Billedserie

Underjordisk parkering

Underjordisk parkering lyder måske som noget, der er forbeholdt Batman eller store offentlige parkeringsanlæg. Men der kan være mange gode grunde til at udnytte din grund og grave parkering ned i kælderniveau. Her er 6 bud fra arkitekterne på underjordisk parkering og overvejelserne bag.

Modernistisk bo-maskine

Denne modernistiske perle, der oprindeligt er tegnet af arkitekterne Knud Blach Petersen og Herbert Jensen i 1956, har gennemgået en opfattende renovering af arkitekt Louise Balle Rosbjerg. Det modernistiske formsprog med svævende dæk, søjler og parkering herunder er bevaret. 

Og der er meget inspiration at hente i modernismens tanker om parkering. Den franske arkitekt Le Corbusier er kendt for sin teori om, at boligen skulle fungere som en bo-maskine. Et godt eksempel fra hans hånd er Villa Savoye, hvor du også parkerer under villaen, der fremstår som en enkel, hvid boks på søjler. Fra parkeringen er der et naturligt flow op i boligen og ned igen - som en gnidninsfri maskine.  

Corbusiers villa står på en flad grund og hæver sig over landskabet, som en skulptur. I dette eksempel ser vi en modernistisk villa i en nordisk udgave. Villaen er nemlig tilpasset terrænnet og bygget ind i skråningen. Fra parkeringen bevæger du dig op i husets hjerte, hvor der er en direkte forbindelse til naturen. 
 

Rå parkering til enkel villa

Denne familiebolig er tegnet af arkitekt Sebastian Schroers. Den er bygget i flere niveauer og har en underjordisk, integreret garage, der blender sammen med indgangspartiet. Betonvæggene er støbt in-situ og strækker sig fra indkørslen og skråningen til stuen og køkkenet. De rå betonvægge er et nøgleelement, der står i kontrast til den pudsede, hvide facade. På den måde bliver husets formsprog helt enkelt og let af afkode - det er en rå base af beton med en elegant hvid boks på toppen.

Gravet ind i skrænten

Villaen her ligger på en skrånende grund og med fabelagtig udsigt til fjorden fra det øverste plan, som rummer selve boligdelen med opholdsrum og værelser.

Underetagen indeholder en stor garage, bryggers og masser af opbevaringsplads. Huset er tegnet af arkitekt Jesper Korf fra N+P Arkitektur.

Underjordisk benspænd

I denne nybyggede villa af arkitekt Rasmus Bak kan familien køre ind i garagen i husets kælderplan. Fra garagen er der direkte adgang til huset, så du kommer tørskoet indenfor. Ved siden af garagen finder du hoveddøren i glas der får selskab af en række vinduer ovenover. Det giver en fed effekt af at indgangen er skåret ind i facaden. Samtidig får du et indblik i villaens mange niveauer.

Arkitekten synes, at det er spændende at arbejde med benspænd, som fx et meget kuperet terræn. Her betød den kuperede grund, at villaen kunne få hele tre etager, uden at den ville syne bombastisk, fordi baghaven er i niveau med stueetagen og forhaven i niveau med kælderetagen.

Udskåret parkering

Villaen i dette projekt, som er tegnet af arkitekt Lars Bo Poulsen, er beliggende på en meget kuperet grund. Arkitekten har derfor valgt at udnytte grundens præmisser til at lave en garage i kælderniveau og opføre en bolig i en skarp geometrisk figur i form af et rektangel, hvori der er udskåret arealer, der skaber gårdrum og indeliggende terrasser.

På billedet herover ses resultatet af udskæringerne og hvordan en vestvendt altan er placeret over garageniveau. Betonskiver og sokkel optager det kuperede terræn og markerer indgangen til husets garage.

Garage i klitterne

Arkitekt Riko Sprohar Lundqvist har tegnet dette klassiske sommerhus, som skulle have respekt for området ved Vesterhavet og have masser af plads. Sommerhuset er derfor opført i sortmalet træ med hvide, sprossede vinduer, pudset skorsten og træspån på taget.

Sommerhuset er placeret midt i strandklitten med udsigt til det brusende hav og fra sommerhusets ene side ligner det et étplanshus. Fra den anden side af huset kommer en hel kælderetage, som er gemt i klitterne, dog til syne. Her er der både etableret værelser og garage.