Byg dit hus i bæredygtige materialer

Uanset om du skal renovere en ældre bolig eller bygge nyt, er det vigtigt allerede i planlægningsprocessen at tænke de sunde og miljøvenlige materialer ind i projektet. Men det er ikke altid lige nemt at gennemskue materialernes miljøpåvirkning på den lange bane.

 

arkitekttegnet hus i langtidsholdbare og vedligeholdelsesfri materialer
Huset her er bygget i materialer, så det er vedligeholdelsesfrit de første 50 år og har en levetid på 150 år. Det er tegnet af arkitekt Uffe Leth og er en del af udviklingsprojektet Mini CO2-husene opført med støtte fra Realdania. KLIK PÅ HUSET FOR AT SE MERE DERFRA

Stil krav til materialerne

Når du skal bygge bæredygtigt, så skal du stille krav til materialerne. Et godt udgangspunkt er at vælge materialer, der:

  • kan fremstilles uden brug af skadelige stoffer og uden giftigt restaffald
  • har en meget lang levetid – ikke kun teknisk men også æstetisk.
  • kræver minimal vedligeholdelse med mindst mulig brug af kemi.
  • kan genanvendes den dag, materialet skal bortskaffes.

Brug materialer, der patinerer med ynde, når du bygger. Det vil sige materialer, der ikke bliver grimme med alderen og ved brug. Det gælder typisk gedigne naturmaterialer i god kvalitet som fx træ og tegl, der med den rette vedligeholdelse, vil forblive smukke i mere end en menneskealder.

Undgå forbigående trends. Det kan være fristende at lade sig forføre af tidens populære farver og materialer. Men du risikerer at blive træt af dem længe før de teknisk set er slidt op og skal udskiftes. Vælg, hvad du selv synes er pænt og tænk i enkle men konservative løsninger i god kvalitet. På den måde får du en bolig med smukke detaljer og holdbare materialer, der kan overleve skiftende modeluner. 

Ombygget hus med facade af kobber og tag af skifer
Kobber, skifer og egetræ er alle naturlige materialer, der kan holde i mange år og patinerer med ynde. Skifer og kobber, behøver ingen vedligeholdelse. De naturlige materialer passer flot ind i skoven i Hammer Bakker- hvor huset står. KLIK PÅ BILLEDET FOR AT SE MERE
Arkitekttegnet træhus med hyggelig terrasse. Træ er et bæredygtigt materiale at bygge i
Træ er et glimrende materiale at bygge i. Det lagrer CO2 og er endda ofte billigere end andre facadematerialer, da det er hurtigt at sætte op. Huset her er af dansk rødgran, der er overflade behandlet med gyldent pigment. KLIK PÅ BILLEDET FOR AT SE MERE FRA HUSET
Gulv af bambus i arkitekttegnet hus. Bambus er et bæredygtigt og stærkt materiale
Bambus er et godt og stærkt materiale, der som her i huset fint kan bruges til gulv i stedet for de gængse træsorter egetræ og fyrtræ. KLIK PÅ BILLEDET FOR AT SE MERE FRA HUSET

Vælg langtidsholdebare og miljøvenlige materialer

Vælg gode materialer, der holder længe, ældes med ynde, kan findes lokalt, er naturlige og gode for din sundhed

Bambus
Bambus er hurtigvoksende og ekstra effektiv til at optage CO2 og producere ilt. Faktisk 35% bedre end almindeligt træ. Desuden er bambus både hårdere og mere slidstærkt end almindeligt træ. På minussiden vokser bambus ikke i Danmark og skal derfor fragtes langvejsfra.

Beton
Beton er holdbart, patinerer flot og består af lettilgængelige materialer. Det kan let genbruges ved at blive knust til grus til veje eller nyt beton. Cement, som er en af ingredienserne i beton, er dog ret energikrævende at producere.

Træ
Træ er et naturligt og fornybart materiale, der kan udvindes uden det store ressourceforbrug og vokser i Danmark. Samtidig lagrer træer CO2 via fotosyntesen og kan let genbruges. Træ er godt for indeklimaet og ældes med ynde, hvis man husker at vedligeholde det. Træ skal nemlig vedligeholdes jævnligt.

Mursten
Mursten holder i mange år uden vedligeholdelse og kan let genbruges, hvis mørtlen fjernes. Samtidig er mursten godt for indeklimaet. Mursten bliver dog brændt ved meget høje temperaturer, hvilket kræver meget energi.

Skifer
Skifer er en stærkt materiale, der ældes med ynde og kan holde i 100 år uden vedligeholdelse, hvilket sparer miljøet for et stort ressourceforbrug. Modsat mursten skal det ikke brændes, men derimod hentes op af stenbrud. Skifer er derfor en begrænset ressource og laver huller i landskabet.