl. Skærmteglene på dette hus har således kostet godt en million kroner. Modsat almindelige teglsten kan de både bruges på facaden og på taget, hvor de ligger forskudt ind over hinanden. Det er valgt på dette hus for at opnå et mere helstøbt og ensartet udtryk. Ligesom med et klassisk tegltag skal du huske et undertag, da det ikke er 100% tæt. 

Se mere fra huset her


Nybygget landejendom med stråtag af arkitekt

7. Højt på strå

Stråtage er enormt smukke og har en lang håndværkstradition bag sig. Modsat andre tagmaterialer kan stråene smyges om alle hjørner og og kanter og stort set formes, som man har lyst. Den fleksibilitet er udnyttet på dette nybyggede hus af arkitekt Rolf David Jensen, hvor taget følger vinduernes rundinger og står knivskarpt.

Se mere fra huset her


8. Pladsgivende pukler

Huset her er ombygget, så der i dag stikker flere kupler op fra taget. Huset er nemlig bygget i landzone, hvorfor boligejerne ikke måtte bygge flere kvadratmeter til. Arkitekt Uffe Leth fandt derfor på at lave nogle kupler i taget og på den måde give familien mere plads og lys, uden at lave en reel ekstra etage eller tilbygning. I kuplerne har familien i dag børneværelse, hemse og smukt ovenlys.  Et langt mere spændende og oplevelsesrigt hus end deres gamle, slidte 60'er-hus.

Se mere fra huset her


9. Rullet ind i zink

Lad tagmaterialet fortsætte ned ad facaden for et anderledes udtryk. På huset her af arkitekt Tom Mose Petersen fortsætter zinktaget ned ad den ene facadeside, mens det på den anden side stopper inden facaden. På den måde er taget med til at give retning på huset med en bagside og en forside. Samtidig fungerer zinken som en smuk kontur, der gør huset endnu skarpere.

Se mere fra huset her


10. Spirende tag

Lad dit tag spire med planten sedum. Det er både praktisk og godt for klimaet, da det er CO2-neutralt, vedligeholdelsesfrit og i stand til at suge en masse vand, der ellers havde belastet kloakken og oversvømmet din kælder. Samtidig er det med sin naturlighed og skiftende farver utroligt smukt - især her midt i klitterne, hvor arkitekt Lars Bo Poulsen har bygget et sommerhus. 

Se mere fra huset her


11. Heldragt i billigt stål

Lad dit facademateriale gå videre op på taget for et enkelt men alligevel anderledes udtryk. Huset her af arkitekt Rasmus Skaarup er beklædt med stålplader, der er coated med sort plast. Materialet giver et råt og industrielt udtryk. Det er da heller ikke et almindeligt materiale til enfamilieshuse, men bruges ofte på landbrugs- eller industribygninger, mens det på villavejen er mest almindeligt oven på skuret. Det er dog et billigt, praktisk og holdbart materiale, der stort set ikke skal vedligeholdes og let kan skiftes ud, hvis det bliver beskadiget. 

Se mere fra huset her


Se også disse historier