10 tips til den rette belægning

Smalle, brede, mørke og lyse - belægninger fås i uendelige varianter, og der er derfor mange overvejelser, som du skal gøre dig, hvis du skal have ny belægning i din indkørsel, foran hoveddøren, på terrassen eller i haven.

De mange muligheder kan gøre det svært at vælge det rigtige, når du gerne vil sikre at belægningen skal passe til dit hus arkitektur og samtidigt dine behov og ønsker i forhold til funktion. 


Vi guider dig her med 10 tips til at vælge den rette belægning.

Terrasse og gårrum med overdimensionerede oversize fliser støbt i beton
OVERSIZE De overdimensionerede fliser støbt i beton giver terrassen og gårdrummet mellem længerne i huset tegnet af arkitekt Niels Christoffersen et minimalistisk og stramt udtryk. De lige linjer passer godt til linjerne i facaden ligesom de grå betonflader går fint i spænd med det simple tag i zink uden udhæng. SE MERE FRA HUSET ved at klikke på billedet.

1. Store fliser giver ro 
Store ensartede flader med få fuger virker rolige.  Og med færre fuger, er der mindre ukrudt at tage op. Til gengæld kommer store fliser lettere til at knække og vippe, ligesom regnvand ikke så let kan trænge ned i jorden. Få evt. specialstøbt nogle store betonfliser, du kan bruge i indkørslen og på terrassen. Det ser superflot ud og er en unik og minimalistisk løsning.

2. Små fliser giver bevægelse og intimitet
Små fliser deler arealet op i mindre dele. Samtidig har du mulighed for at lave nogle vilde mønstre, der med linjer og cirkler kan skabe dynamik og bevægelse. Modsat store fliser, vil regnvand have masser af fuger, det kan trænge ned igennem.

3. Natursten holder længere end betonfliser
Natursten har et smukt og unikt spil i overfladen og kan holde til både regn, frost og blæst. Modsat betonsten, patinerer de nemlig med skønhed. Til gengæld er de markant dyrere end fliser af beton, ligesom de er sværere at rydde sne på. 

4. Miks sten i størrelser og materialer
Du behøver hverken holder dig til én størrelse sten eller ét materiale. Miks på kryds og tværs, som du har lyst til og skab et unikt udtryk i haven og foran huset.

5. Mørke sten er eksklusive, men varme
En belægning af mørke sten ser eksklusiv ud og holder sig visuelt rene i længere tid end lyse, hvor man hurtigt kan se skidt og snavs. Til gengæld er de varme at gå på om sommeren, når du bevæger dig ud på dem med bare tæer.

KLASSISK TRÆTERRASSE I familiesommerhuset, tegnet af arkitekt Hanne Lind-Bonderup, er træterrassen bindeled mellem alle husets rum. Over alt er der udgang til terrassen, og samtidigt skaber terrassen en tydelig sammenhæng mellem anneks og hovedhus. En skøn løsning, der udvider størrelsen på sommerhuset. KLIK på billedet og se resten af huset.

6. Anvend linjer fra husets arkitektur 
En god måde at få belægningen til at passe til dit hus er ved at kopiere dets linjer. Bor du i et minimalistisk, moderne hus med lige linjer, bør du derfor også lægge en belægning i lige linjer med sten i et enkelt design. 

7. Brug aktivt belægningen
Din belægning er ikke bare nogle sten, du kan gå på. De kan også skabe rum, bestemme, hvor du kigger hen og føre dine ben mod hoveddøren eller forbi blomsterbedet og en særlig krog i haven. Tænk derfor nøje over designet på din belægning og brug det aktivt.

8. Lad dig inspirere af indendørstendenser
Fliser og klinker lagt i dekorative mønstre på gulvet har længe været moderne indenfor. Lad dig inspirere af mønstrene her som sildeben, harlequin og hexagon og brug dem udenfor for et anderledes udtryk.

Sildebensbelægning af røde tegl foran arkitekttegnet hus
RØDE SILDEBEN Foran arkitekt Per Hartwigs eget hus har han belagt indgangen med røde tegl i sildebensmønster. En anderledes men flot løsning, der giver liv og stoflighed. SE MERE FRA HUSET ved at klikke på billedet.

9. Bind inde og ude sammen 
Læg den samme belægning indenfor som udenfor og binde på den måde inde og ude sammen. Lad højden på gulve og belægning være den samme og indsæt store skydedøre mellem rummene, så inde og ude kan flyde fuldstændig sammen til ét stort rum.

10. Spørg en fagmand om hjælp
Er du gør det selv-typen er belægning muligvis en opgave, du tænker selv at kaste dig over. Men skal du have belagt et stort areal, bør du kontakte en fagmand, da puslespillet der her skal gå op, er omfattende. 

30'er-hus renoveret af arkitekt. med orangeri og smuk teglbelægning
ORIGINAL 30'ER-STIL Teglbelægningen matcher husets genigne materialer og med velvalgte detaljer som trædesten og tegl lagt på forskellige står den nye belægning godt til det gamle hus fra 30'erne renoveret af arkitekt Allan Lorenzen. SE MERE FRA HUSET ved at klikke på billedet

Klimaklar: Sådan undgår du oversvømmelse med den rigtige belægning

Lav en bred fuge. Med en bred fuge mellem stenene i belægningen, kan regnvand trænge ned i jorden, i stedet for at blive ledt videre hen i kloakken. Brug grus i stedet for sand i mellemrummene, da grus har større mellemrum imellem sig. Du kan også plante græs, sedum eller krydderurten timian mellem fliserne.

Vælg de rigtige sten. Perlegrus, granitskærver og stenmel er alle gennemtrængelige for vand, og kan derfor være gode vandledere. Herudover kan græsarmering være en god løsning. Græsarmering er belægningssten med hulrum, hvor der kan vokse græs, så vandet kan trænge ned i jorden.

Begræns din belægning. Undgå at lave hele din have til en stor terrasse, og begræns din belægning til mindre felter i haven, mens resten af haven er belagt med græs og bede. På den måde kan vandet løbe ned i jorden her og aflaste kloakken.

Led vandet væk fra kloakken. Led regnvand fra belægningen andre steder hen end kloakken. Det kan fx klares ved at lave fald i belægningen hen mod de rette steder som græsplænen eller et bed.

Kilde: Videncentret Bolius

STORE OG SMÅ De store, kvadratiske betonfliser er her i indkørslen foran huset tegnet af arkitekt Allan Lorenzen kombineret med et felt og en sti af mindre sten. En enkel detalje i samme lige linjer som husets arkitektur, der liver pladsen op. SE MERE FRA HUSET ved at klikke på billedet.