Design dit hus i miljøvenlige former

Formen på dit hus bestemmer ikke blot husets udseende, den har også betydning for, hvordan dit indeklima og energiforbrug bliver. Vi giver dig her tips til, hvordan du kan bygge dit hus og få et mere bæredygtigt resultat.

Tip 1

Byg efter solen, så de stor opholdsrum som stue og køkkenalrum vender mod syd eller sydvest og dermed får det maksimale ud af solens varme. Imens skal soveværelserne skal ligge mod nord, så de kan holde sig kølige. På den måde sparer du på opvarmning i stuen og ventilation i soveværelset.

Tip 2

Indsæt store vinduespartier i facaden, der kan trække varme ind i boligen og dermed spare på varmeregningen. Varmen kan dog blive for meget af det gode og resultere i overophedning af dit hjem. Husk derfor et godt udhæng, så solen ikke står lige ind om sommeren, men stadig kan kigge ind, når den står lavt om vinteren, hvor lyset og varmen er mere en velkommen. På den måde får du køligere somre og lunere vintre.

Tip 3

Hold på varmen med dit gulv ved at vælge et af beton eller klinker. Beton, keramiske klinker og stengulv suger let solens varme til sig og holder på den. På den måde får du glæde af solens varme længe efter solnedgang, hvor gulvet vil fungerer som et varmeafgivende element.

Tip 4

Byg i to etager, da det samme antal kvadratmeter fordelt på flere etager frem for en etage holder bedre på varmen. Det er nemlig simpel termokande-fysik, hvor det gælder om at minimere overfladearealet og derved varmetabet. Det optimale vil derfor være et rundt hus, men et kvadratisk kan nok også gøre det. Vil din lokalplan ikke tillade to etager, kan du måske få lov til halvanden plan. Det vil give samme næsten samme varmebesparelse.

Tip 5

Indsæt ovenlys og spar på elregningen. Med ovenlys kan du bruge solen som lyskilde hele dagen og behøver ikke tænde det elektriske, før solen går ned. Placer fx et ovenlysvindue over køkkenbordet, hvor du har brug for et behageligt og jævnt arbejdslys.

Tip 6

Undgå loft til kip og mange meter til loftet. Det er smukt med dobbelthøje rum, men det er dyrt at varme op.

Tip 7

Vælg et grønt tag. Lad dit tag spire med planten Sedum, der er både smuk og klimavenlig. Op mod 50% af det regnvand, der falder på planten, optager den. På den måde aflaster planten kloakken og mindsker risikoen for en oversvømmet kælder. Samtidig er taget CO²-neutralt, skal ikke vedligeholdes og har en høj brændmodstand, idet planten er en sukkulent og derfor indeholder masser af vand. Og som en dejlig bonus blomstrer planten i smukke farver.