Uventede oaser

Den solbeskinnede plet, hvor du uforstyrret kan trække vejret, er ikke svær at finde. Du behøver hverken en stor grund, rullegræs eller et helt anlægsmaskineri for at skabe et skønt uderum. Arkitekterne har et helt særligt blik for at se muligheder for oaser uventede steder. Vi har samlet nogle af deres bedste bud her.

Af: Camilla Vinkel
Foto: Andreas Mikkel Hansen m.fl.

Det gamle garagetag

Da Arkitekt Morten Dalsgaard skulle hjælpe denne familie med renovering af deres villa fra 40'erne, ønskede de at få et køkkenalrum, hvor der var let adgang til husets nybyggede terrasse. Terrassen leder rundt om huset og støder op mod boligens gamle garage, så her sørgede arkitekten for at skifte garagens gamle tagpap-tag til et nyt klimavenligt tag beplantet med mos-sedum. Mosset skifter farve afhængigt af årstiden, og beboerne har derfor fået opgraderet deres udsigt.


Gemt bag huset

Da Arkitekt Allan Lorenzen skulle omdanne et gammelt værksted til en wellness-bolig, var det vigtigt at bevare samspillet til husets fantastiske have, som er anlagt med hjælp fra en havearkitekt. I en af havens mange hyggelige kroge, der inviterer til afslapning og fordybelse, fik arkitekten opført en ny skærmvæg af træ, der skaber et intimt rum uden indkig fra forbipasserende. De store, støbte betonfliser virker som en forlængelse af betongulvet indendøre. 


En solbeskinnet trappe

Selvom denne moderne funkis-bolig, tegnet af Arkitekt Nanna Berring, har intet mindre end tre terrasser med udsigt, så gemmer der sig en perle af en oase på en af husets solbeskinnede betontrapper. Her er der udsigt til Kolding Fjord og de små sukkulenter, der er indplantet i trappetrinene, giver et grønt pift til den grå beton.


I carporten

Familien i denne funkisbolig ønskede sig en privat forhave med parkeringsplads til to biler og familiens cykler. Der skulle være plads til at biler kunne vende inde på grunden, og til at børnene kunne løbe på rulleskøjter. Resultatet, der er tegnet af Arkitekt Rasmus Skaarup, er blevet et lille åndehul, hvor beton og blomster står i fin forening, og hvor man med ro kan trække vejret, inden man slæber indholdet af bagagerummet på plads, eller forlader matriklen. På taget af carporten er der anlagt et sedumtag, som også er et blik værd.


Løsningen på et problem

Hvis dele af din bolig ligger under terræn, så kan en løsning som denne, tegnet af Arkitekt Niels Christoffersen, give en uventet oase, og endnu mere kvalitet til boligen. Det lille hak i terrænnet, hvor terrassen er etableret, sikrer at kælderplanet ikke føles mørkt og indelukket, da de store vinduer lukker rigeligt med dagslys ind. Den nedsunkne terrasse gør det samtidigt muligt at trække sig tilbage fra den øvrige have og sidde uforstyrret. I det ene trappetrin, er der lavet en fin detalje ved at plante græs. Nederste trin kan benyttes som ekstra siddepladser.