6 gode grunde til at bygge et træhus

Mange danskere forbinder træhuse med sommerhuse eller svenskernes rød-hvide ødegårde, mens et ’rigtigt hus er bygget i mursten. Der er dog mange gode grunde til at bygge i træ. Du får de 6 vigtigste her.

1. Billigt og hurtigt at bygge med
Træ er langt hurtigere at bygge med end andre byggematerialer som fx beton og mursten. Det skyldes blandt andet, at træ typisk bruges i langt større stykker end en mursten, ligesom træ er hurtigere og lettere at montere, da det hovedsageligt foregår med skruer. Og da håndværkertimer typisk er den største post i et byggeri, betyder det et billigere hus.

2. Præcision og uafhængighed af vejret
Mange træhuse bliver bygget af præfabrikerede træelementer, der bliver fremstillet på en fabrik og monteret på byggepladsen. Det giver en bedre præcision i byggeriet. Derudover er byggeriet mindre afhængigt af vejret, der ellers kan forsinke processen. 

3. Bæredygtig og vedvarende ressource
Træ er en vedvarende ressource, som vi hele tiden kan plante mere af. Ligesom det er nemt at genbruge og kan omdannes til energi, i stedet for at ende som affald. Desuden binder træ CO2 , ligesom produktionen af et træhus kun afgiver 1/3 af den CO2, der tilsvarende bliver udledt ved betonbyggeri.

4. Bedre indeklima
Træ giver et godt indeklima, da det er et naturligt materiale, der kan ånde. Desuden giver det en bedre akustik end hårde materialer som beton og sten. Et godt indeklima øger dit velbefindende i boligen.

5. Fleksibelt
Træ er nemt at bygge et hus op af, men det er også nemt at pille ned igen, skifte ud eller bygge til. Træbyggeri er derfor meget fleksibelt og kan ændres til forskellige brugssituationer, ligesom det let kan repareres.

6. Lækkert for sanserne
Træ dufter, har en blød overflade at røre ved og skifter udseende mens du bor i det, alt efter, hvordan det bliver brugt og slidt. Desuden tager træ ikke din kropsvarme, når du sidder på det eller læner dig op af trævægen, modsat en koldbetonvæg. Ligesom træ bare giver dig en veltilpas følelse, fordi det er naturligt.

Fup eller fakta? Tre fordomme om træhuse

1. Træhuse kræver meget vedligeholdelse

Et træhus skal behandles med olie, maling eller anden træbeskyttelse hvert 3.-4. år. Modsat kræver et muret hus stort set ingen vedligeholdelse. Set i det lys er et træhus selvfølgelig langt krævende og det skal man selvfølgelig indstille sig på. Omvendt fylder et par dage hver 3-4 år med en malerpensel i hånden ikke meget i en kalender. Og med et træhus følger en række andre fordele. Skal der skiftes et bræt eller udbedres en skade, kan du forholdsvis nemt selv fikse det - også selv om du ikke er den helt store handy(wo)man. Derimod kræver skader på et muret hus næsten altid hjælp fra en fagmand.

2. Træhuse har en kortere levetid

Bygger du korrekt og efter anvisningerne, og husker du at vedligeholde træværket med den rette behandling, kan dit træhus holde i mange årtier - ja måske i århundreder, og endda patinere med ynde. Der findes flere eksempler på træhuse I Danmark, der er over 100 år gamle, fx Pantomimeteatret i Tivoli og tårnet i Zoologiskhave. 

3. Træhuse er mere brandfarlige

Træ brænder af naturlige grunde lettere end mursten, som slet ikke kan brænde. Men frygten for ildebrand bør ikke afholde dig fra at bygge et træhus. Først og fremmest sikrer reglerne bygningsreglementet, at træhusene bygges med samme høje sikkerhedskrav, som andre huse. Derudover findes der i dag masser af brandhæmmende materialer fx det såkaldte CLT, der står for krydslamineret træ. CLT er svært at antænde og det brænder langsomt og forudsigeligt, hvis uheldet skulle være ude.

Brug for mere info om træ?

Se mere om vedligeholdelse af træ hos Videncentret Bolius her