Sådan binder du ude- og inderum sammen

Få et mere spændende og harmonisk hjem ved at binde ude- og inderum sammen. Indsæt store vinduer, flyt dagligdagsaktiviteter ud og tænk i materialer og flader, der gør vejen udenfor let og dragende. Vi guider dig og giver dig arkitekternes bedste tips her.

Af: Marie Kiersgaard Espersen
Foto: Christina Kayser Onsgaard, Ulla Bjulver m.fl.

Rasmus Bak, medlem hos Danske Boligarkitekter

Arkitekt Rasmus Bak: Glem ikke uderummet, når du bygger nyt

- Et nyt hus får stemning og sjæl af uderum. Mange nedprioriterer uderummet, når de bygger et nyt hus og siger, at det kan komme hen ad vejen. Men det manglende uderum forstærker et nyt hus’ mangel på sjæl og personlighed. Sæt fx et træ med lys på ved indgangen, så vejen op til huset ikke bliver kold og uden liv, men får lidt poesi.

- Åben facaden op, så uderummet bliver en del af dit hjem. Lav fx et stort vindue med siddeplads. Når du sidder dér, vil du næsten føle, at du sidder udenfor. Når man åbner op i facaden, skal man sørge for at skabe rum og spærre for kigget ind længere ude på grunden, så man ikke skal tænke over at dække sig til i sit eget hjem. Gør det med beplantning, et skur eller en mur.

- Tænk uderummene med fra start og spar kvadratmeter (og penge). Hvis du gør noget ud af uderummet og tænker det med fra starten i dit byggeri, kan du bygge et hjem på færre kvadratmeter og dermed spare penge. Et uderum, der er tænkt sammen med boligen, kan få boligen til at virke større, hvorfor man fint kan bo på mindre plads.

Lækkert, arkitekttegnet udekøkken i træ

3. Lav mad i det fri

Ryk madlavningen ud på terrassen i de varme sommeraftener med et lækkert udekøkken. Husk dog, at du ikke bliver varmet af særlig meget aftensol, hvis du placerer køkkenet i øst. Skyggende træer, mure og andre høje ting skal du også tage med i dine overvejelser, inden du bygger. Placér det gerne tæt på indgangen til husets indvendige køkken, som i dette nybyggede hus af Lars Bo Poulsen. På den måde skabes der en naturlig overgang til din bolig, og du skal ikke bære redskaber og madvarer så langt. I udekøkkenet her er der også tænkt i en afskærmende låge. Det er en god måde at undgå, at køkkenet bliver ulækkert af visne blade og andet snavs.

SE MERE FRA HUSET HER


Naturen vælter ind i det arkitekttegnede sommerhus. Her er en fin detalje, at gulvet indenfor går ud i et med terrassegulvet. Det giver en fornemmelse af ét stort rum.

4. Gulv og terrasse ud i ét

Lad materialet og niveauet på dit gulv inde i huset fortsætte videre ud på terrassen. Det er en enkel og lækker måde at skabe en glidende sammenhæng mellem ude og inde på. Og når dørene står åbne, virker det nærmest som ét stort rum.
Husk dog, at den manglende niveauforskel på gulvet kan give fugtproblemer, da sne og vand vil samle sig lige udenfor og derfor let kan trænge ind. En løsning kan være at lægge et linjedræn, der er en slags rist, hvor vandet kan løbe fra. Samtidig skal man huske, at materialer ikke opfører sig ens ude og inde. Med tiden vil vind og vejr derfor gøre forskel på fladerne. Træ, tegl og beton er lækre materialer at gå på med bare fødder.

SE MERE FRA HUSET HER


Det giver en god effekt, at lamperne ude foran entreen lyser opad og lyser på planterne

5. Lys op

Lys dine uderum op. Sæt lys muren eller i træer og på planter. Placér fx lyset, så det lyser nedefra og op. Det vil skabe dekorative og stemningsskabende silhuetter fra planterne og andre genstande i haven. Lyset giver tryghed, da det afslører, at der ikke er noget farligt ude i mørket. Samtidig får lyset din bolig til at virke større, da lyset åbner uderummet op modsat en mur af mørke.

SE MERE FRA HUSET HER


Entre og indgang på typehus. Det sortmalede træ går igen ude og inde

Et enkelt trick er at lade materialer og flader gå igen både inde og ude. Brug typehusets karakteristiske sortmalede træ på en væg i entreen, eller lad gulvet være det samme indenfor og ude på terrassen. Det giver en ensartethed og harmoni, der får dit hjem til at virke mere sammenhængende.

SE MERE FRA HUSET HER

7 måder at binde inde- og uderum sammen

Udendørs bad på arkitekttegnet, bæredygtigt hus.

1. Gå glad i bad i det fri

Opret bademuligheder i haven og tag en skyller under åben himmel. Det er rart og praktisk at kunne bade i haven. Måske er du blevet beskidt efter havearbejdet, eller også er det varmt og derfor lækkert med en kold udendørs skyller. Bademulighederne er en indendørs dagligdagsfunktion, der ved at flytte udenfor øger dit leverum og gør grænsen mellem inde og ude mere flydende.

SE MERE FRA HUSET HER


Udendørs loungeområde på terrasse

2. Indret din terrasse som din stue

Invester i hyggelig indretning til terrassen på samme måde som til din stue. Husk, at du i vid udtrækning kan anvende de samme fif og indretningstricks, som du bruger indenfor. Arranger loungeområdet med nogle behagelige flydemøbler og lad lanterner, puder og planter fuldende hyggen. På denne overdækkede terrasse er der gjort noget ekstra ud af væggene, der er beklædt med skifersten og sortmalet træ. På den måde er det nemt at forvandle et trist hjørne i haven til en indbydende hyggekrog.

SE MERE FRA HUSET HER


Arkitekt Allan Lorenzen om at binde inde og ude sammen på et badeværelse

Arkitekt Allan Lorenzen: Sådan bandt jeg ude og inde sammen i badeværelset her

- Ideen er, at man skal få følelsen af frihed. Måske bruger man ikke udgangen fra badeværelset hver dag. Men bare tanken om, at man kan gå ud og lufttørre, giver en god frihedsfølelse, der betyder rigtig meget.

- Omhu er vigtigt, når man taler om at binde ude- og inderum sammen. Måske er det ikke samme materialer, man har brugt. Men bare det, at man kan se, at der er gjort lige så meget ud af uderummet som inde i hjemmet, giver en masse. Her har jeg lagt egetræslister ned i mellem de store fliser, hvilket er en detalje, der netop viser omhu og kvalitet.

- Jeg har benyttet klassiske tricks med at åbne op med vinduer fra gulv til loft og lade gulvet gå ud i ét. Huset ligger et sted uden naboer og med en smuk natur. Det var derfor ikke noget problem at lave et så åbent badeværelse. Gulvet og terrassen er lavet i hvert sit materiale, da materialer patinerer forskelligt ude og inde. Men begge er i god kvalitet og udstråler derfor samme omhu.

De store foldedøre, gør det muligt at sidde med føderne på terrassen og nye det gode vejr.

6. Åben op - fra ALLE rum

Indsæt store døre, der kan skydes eller foldes helt til siden langs din terrasse eller have. Når du åbner dem, giver det en fornemmelse af, at ude og inde flyder sammen til ét rum, og dit hjem vil føles større. Der er dog ingen grund til kun at lave udgange til haven fra stuen. Åben også på badeværelset eller fra soveværelset. På den måde bliver dit udeareal også en del af de rum. Det er lækkert at kunne gå ud i solen direkte fra sengen. Og hvem vil ikke også elske at kunne hoppe direkte fra haven og ind på badeværelset og tage et bad – eller omvendt?

SE MERE FRA HUSET HER


Kilder: Arkitekt Rasmus Bak, arkitekt Allan Lorenzen og arkitekt Thomas Hjort.

Derfor skal du binde ude og inde sammen

Ved at have fokus på overgangen mellem inde og ude, kan du opnå en mere flydende grænse mellem de to rum og få det bedste fra begge verdener:
Indendørs får du glæde af naturen, lyset og luften, mens du udenfor vil møde lækre materialer og flere daglige funktioner og aktiviteter, så du helt naturligt vil bruge dine uderum mere og opfatte dit hjem som større. Samtidig vil du få et mere harmonisk hjem, hvor inde- og uderum passer sammen stilmæssigt og arkitektonisk.


Se også disse historier