Byg dit hus i bæredygtige materialer

Uanset om du skal renovere en ældre bolig eller bygge nyt, er det vigtigt allerede i planlægningsprocessen at tænke de sunde og miljøvenlige materialer ind i projektet. Men det er ikke altid lige nemt at gennemskue materialernes miljøpåvirkning på den lange bane.

 

Stil krav til materialerne

Når du skal bygge bæredygtigt, så skal du stille krav til materialerne. Et godt udgangspunkt er at vælge materialer, der:

  • kan fremstilles uden brug af skadelige stoffer og uden giftigt restaffald
  • har en meget lang levetid – ikke kun teknisk men også æstetisk.
  • kræver minimal vedligeholdelse med mindst mulig brug af kemi.
  • kan genanvendes den dag, materialet skal bortskaffes.

Brug materialer, der patinerer med ynde, når du bygger. Det vil sige materialer, der ikke bliver grimme med alderen og ved brug. Det gælder typisk gedigne naturmaterialer i god kvalitet som fx træ og tegl, der med den rette vedligeholdelse, vil forblive smukke i mere end en menneskealder.

Undgå forbigående trends. Det kan være fristende at lade sig forføre af tidens populære farver og materialer. Men du risikerer at blive træt af dem længe før de teknisk set er slidt op og skal udskiftes. Vælg, hvad du selv synes er pænt og tænk i enkle men konservative løsninger i god kvalitet. På den måde får du en bolig med smukke detaljer og holdbare materialer, der kan overleve skiftende modeluner. 

Vælg langtidsholdebare og miljøvenlige materialer

Vælg gode materialer, der holder længe, ældes med ynde, kan findes lokalt, er naturlige og gode for din sundhed

Bambus
Bambus er hurtigvoksende og ekstra effektiv til at optage CO2 og producere ilt. Faktisk 35% bedre end almindeligt træ. Desuden er bambus både hårdere og mere slidstærkt end almindeligt træ. På minussiden vokser bambus ikke i Danmark og skal derfor fragtes langvejsfra.

Beton
Beton er holdbart, patinerer flot og består af lettilgængelige materialer. Det kan let genbruges ved at blive knust til grus til veje eller nyt beton. Cement, som er en af ingredienserne i beton, er dog ret energikrævende at producere.

Træ
Træ er et naturligt og fornybart materiale, der kan udvindes uden det store ressourceforbrug og vokser i Danmark. Samtidig lagrer træer CO2 via fotosyntesen og kan let genbruges. Træ er godt for indeklimaet og ældes med ynde, hvis man husker at vedligeholde det. Træ skal nemlig vedligeholdes jævnligt.

Mursten
Mursten holder i mange år uden vedligeholdelse og kan let genbruges, hvis mørtlen fjernes. Samtidig er mursten godt for indeklimaet. Mursten bliver dog brændt ved meget høje temperaturer, hvilket kræver meget energi.

Skifer
Skifer er en stærkt materiale, der ældes med ynde og kan holde i 100 år uden vedligeholdelse, hvilket sparer miljøet for et stort ressourceforbrug. Modsat mursten skal det ikke brændes, men derimod hentes op af stenbrud. Skifer er derfor en begrænset ressource og laver huller i landskabet.