7 sparetips, der vil gøre dit byggeprojekt bedre og billigere

Det er dyrt at bygge nyt, men du kan let skære masser af penge af prisen, hvis du kender dine muligheder. Med disse syv tips kan du få et bedre hus til færre penge.

Af: Marie Kiersgaard Espersen
Foto: Andreas Mikkel Hansen og Christina Kayser Onsgaard

1. Mange kvadratmeter sender prisen i vejret

Det er ikke størrelsen, men gørelsen der betyder noget - også for din bolig. Tendensen i dag lyder, at boligejere bygger større og større, men huse bliver ikke mere spændende eller funktionelle af at være store. Og du kan spare mange penge ved at skære lidt ned på pladsen. Stram din planløsning op, og få med hjælp fra en arkitekt optimeret hver en kvadratmeter i dit byggeprojekt, så der hverken er for mange eller for få. Og brug så pengene fra de sparede kvadratmeter på noget mere spændende arkitektur. Hellere småt men godt.

Huset her er på 164 kvadratmeter. En opstrammet grundplan, der sammen med andre valg har betydet, at den samlede huspris kan konkurrere med typehusene. Det er arkitekt Rasmus Skaarup, der har tegnet huset.

Se mere fra huset her


2. Usynlig luksus med gulvvarme

Det ser flot ud, når rummet bare får lov til at stå rent og råt uden kedelige radiatorer under vinduerne, men gulvvarme koster. Og mere end de fleste tror. Overvej derfor lige sutsko som alternativ én gang til, inden du sætter håndværkerne til at indlægge gulvvarme i hele dit hus. 
Gulvvarme kan nemlig let løbe op i omkring 300.000 - 400.000 kr i et hus på 100 m², og det kan ikke nå at blive tjent ind i energibesparelser gennem et helt liv. Så måske vil du synes, at det er sjovere at lægge pengene et andet sted i huset eller i til andet i dit liv, end dit hus.

Pengene kan dog æstetisk og funktionelt være det hele værd, hvis du, som familien i dette hus ombygget af arkitekt Ramsus Skaarup, ønsker enkle rum med store glaspartier fra gulv til loft. 

Se mere fra huset her


3. Respekter frem for at rive ned

Du kan spare mange penge, hvis du ser muligheder i det eksisterende i stedet for at rive ned og begynde forfra. Behold fx de gamle trælofter og frisk dem op med maling eller træbehandling og drop turen ned til byggemarkedet efter plader til et gipsloft. Døre i gamle huse er typisk også i fin kvalitet, så de kan holde mange år endnu, og kan normalt let gøres pæne igen ved at blive slebet og behandlet på ny.

Det gjorde arkitekt Allan Lorenzen i dette typehus fra 60'erne. Og med et rigtig flot resultat, hvor de originale detaljer tilfører sjæl og personlighed til huset. Og så gør det ikke noget, at alt ikke er topmoderne.

Se mere fra huset her


4. Fyrretræ giver råd til mere

Vil du have trægulv, træfacade eller en terrasse af træ, så overvej grundigt, hvilken træsort det skal bygges i. Vælger du fyr frem for cedertræ, teak eller eg, vil regningen nemlig blive lavere, da fyr er en billig træsort. Det benyttede familien og arkitekt Jørgen Dahlgaard sig af i dette sommerhus, der blev bygget fra ny for blot to millioner kroner.
Husk dog at bruge lidt penge på at imprægnere træet – uanset træsort, da træet så kan holde længere, hvilket i længden vil være pengene værd.

Se mere fra huset her


5. Lokale byggematerialer i storslåede rammer

'Less' kan sagtens være 'more'. For du behøver ikke købe et køkken til 500.000 kroner i dyre materialer for at få en flot bolig. I arkitekt Uffe Topsøe-Jensens hjem er den gamle bondegård renoveret med materialer fra det lokale byggemarked. Og det lider rummene bestemt ikke af. De simple materialer understreger det rå og simple i bondegårds-konstruktionen, så bygningens fortid stadig står frem, samtidig med at det er et flot, og moderne hjem.
Køkkenelementerne er fra kitchen.dk, mens bordpladen er fra Silvan. I loftet er der anvendt akustikplader i træfiber, der kun er let bemalede, for at bevare staldstemningen.

Se mere fra huset her


6. Se muligheder i andre tagbeklædninger

De fleste tænker teglsten, når de skal vælge belægning til deres tag. Det er det traditionelle og klassiske valg. Men prøv at tænke ud af boksen og se muligheder med nogle af de billigere materialer. Selvom prisforskellen måske ikke virker så stor på en kvadratmeter, kan det hurtigt blive til mange penge, når et helt tag skal dækkes. Tegl er dyrest, tagpap er cirka 25% billigere, mens bølgeplader, som på Rasmus Skaarups hus, er cirka halvt så dyrt som et tag med teglsten. Der vil dog altid være forskel på tage og bygninger. Tallene skal derfor tages som cirkatal.

Se mere fra huset her


7. Den gyldne mellemvej til himmellys

Vi elsker lys, luft og plads. Men det koster mere end en ekstra høj stige, når der skal hænges lamper op, hvis du vil have højt til loftet med kip. I et nyt hus, øger det prisen, da der skal bruges flere kvadratmeter isolering og gips end med et fladt loft. Desuden er det mere besværligt at lave og tager derfor længere tid. Og tid koster penge. På et eksisterende hus vil det betyde ændring af hele tagkonstruktionen. Vent derfor til, at du alligevel skal have skiftet taget.
Hvis du ikke vil nøjes med et fladt gipsloft, men pengene er små, kan du vælge den gyldne middelvej og indsætte lyskasser med ovenlysvinduer. De tilfører også masser af lys og giver spændende rum som her i det ombyggede parcelhus af arkitekt Morten Dalsgaard.

En lyskasse koster cirka 30.000 - 40.000 kr. 

Se mere fra huset her