Sådan binder du ude- og inderum sammen

Få et mere spændende og harmonisk hjem ved at binde ude- og inderum sammen. Indsæt store vinduer, flyt dagligdagsaktiviteter ud og tænk i materialer og flader, der gør vejen udenfor let og dragende. Vi guider dig og giver dig arkitekternes bedste tips her.

Af: Marie Kiersgaard Espersen
Foto: Christina Kayser Onsgaard, Ulla Bjulver m.fl.

Gå glad i bad i det fri

Opret bademuligheder i haven som denne, der er etableret på facaden af en nybygget villa af arkitekt Rasmus Bak. En skyller under åben himmel er ikke kun rart, men også praktisk. Måske er du blevet beskidt efter havearbejdet, eller også er det varmt og derfor lækkert med en kold udendørs skyller. Bademulighederne er en hverdagsfunktion, der ved at flytte udenfor øger dit leverum og gør grænsen mellem inde og ude mere flydende.

Se mere fra huset her


Indret din terrasse som din stue

Invester i hyggelig indretning til terrassen på samme måde som til din stue. Husk, at du i vid udtrækning kan anvende de samme fif og indretningstricks, som du bruger indenfor. Arranger loungeområdet med nogle behagelige flydemøbler og lad lanterner, puder og planter fuldende hyggen. På denne overdækkede terrasse er der gjort noget ekstra ud af væggene, der er beklædt med skifersten og sortmalet træ. På den måde er det nemt at forvandle et trist hjørne i haven til en indbydende hyggekrog. Terrassen er mindre del af en større ombygning lavet af arkitekt Morten Dalsgaard

Se mere fra huset her


Arkitekt Rasmus Bak: Glem ikke uderummet, når du bygger nyt

- Et nyt hus får stemning og sjæl af uderum. Mange nedprioriterer uderummet, når de bygger et nyt hus og siger, at det kan komme hen ad vejen. Men det manglende uderum forstærker et nyt hus’ mangel på sjæl og personlighed. Sæt fx et træ med lys på ved indgangen, så vejen op til huset ikke bliver kold og uden liv, men får lidt poesi.

- Åben facaden op, så uderummet bliver en del af dit hjem. Lav fx et stort vindue med siddeplads. Når du sidder dér, vil du næsten føle, at du sidder udenfor. Når man åbner op i facaden, skal man sørge for at skabe rum og spærre for kigget ind længere ude på grunden, så man ikke skal tænke over at dække sig til i sit eget hjem. Gør det med beplantning, et skur eller en mur.

- Tænk uderummene med fra start og spar kvadratmeter (og penge). Hvis du gør noget ud af uderummet og tænker det med fra starten i dit byggeri, kan du bygge et hjem på færre kvadratmeter og dermed spare penge. Et uderum, der er tænkt sammen med boligen, kan få boligen til at virke større, hvorfor man fint kan bo på mindre plads.

Lav mad i det fri

Ryk madlavningen ud på terrassen i de varme sommeraftener med et lækkert udekøkken. Husk dog, at du ikke bliver varmet af særlig meget aftensol, hvis du placerer køkkenet i øst. Skyggende træer, mure og andre høje ting skal du også tage med i dine overvejelser, inden du bygger. Placér det gerne tæt på indgangen til husets indvendige køkken, som i dette nybyggede hus af arkitekt Lars Bo Poulsen. På den måde skabes der en naturlig overgang til din bolig, og du skal ikke bære redskaber og madvarer så langt. I udekøkkenet her er der også tænkt i en afskærmende låge. Det er en god måde at undgå, at køkkenet bliver ulækkert af visne blade og andet snavs.

Se mere fra huset her


Gulv og terrasse ud i ét

Lad materialet og niveauet på dit gulv inde i huset fortsætte videre ud på terrassen. Det er en enkel og lækker måde at skabe en glidende sammenhæng mellem ude og inde på. Og når dørene står åbne, virker det nærmest som ét stort rum. Sommerhuset her er et vellykket eksempel på denne løsning. Huset er tegnet af arkitekt Søren Sarup. 

Husk dog, at den manglende niveauforskel på gulvet kan give fugtproblemer, da sne og vand vil samle sig lige udenfor og derfor let kan trænge ind. En løsning kan være at lægge et linjedræn, der er en slags rist, hvor vandet kan løbe fra. Samtidig skal man huske, at materialer ikke opfører sig ens ude og inde. Med tiden vil vind og vejr derfor gøre forskel på fladerne. Træ, tegl og beton er lækre materialer at gå på med bare fødder.

Se mere fra huset her


Arkitekt Allan Lorenzen: Sådan bandt jeg ude og inde sammen i badeværelset her

- Ideen er, at man skal få følelsen af frihed. Måske bruger man ikke udgangen fra badeværelset hver dag. Men bare tanken om, at man kan gå ud og lufttørre, giver en god frihedsfølelse, der betyder rigtig meget.

- Omhu er vigtigt, når man taler om at binde ude- og inderum sammen. Måske er det ikke samme materialer, man har brugt. Men bare det, at man kan se, at der er gjort lige så meget ud af uderummet som inde i hjemmet, giver en masse. Her har jeg lagt egetræslister ned i mellem de store fliser, hvilket er en detalje, der netop viser omhu og kvalitet.

- Jeg har benyttet klassiske tricks med at åbne op med vinduer fra gulv til loft og lade gulvet gå ud i ét. Huset ligger et sted uden naboer og med en smuk natur. Det var derfor ikke noget problem at lave et så åbent badeværelse. Gulvet og terrassen er lavet i hvert sit materiale, da materialer patinerer forskelligt ude og inde. Men begge er i god kvalitet og udstråler derfor samme omhu.

Lys op

Lys dine uderum op og gør fx som arkitekt Rasmus Bak, der i dette projekt har lavet en spændende udebelysning. Placér fx lyset, så det lyser nedefra og op. Det vil skabe dekorative og stemningsskabende silhuetter fra planterne og andre genstande i haven. Lyset giver tryghed, da det afslører, at der ikke er noget farligt ude i mørket. Samtidig får lyset din bolig til at virke større, da lyset åbner uderummet op modsat en mur af mørke.

Se mere fra huset her


Luk hele facaden op

Indsæt store døre, der kan skydes eller foldes helt til siden langs din terrasse eller have. Når du åbner dem, giver det en fornemmelse af, at ude og inde flyder sammen til ét rum, og dit hjem vil føles større. Der er dog ingen grund til kun at lave udgange til haven fra stuen. Du kan også åbne dit badeværelse med en terrassedør eller fra soveværelset. Huset her er ombygget af arkitekt Nanna Bering. 

Se mere fra huset her


Lad materialer gå igen

Et enkelt trick er at lade materialer og flader gå igen både inde og ude. Her har arkitekt Lotte Elkiær brugt typehusets udvendige sortmalede træ på en væg i entreen, og samtidig løber betongulvet igennem huset og ud på den anden side på terrassen. Det giver en ensartethed og harmoni, der får dit hjem til at virke mere sammenhængende.

Se mere fra huset her