Fra håndværkertilbud til drømmehus

Pernille og Thomas Hjort ledte efter en mindre bolig, da de ældste i børneflokken på fem var flyttet hjemmefra. Men de endte med et håndværkertilbud, der gav plads til et helt nyt familieliv med firma og udlejning af stueetagen til de voksne børn. Oplev det fantastisk velindrettede hus her.

Af: Gitte Nielsen
Foto: Christina Onsgaard

At tingene ikke altid går som planlagt, er historien om Thomas og Pernille Hjorts huskøb et godt eksempel på. For lidt over to år siden satte de deres hus til salg, da planen var at flytte i noget mindre og mere overskueligt, da de tre ældste i børneflokken på fem var flyttet hjemmefra.

Og der er jo ingen grund til alt for mange overflødige kvadratmeter, tænkte parret.

Stuen før

FAKTA OM OMBYGNINGEN

Thomas Hjort fik: totalrenoveret sit Bedre Byggeskik-hus fra 1924 med bl.a. efterisolering af tag og ydervægge, nye kloakker med højvandslukke, svampesanering af tagkonstruktion, totalrenovering af kælder, ny planløsning, nyt køkken, udskiftning af gulve samt renovering af det eksisterende tag.

Byggepris: Ca. 1 mio. kr.

I stedet for et stort køkken-alrum, kan hele familien samles i den aflange stue, hvor den ene ende er loungeområde.

– Vi ledte efter et mindre hus, hvor der ikke var så mange rum, som vi alligevel ikke kunne bruge til noget længere.  Og så ville vi gerne lidt tættere på byen, fortæller Thomas Hjort, der er arkitekt og medindehaver af tegnestuen m4 Arkitekter.

I dag – mere end tre år efter hussalget – står han på øverste etage i familiens nye hus. Og det er meget større end det gamle hus. Løsningen viste sig nemlig at være noget helt andet end at få mindre plads.

I stedet har familien nemlig valgt at leje stueetagen ud til to af de tre ældste og hjemmefraflyttede børn – og selv indtage første og anden sal med de to yngste børn.

Huset er 220 m² plus fuld kælder og tegnestue på 30 m².

– De mindre huse, som vi så på, var for dyre i forhold til det, vi fik for pengene. Men det her hus tiltalte os, fordi det er så fleksibelt. Vi kunne både flytte ind med tegnestuen, som vi netop havde etableret på det tidspunkt, og indtægten fra lejeren, altså vores store børn, i stueetagen ville være et fint supplement til økonomien, fortæller Thomas Hjort.

FØR DU KØBER ET HÅND­VÆRKER­TILBUD

Selvom de er fristende billige, kan et håndværkertilbud være en tikkende bombe under din fremtidige økonomi. Udtjente kloakker og skjulte svampeangreb er blot et par af de overraskelser, som kan spænde ben for din boligdrøm. Arkitekt Thomas Hjort gjorde sit huskøb betinget af, at der blev foretaget en TV-inspektion af kloakkerne på grunden og en grundig svampeundersøgelse. Kloakkerne viste sig at være udtjente, og svampespecialisten fandt svampevækst. Det betød, at Thomas Hjort kunne forhandle prisen på huset yderligere ned, så der også blev råd til nye kloakker og en grundig svamperenovering.

En væg måtte fjernes før der blev tilstrækkelig plads til arkitekt Thomas Hjorts drømmekøkken. For at holde rummet så enkelt og stramt som muligt er emfanget indbygget i loftet. En raffineret detalje er gasblusset, der er svejset ned i den tynde, massive stålbordplade. De mørke køkkenelementer er fra Ikea, mens stålbordpladen er bestilt på mål hos firmaet Heartsteeling.

Huset er fra 1919, og ud over de tre etager til beboelse er der kælder under hele huset. Ligesom mange andre huse i Københavns Nordvestkvarter har der i mange år været både erhverv, butik og bolig på adressen.

– Huset stod med de originale materialer. Det havde en karakter og en sjæl, som ofte går tabt i ældre huse, der typisk er bygget om gennem flere årtier og med skiftende ejere, forklarer Thomas Hjort.

Entreen og trappeopgangen er det første, du møder i et hus. Derfor har Thomas Hjort også gjort meget ud af renoveringen her. Den gamle linoleum blev renset, træværket malet hvidt og den smukke håndliste i mahogni er pudset og poleret.

Det var dog langtfra et indflytningsklart hus, som familien Hjort overtog, og de fleste ville uden tvivl være løbet skrigende bort efter den første inspektion af huset, der var et kombineret dødsbo og håndværkertilbud. Ejeren havde været en ældre dame, som de sidste mange år ikke havde haft kræfter og overskud til vedligeholdelse, og huset havde da også været til salg i lang tid, da Thomas og Pernille Hjort begyndte at interessere sig for det.

Da arkitekt Thomas Hjort overtog sit drømmehus, overtog han samtidig en nedslidt hall med gammel linoleumsbelægning. Men Thomas var vild med den dybe, midnatsblå farve, som man ikke kan få mere i dag. Derfor blev belægningen renoveret og bevaret. Væggene er malet i en lyseblå tone, der matcher gulvet og stilen i det gamle hus.
Fordelingsgangen munder ud i køkkenet, hvorfra man kan gå til spisestuen. Parret har levet med et køkken-alrum i mange år, og de har derfor denne gang besluttet, at de nu skulle have et almindeligt køkken. Parret mente i øvrigt, at det ikke ville passe til husets stil at installere et stort køkken-alrum.

– Vores første besøg i huset var til et åbent hus en sen vintereftermiddag. Der var så mørkt i huset, at ejendomsmæglerne havde medbragt sin egen standerlampe, griner Thomas Hjort.

Tilstandsrapporten var da heller ikke noget at råbe hurra for. Til arkitektens store bekymring indeholdt rapporten hele 27 K3’ere, der er de allermest kritiske skader, et hus kan have.

Thomas indrømmer, at det er en stor mundfuld at gå i gang med sådan et gammelt og stort hus. Og han vil ikke anbefale ikke-byggekyndige at gøre det samme.

De to øverste etager, hvor parret og deres to yngste børn i dag bor, er fuldstændig renoveret. På første sal er der køkken, stue, forældresoveværelse og bad. Her blev en væg fjernet, så der er plads til et nyt og større køkken, men ikke det obligatoriske køkken-alrum.

– Planløsningen lagde ikke op til et åbent køkken-alrum, forklarer Thomas Hjort.

I stedet har familien fået en stor stue med loungeområde i den ene ende og spiseafdeling i den anden. Fra den franske altandør i gavlen har man et fint kig til Grundtvigskirken. Byhuset ligger lige ud til en befærdet vej, men med de støjreducerende vinduer hører man praktisk talt ikke noget til larmen.

Loftet er blevet åbnet op til kip, og de fine, gamle bjælker er fritlagte og renset af for mange års skimmelsvamp. Åbningen til kip giver mere højde og rumfølelse, da de skrå vægge optager mange kvadratmeter. På børneværelset er synlige spær en invitation til leg og fysisk aktivitet. Thomas Hjort har brugt et spær til datterens hængestol, og vupti er børneværelset en indendørs legeplads, der kan bruges hele året.

På anden sal var der tidligere tre små værelser og et lille tekøkken. Det er nu fjernet, og de tre værelser er blevet til to, så familiens yngste – storebror på 18 og lillesøster på 10 – har lidt mere plads at boltre sig på. Samtidig er der blevet åbnet med loft til kip, og de fine, gamle bjælker er fritlagt og renset for skimmelsvamp. Åbningen til kip giver mere højde og volumen i rummene, da de skrå vægge optager mange kvadratmeter. I værelserne og køkkenet på de to etager er der lagt nyt plankegulv, men i stuen er det gamle sildebensparket blevet renset og poleret.

Thomas Hjort i den lille sidebygning, hvor arkitektfirmaet m4 holder til. Huset har tidligere bl.a. lagt lokaler til en vvs-forretning, en skobutik og en antikvitetsforretning. I dag har Thomas Hjort og hans partner på tegnestuen m4, Morten Dalsgaard, kontor i bygningen.

I det hele taget har Thomas Hjort lagt vægt på at genbruge og genskabe detaljer, hvor det giver god mening og kan lade sig gøre. De gamle fyldningsdøre var de fleste stedet dækket med finerplader, som blev fjernet, og dørene blev renset, spartlet ud og malet, mens nye, gamle dørhåndtag blev fundet hos Genbyg.dk.

Samtidig med istandsættelsen er huset blevet lunere at bo i. De gamle 2 cm tangmåtter er således erstattet med 250 mm ny isolering i loft og skunk.

I gårdhaven, som var en del af det tidligere smedeværksted, vrimler det nu med potter og krukker, hvor der lægges frø til spiring, sættes stiklinger og plantes om i stor stil.