Tips og råd

Arkitektens 10 råd til en bedre bolig til seniorårene

Når børnene er flyttet hjemmefra, skal du begynde at tænke over, om du skal blive boende, bygge om eller flytte til noget helt nyt. Arkitekt Søren Yde giver dig sine bedste råd til boligen til den tredje alder.

Arkitekt Søren Yde har tegnet flere udlejningsboliger beregnet til seniorer i sin tid som arkitekt og hjulpet flere par med at gøre boligen klar til resten af livet efter børnene er flyttet hjemmefra.
Søren Yde har derfor stor erfaring med, hvilke behov der kan opstå i den tredje alder.

10 råd til en bedre bolig til seniorårene

  1. Gør din bolig nem at vedligeholde
  2. Åben din bolig mod en udsigt
  3. Byg færre kvadratmeter
  4. Ryd op!
  5. Tænk over beliggenheden
  6. Lys din bolig op med masser af dagslys
  7. Åben din bolig for naboer og forbipasserende
  8. Sørg for god akustik
  9. Skab plads til overnattende gæster
  10. Gør din bolig nem at komme rundt i

1. Gør din bolig nem at vedligeholde

Det er stressende og hårdt at blive mindet om alt det, man ikke kan overkomme hver eneste dag. Det gælder ikke mindst vedligeholdelse af boligen. Minimér derfor vedligeholdelsesarbejdet – både indenfor, udenfor og i haven, hvis du skal bygge nyt eller renovere din gamle bolig. Det kan du blandt andet gøre med vedligeholdelsesfrie materialer, der patinerer flot som tegl, zink og skiffer på de udvendige flader og fliser og linoleum indenfor. Udearealet bør du begrænse og lave til en såkaldt ’doven have’, hvor træer og buske naturligt har begrænset vækst og derfor sjældent skal beskæres, mens bunddækkende planter skærmer for vækst af ukrudt.

2. Åben din bolig mod en udsigt

En god udsigt til havet, byens gader eller bare livet i haven med pippende fugle kan give oplevelser og masser af glæde i løbet af en dag. Når du ikke længere går på arbejde, er du hjemme flere timer af døgnet, og her er det rart at have noget at kigge på, og kunne følge med i årstiderne og livet udenfor. Især når du bliver rigtig gammel, og det kan være svært at komme udenfor, er det vigtigt for livskvaliteten. Åben derfor din bolig med store vinduer og hyggelige og lettilgængelige uderum, der kan få ude og inde til at smelte sammen.

3. Byg færre kvadratmeter

Når børnene flytter hjemmefra, minimeres beboerantallet betragteligt, og det samme bør derfor ske med dit boligareal. Det er nemlig ikke spor hyggeligt at bo i et stort hjem, hvor rum står tomme og hjørner dør hen. Har du mulighed for at bygge nyt, bør du derfor begrænse dig til omkring 100 m2, hvis I er et par. På den måde er der fin plads til dagligdagen men også mulighed for at invitere gæster. Renoverer du din eksisterende bolig, kan du ombygge en del af boligen til udlejning, og samtidig supplere folkepensionen og skabe sociale relationer.

4. Ryd op!

Ryd op i din bolig. Det gælder alle dine mange ting og møbler men også dine rum. Ved at lægge flere mindre værelser sammen til ét stort får du større og færre rum, hvilket vil betyde færre hjørner og kanter samt mere luft omkring tingene. Det vil lette rengøringen og gøre det langt mere overkommeligt at komme rundt. Overvej fx at lægge de gamle børneværelser sammen med stuen eller til ét stort hobbyrum.

5. Tænk over beliggenheden

Jo ældre du bliver, jo mindre mobil er du også. Selvom benene fungerer upåklageligt lige nu, bør du derfor tænke over din boligs beliggenhed, hvis den er tiltænkt som hjem for resten af livet. Her kan en bolig centralt beliggende med indkøb, familie, fritidsaktiviteter, natur og et bibliotek tæt på gøre en stor forskel.

6. Lys din bolig op med masser af dagslys

Det er bevist, at du bliver gladere af dagslys og kan forebygge vinterdepression, hvis du kommer ud under solen hver dag. Selvom du som pensionist ikke længere er fanget på et kontor hele dagen, er du typisk mange timer indenfor derhjemme. Det er derfor vigtigt at hive en masse dagslys ind i boligen med store glasfacader og smukke ovenlys. Med årene forringes dit syn også, hvorfor det er dobbelt så vigtigt, at du ikke bor i en mørk hule, men har godt lys til dine gøremål.

7. Åben din bolig for naboer og forbipasserende

En lukket facade skal i højere grad overvindes end en åben, hvis man uventet vil ring på hos naboen. Åben derfor din facade, så indgangen vender ud mod villavejen eller andet fælles område, og vinduer fra køkkenet og entreen kan give venlige kig ind. Fra køkkenvinduet vil du samtidig også kunne følge med i livet udenfor. Hvem kommer hjem fra ferie, får besøg eller har fået en hund? Så er der mere at mødes og tale med naboerne om, og flere vil ringe på og låne et æg eller høre, hvordan det går.

8. Sørg for god akustik

Det er flot med store åbne rum med højt til loftet, store glaspartier og et gulv af klinker eller rå beton. Men mens det er flot for øjnene, er det mindre godt for ørene. Især ældre mennesker, der generelt får dårligere hørelse med årene, kan opleve den dårlige akustik voldsomt generende og trættende. Tænk derfor over dit materialevalg og prioriter akustikplader i loftet, tæpper og andre bløde overflader, der kan sænke rumklangen og dermed hjælpe din hørelse.

9. Skab plads til overnattende gæster

Det er rart at få besøg af sine børn, søskende eller venner. Især når man er ældre og ikke længere har en dagligdag med andre. Familier i dag bor længere og længere væk fra hinanden. Har du plads, bør du derfor indrette et værelse til overnattende gæster, da det vil gøre opholdet rarere og mere behageligt for jer alle, og derfor højst sandsynligt give flere besøg. 

10. Gør din bolig nem at komme rundt i

Der er ingen af os der håber, at det sker. Men som ældre og svagt gående kan du risikere at sidde i en kørestol en dag eller have brug for en rolator. Skal du alligevel bygge om eller nyt og håber du, at kunne blive boende i boligen resten af livet, så åben hjemmet så det er nemt at komme rundt. Fjern dørtrin, gør dørhullerne bredere, brusenichen lettilgængelig og indretningen luftig. Tilpasninger, der gør en stor forskel, men som ikke gør livet i boligen dårligere i de friske år op til.